Untul-pamantului: calitati terapeutice, remedii naturiste

 
Informatii despre untul-pamantului

Remediile din radacina de untul-pamantului sunt empirice prin excelenta, cercetarile stiintifice privind confirmarea efectelor terapeutice fiind abia la inceput. Se gaseste in special la culegatorii de ierburi medicinale mai experimentati, fiind putini aceia care stiu sa o recunoasca si sa o recolteze corect. Se foloseste mai ales proaspata, numai in uz extern, pentru calmarea afectiunilor respiratorii si a durerilor provocate de boli osteo-articulare: sinuzita, bronsita, pneumonie, respectiv reumatism acut sau cronic, lombosciatica, spondiloza cervicala, artrite, deformari precum ciocurile spinarii etc.

Stopati imediat puseele de sinuzita

Am pus intr-o bucata de tifon o lingura de radacina de untul-pamantului data inainte pe razatoare si o lingura de radacina de hrean rasa, apoi am impaturit pansamentul. L-am asezat pe frunte, exact unde ma durea si am lasat vegetalele sa actioneze la inceput numai doua minute; incet-incet, am ajuns la un sfert de ora. Cat timp actiona compresa, mi se intampla ceva extraordinar: scoteam pe nas o cantitate impresionanta de secretii, iar durerea si senzatia de presiune dispareau. De atunci, am mai folosit de cateva ori tratamentul si niciodata nu m-a dezamagit. (Paul I., Brasov)


Prisnita pentru boli pulmonare

Se aplica pe torace - uns in prealabil cu alifie de galbenele - o pasta obtinuta din cinci linguri de untul-pamantului (planta prefera zonele pietroase, unde radacina sa impresionanta se „ascunde“ temeinic, fiind destul de dificil de adus la suprafata) si doua linguri de hrean, date inainte pe razatoare, plus patru linguri de seminte de in macinate cu rasnita. Deasupra se asaza o bucata de panza de bumbac si o alta din lana, care sa mentina caldura. Se pastreaza aceasta cataplasma, daca suportati, desigur, pana la o jumatate de ora pe seara. Amalgamul poate fi folosit de mai multe ori. Tratamentul se repeta patru-cinci zile la rand si are drept efecte benefice: stimularea imunitatii, eliminarea secretiilor bronsice in exces si usurarea respiratiei. (Mioara T., Bucuresti)


Precautii la folosirea radacinii

Radacina de untul-pamantului poate provoca anumite reactii alergice cutanate, percepute ca un soi de arsuri locale, mai ales la persoanele cu pielea deschisa la culoare. De aceea este foarte important sa:

• ungeti mai intai pielea unde urmeaza sa puneti cataplasma cu putina crema mai grasa;

• aplicati leacul intai pe o portiune restransa de epiderma, crescand aria tratata progresiv, pe masura ce va convingeti ca reactia la tratament este normala;

• lasati planta la inceput doar pentru maximum un minut, crescand durata doar daca nu apar leziuni cutanate.

Totodata, nu folositi niciodata planta in administrare interna, caci poate provoca tulburari digestive si nervoase foarte grave. (Ana C., Petrosani)

Remedii naturiste nr. 1 (105)


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa