Prescriptia electronica

 
Noutati medicale despre prescriptia electronica

Ce va aduce pentru sistem, pentru specialisti, dar si pentru pacienti aceasta noua modalitate de prescriptie:

• reducerea timpului petrecut in farmacie;

• performanta crescuta in sistemul de sanatate;

• economii la buget de minimum 10%.


Confidentialitatea diagnosticului

Pentru pacient, noul sistem inseamna ca va primi tot o reteta, emisa insa electronic, dar in care boala nu va mai fi mentionata explicit, ci va fi inlocuita de un cod, pentru confidentialitate. De asemenea, pacientul va putea cumpara medicamentele fractionat de la mai multe farmacii, reteta electronica functionand in regimul a maximum sapte retete separate. Fractionarea se refera numai la medicamentele luate separat.


Timp mai scurt de asteptare

Un alt avantaj va fi acela ca pacientul va sta mai putin la coada in farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare, respectiv un minut si jumatate in medie, fata de cinci-sase minute in actualul sistem si va putea intra in posesia medicamentelor la orice farmacie - din judetul de resedinta, deocamdata.


Retete mai sigure

In acest sistem de prescriere exista si diferite aplicatii, cum ar fi aplicatia informatica de prescriere asistata a medicatiei, un ajutor real pentru medic, dar care vine implicit si in avantajul pacientului.

In masura in care medicul alege pentru un pacient cu anumite afectiuni un medicament, aceasta aplicatie poate afisa daca exista interactiuni intre , contraindicatii, poate face corelatii intre diagnostic, intre varsta pacientului si medicamentele prescrise, protocoalele de tratament etc. Astfel se reduce considerabil riscul de eroare medicala in ceea ce priveste medicatia recomandata, iar calitatea actului medical de prescriptie va creste.

Intreg cadrul tehnic al retetei electronice va putea crea premisa garantarii pentru pacient a sigurantei tratamentului si reducerea riscului de complicatii.


Ce mai trebuie sa stii?

• Monitorizarea prescriptiilor medicale: se elimina suprapuneri de prescrieri eliberate si editarea posibilelor erori datorate introducerii datelor manual.

• Prescrierea mai corecta - asistata de programul de prescriere medicamente; indicatii mai precise, dozaje optime etc.

• Farmacistul trebuie sa inscrie doar medicamentele pe care le elibereaza, restul datelor fiind preluate din codul de bare sau on-line.

• Pacientul poate sa-si ia medicatia din diferite farmacii.

• Nu se pot inscrie pe o reteta mai mult de sapte medicamente.

Blu - februarie 2013; foto: zf.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa