Raceala? Sau gripa? Afla care este diferenta dintre ele!

Informatii medicale despre raceala si gripa

Pentru prevenirea si tratarea corecta a afectiunilor specifice sezonului rece, este esential sa se faca distinctia dintre manifestarile tipice gripei si cele ale racelii. Desi de cele mai multe ori este confundata gresit cu raceala, gripa cauzeaza simptome a caror gravitate este mult mai mare, unul dintre ele fiind febra crescuta.


Gripa

Este o afectiune virala in care incubatia este relativ scurta, in medie doua zile. Aceasta debuteaza brusc cu febra ridicata (39-39,5°C) si stare generala alterata. Este insotita de frisoane, dureri musculare generalizate, cefalee intensa, dureri oculare, somnolenta. Tusea este, de cele mai multe ori, uscata si epuizanta si poate uneori sa persiste si cateva saptamani dupa ce celelalte simptome au disparut. Exista situatii in care virusul coboara la plamani si gripa degenereaza in pneumonii, bronsite sau chiar insuficiente respiratorii.






Simptomele gripei:

• febra mare, peste 39 de grade, care survine rapid si brusc;

• frisoane;

• dureri de cap puternice;

• dureri de gat;

• stare generala alterata;

• lipsa poftei de mancare;

• dureri musculare si articulare.


Tratamentul antiviral specific:

Se bazeaza pe administrarea de antivirale si poate fi recomandat doar de catre medic, in termen de 24-48 de ore de la debutul bolii. Tratamentul medicamentos, pentru ameliorarea simptomelor, in cazul gripei cu forme usoare poate fi alcatuit din: antipiretice si analgezice (de tip paracetamol, ibuprofen) pentru reducerea febrei si pentru calmarea durerilor, antitusive, decongestionante nazale si suplimente alimentare pe baza de . Insa cea mai simpla si eficienta metoda de lupta impotriva gripei, este aplicarea tratamentului preventiv de vaccinare antigripala. Vaccinarea trebuie facuta anual, preferabil in lunile octombrie-noiembrie, deoarece din momentul vaccinarii imunitatea se dezvolta in aproximativ doua saptamani.


Cum sa-ti revii cat mai repede dupa o gripa:

Nimanui nu ii place sa se lupte cu un virus gripal si sa cada la pat din cauza lui. Cu totii vrem sa revenim cat mai repede in activitate si sa ne vedem de treburile noastre. Insa, nu de putine ori, dupa ce scapam de o gripa, ne este mai dificil decat in mod obisnuit sa ne regasim tonusul firesc. Ca sa grabim procesul de refacere, sunt insa sfaturi (non-medicamentoase) pe care si medicii, si nutritionistii ni le ofera.






1. Dormi cat de mult poti! Stiu, nu asta voiai sa auzi. Insa, de multe ori, este tot ce iti doresti sa faci in timpul unei gripe si intelept este sa nu ignori acest imbold. E bine sa ai pe cineva in preajma, totusi, ca sa se asigure ca esti in regula.

2. Bea multa apa! O gripa iti deshidrateaza puternic organismul, asa ca trebuie sa ai tot timpul la indemana lichide pe care sa le consumi. Foarte important e si sa mananci.

3. Protejeaza-ti flora intestinala! De regula, flora intestinala contribuie la apararea organismului, cu scopul de a evita invadarea lui cu ceea ce medicii numesc „microorganisme patogene” sau microbi. Cand aceasta bariera naturala este perturbata de atacurile unui virus gripal, este primordial sa refacem flora intestinala cu ajutorul tulpinilor microbiotice. Poti apela si la suplimente alimentare, dar un iaurt natural e mult mai indicat.

4. Evita consumul excesiv de zaharuri rapide, amidon rafinat, grasimi saturate si carne! Zaharurile lente sunt recomandate pentru ca sunt bogate in prebiotice si fibre solubile. Acestea favorizeaza cresterea lactobacililor („bacteriile bune”). Opteaza pentru amidon nerafinat si fibre vegetale. Le gasesti in special in anghinare, usturoi, praz, ceapa, rosii si banane.






5. Mizeaza pe micronutrienti! Dupa cum subliniaza Laurence Benedetti, nutritionista, membra a Institutului European de Dietetica si Nutritie, citata de Top Sante, „vitaminele, mineralele si acizii grasi esentiali joaca un rol fundamental in buna functionare a celulelor. Dupa o infectie, vitamina C si zincul prezinta interes maxim, fiindca ele contribuie la intarirea apararii naturale a organismului si il protejeaza de stresul oxidativ generat in eliminarea agentilor patogeni straini”. Zincul este un antioxidant ce faciliteaza intarirea diferitelor bariere ale organismului (intestinale, respiratorii). E util ca supliment alimentar in aceasta perioada, insa nu exagera: administrarea a mai mult de 50 mg pe zi poate sa aiba efectul opus celui scontat si sa faca mai mult rau decat bine. In aceeasi masura si fierul este util. Se recomanda un aport zilnic de 9 mg la barbati, respectiv 16 mg la femei. Nu uita de Omega-3 care ajuta la atenuarea inflamatiei. De gasit in uleiul de rapita, in nuci si pestele gras (macrou, somon, sardine).

6. Nu neglija plantele si fructele! Sunt recomandate echinacea, frecvent folosita pentru a stimula mecanismele de aparare ale organismului si de tratare a primelor semne ale virozelor, dar si coacazele negre, care au actiune antiinflamatoare. Aceste fructe contribuie si la reducerea durerilor in gat si a tusei care insoteste frecvent gripa. Daca iti place gustul, bea suc de coacaze de mai multe ori pe zi, sau dilueaza siropul concentrat in putina apa calduta, dar nu fierbinte. Ia in calcul si plantele „adaptogene”, adica acele plante care cresc capacitatea corpului de a se adapta la diferite solicitari. De pilda, ginsengul sau rhodiola reechilibreaza destul de eficient organismul.






Raceala

Este o boala comuna, care poate fi cauzata de peste 200 tipuri de virusi si cu care se confrunta majoritatea oamenilor, mai ales in perioada sezonului rece. Racelile implica de cele mai multe ori congestie nazala, stranut si scurgeri ale nasului. In functie de virusul care provoaca simptomele, pot aparea: dureri de gat, dureri de cap, respiratie dificila, tuse, dureri musculare, uneori febra. Aceste simptome apar la doua-trei zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, in majoritatea cazurilor peste jumatate din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana. Complicatiile pot sa apara si in cazul unei simple raceli, daca aceasta este asociata cu infectii bacteriene ale gatului (amigdale) sau a sinusurilor.






Tratamentul racelii:

Una dintre cele mai frecvente greseli este utilizarea de antibiotice in tratamentul racelilor. Este important de stiut ca administrarea de antibiotice ajuta in infectiile antivirale numai in cazul in care exista o suprainfectie bacteriana. Tratamentul trebuie sa fie individualizat in functie de simptomele asociate care pot sa apara. De cele mai multe ori se recomanda antipiretice, decongestionante nazale si un aport suplimentar de vitamine si minerale.


Masuri profilactice. Atat in cazul gripei cat si al racelii, pe langa tratamentul simptomatic, se recomanda respectarea unor masuri igieno-dietetice:

• evitarea contactului cu persoanele infectate;

• spalarea mainilor inainte de fiecare masa si dupa contactul cu persoanele contaminate;

• odihna;

• hidratare adecvata (minimum doi litri de lichide pe zi — apa, ceai, supe);

• alimentatie sanatoasa (consum de fructe si legume, bogate in vitamine);

• miscare fizica regulata;

• evitarea stresului;

• evitarea aglomeratiei si a colectivitatilor mari de oameni;

• mentinerea unei umiditati corespunzatoare si aerisirea camerei/biroului in care iti desfasori activitatea.

Prin ameliorarea simptomelor cu remediul potrivit, pacientul se va simti mai bine si va fi capabil sa-si continue activitatile cotidiene, lasand gripa sau raceala sa-si urmeze cursul firesc.






Vaccinurile

Se schimba si nu pot folosite decat pentru un singur sezon, pentru ca tipurile de tulpini care compun vaccinul sufera mutatii anual. In fiecare an, Organizatia Mondiala a Sanatatii stabileste tulpinile de virusi care au probabilitatea cea mai mare de a circula in sezonul rece al anului urmator. Indicatiile pentru vaccinare ale OMS si Ministerului Sanatatii (potential crescut in a contamina cu virusul gripal): persoanele peste 65 de ani a caror imunitate este mai scazuta, bolnavii cronici cu afectiuni cardiace sau respiratorii, cu diabet zaharat, sindroame de imunodeficienta, bolnavii de cancer, gravidele, copiii intre 6 si 24 de luni si personalul medical. Vaccinarea poate fi facuta la cerere de orice persoana interesata sa previna aparitia gripei.

Blu; Oana Vulpe, farmacist manager Sensiblu; imagine: mamadeprofesie.ro