Obstructia de canal lacrimal
Daca in mod normal lacrimile se scurg din ochi prin acest canal pana in nas, la acesti nou-nascuti exista o membrana care se interpune in pasajul lacrimilor. Simptomele devin manifeste in prima luna de viata la 80-90% din nou-nascut.
Astfel, parintii se prezinta la oftalmolog pentru ca observa o lacrimare mai accentuata a unuia sau ambilor ochi (in termeni medicali se numeste epifora) sau secretii mucopurulente pe marginea pleoapelor si la nivelul genelor. Presiunea digitala la nivelul sacului lacrimal pozitionat in unghiul intern al ochiului poate produce un reflux de secretii mucopurulente prin canalul lacrimal. Acest reflux este o confirmare a diagnosticului. In urma unui istoric medical complet si a unei examinari atente, medicul oftalmolog poate face un diagnostic diferential cu alte afectiuni ce se pot manifesta asemanator: atrezia de punct lacrimal (lipsa punctului prin care se scurg lacrimile), conjunctivite, blefarite caracterizate prin prezenta de cruste pe marginea pleoapelor, glaucomul congenital ce se poate manifesta doar prin simpla lacrimare abundenta. Un control oftalmologic precoce poate pune un diagnostic si poate orienta parintii catre etapele de tratament ce trebuie urmate in functie de patologie.
Cum se trateaza?
Initial se incearca un tratament conservator ce consta intr-un masaj al sacului lacrimal si administrarea de picaturi cu antibiotic. Masajul are rolul de a elibera ductul nazolacrimal de secretiile mucopurulente prin aplicarea presiunii. Medicul oftalmolog ar trebui sa instruiasca atent parintii de modul in care trebuie efectuat masajul. Acesta se repeta de mai multe ori pe zi, iar rata de succes a tratamentului conservator in primele sase luni de viata este de 70-90%.Daca simptomele persista
Daca dupa varsta de sase luni, simptomatologia persista, se intervine chirurgical printr-o dezobstructie mecanica a canalului nazolacrimal. Interventia este de scurta durata si se face sub anestezie generala. Practic, medicul introduce o sonda speciala pentru cai lacrimale care sa rupa membrana ce impiedica traseul normal al lacrimilor, dupa care se fac spalaturi cu o solutie de antibiotic, antiinflamator si ser fiziologic. Desi varsta la care se recomanda primul sondaj este controversata, rata de succes a interventiei este mai mare daca sondajul se efectueaza inaintea varstei de un an. In cazul in care primul sondaj nu rezolva problema, interventia poate fi repetata.Daca se asteapta prea mult sau daca, in ciuda sondarii, simptomatologia persista, se poate reinterveni prin introducerea unui tub de silicon pe canalul lacrimonazal. Acesta se va mentine timp de trei-patru luni pentru a asigura vindecarea canalui in jurul tubului de silicon - stenoza canalului. Alte metode mai rar utilizate sunt dacriocistoplastia cu balon (o sonda cu balonas la capat care mentine deschis un canal lacrimal blocat). In cazul in care toate interventiile anterioare esueaza, exista posibilitatea dacriocistorinostomiei (realizarea unui canal nou).
Blu - februarie 2013; Dr. Marioara Pop, specialist oftalmolog (Medlife); foto: saptamanamedicala.ro