Combate eficient caderea parului

 
Tratarea caderii parului

Parul trebuie pastrat cat mai bogat si mai sanatos, ingrijirea lui a devenit o preocupare esentiala in societatea moderna, iar combaterea caderii, obiect primordial al cercetarilor si tratamentelor dermato-cosmetice actuale.

Pentru a-i putea stabili cu exactitate starea de sanatate, este important de cunoscut ciclul de crestere al parului. Sistematic, parul parcurge trei faze determinante.

Faza anagena - determinata genetic, ea corespunde perioadei de formare si crestere a firului de par. Durata acestei faze este cuprinsa intre doi-sase ani.

Faza catagena - este o etapa de stabilitate, care corespunde unei perioade intermediare, in acest timp, foliculul pilos evolueaza si procesul de cheratinizare se intrerupe. Durata acestui interval este de doua-trei saptamani.

Faza telogena - este etapa in care foliculul se atrofiaza si se retrage spre suprafata scalpului, are loc eliminarea firului de par mort. Initial firul de par ramane implantat la locul sau, dupa care este impins incet de firul de par tanar care s-a format sub el. Aceasta perioada dureaza aproximativ doua-trei luni.


Repartitia firelor de par in cele trei stadii de evolutie:


• 85% fire de par in faza anagena;

• 1% fire de par in faza catagena;

• 14% fire de par in faza telogena.

Ciclurile pilare se reproduc in mod pe toata perioada vietii si fiecare folicul pilos da nastere unui numar de aproximativ 20 fire de par. Cunoasterea ciclului de viata al parului ne ajuta sa intelegem cat de important este ca tratamentele impotriva caderii parului sa fie urmate minimum trei-patru luni pana cand cad toate firele care erau deja moarte in momentul inceperii lor. E important de stiut faptul ca este normala pierderea zilnica a cel mult 100 de fire de par.


Factori care pot sa provoace sau sa agraveze caderea parului:

• carentele de nutritie;

• dezechilibrele hormonale (afectiunile tiroidei, sarcina, nasterea);

• deficientele circulatorii;

• schimbarile de anotimp, in special, toamna;

• oboseala sau socurile psihologice;

• poluarea, radicalii liberi si tratamentele agresive asupra parului;

• administrarea de .

Pentru a combate eficient procesul caderii parului, trebuie respectate niste reguli simple care fac parte din conduita noastra de viata. Este indispensabil sa avem o alimentatie optima, bogata in aminoacizi, fier, zinc si vitamine, necesara regenerarii tesutului capilar. Daca nu se respecta o dieta echilibrata sau exista carente nutritive in organism, cel mai indicat ar fi sa se administreze suplimente alimentare speciale pentru par, care includ biotina, niacina, zinc, precum si vitaminele B6, B12, A si E.


Metode de tratament impotriva caderii parului

Cel mai cunoscut tratament impotriva caderii parului contine ingredientul activ minoxidil. In urma studiilor clinice efectuate, acesta si-a dovedit eficacitatea pentru circa 30% din pacienti. Este indicat avizul medicului intrucat acest tratament are si efecte secundare.

Mezoterapia este o metoda de trament impotriva caderii parului, care se bazeaza pe injectarea intradermica profunda la nivelul scalpului de substante de stimulare a cresterii firului de par si de refacere a radacinii acestuia.

Preventia este mai eficienta decat terapia, iar sanatatea si frumusetea parului pot fi pastrate doar prin adoptarea unui stil de viata echilibrat si prin evitarea factorilor ce pot favoriza deteriorarea acestuia. Parul stralucitor si plin de vitalitate este, de cele mai multe ori, o eticheta a sanatatii noastre.

• Apivila Propoline spray anti-cadere, femei 150 ml: 129,01 lei.

• Revalid tonic 5 ml x 20 fiole: 91,87 lei.

• Ducray chronostim 2 fl. x 50 ml: 201,31 lei.

• Gerovital Plant kit de tratament pentru regenerarea parului 20 fiole: 60,26 lei.

Aceste produse le gasiti in farmaciile Sensiblu.

Blu - februarie 2013; Oana Vulpe, farmacist manager Sensiblu; foto: frumusete.sepoarta.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa