Beneficiile salinelor. Ce saline avem in Romania?

 

Speleoterapia se refera la utilizarea minelor de sare in scop terapeutic si este utilizata pentru efectele benefice in sindromul bronho-obstructiv si refacerea tonusului sistemului neuro-vegetativ. Tara noastra dispune de nenumarate saline ce s-au deschis si spre a fi vizitate si a oferi celor doritori conditiile potrivite pentru a urma un tratament sau pur si simplu pentru a se relaxa.


De ce este benefica salina?

Afectiuni ce pot fi tratate: astmul bronsic, bronsita cronica, rinita si sinuzita cronica, emfizemul pulmonar obstructiv, silicoza, bisinoza, bronsiectazia, infectiile respiratorii repetate (angine, faringite, traheobronsite, pneumonii etc). Tratamentul de speleoterapie si climatoterapie dureaza de 18 zile. Iata cateva sugestii de saline unde ai putea sa mergi in primavara aceasta:

Salina Slanic Prahova. Ofera conditii naturale de exceptie prin microclimatul sau bogat in aerosoli. In subteran este amenajat si un sanatoriu pentru bolnavii astmatici carora li se asigura asistenta medicala de specialitate. In alte camere sunt amenajate terenuri de fotbal si handbal, pista de alergari.






Salina Turda. Se gaseste in zona Durgau-Valea Sarata din Turda si este poate cea mai spectaculoasa din tara noastra si din Europa! Ce gasesti aici? Lift panoramic, teren de minigolf, piste de bowling, loc de joaca pentru copii, lac subteran pe care se pot face plimbari cu barca, (preturile sunt accesibile, 15 lei/zi/adult, 8 lei/zi/copii peste 6 ani).

Aflati la marginea Europei, multi dintre noi suferim de un complex al provincialului; privim cu admiratie catre Vest si cu desconsiderare catre ograda proprie, fara sa ne dam seama ca avem si noi locuri sau monumente care au nevoie doar de o desprafuire si o punere in valoare. Noroc ca mai sunt oameni in stare sa se mobilizeze pentru asemenea proiecte.

Echipa care s-a implicat in amenajarea Salinei Turda nu s-a multumit doar sa scuture de praf o mina de sare parasita de un secol si jumatate. A abordat intr-un mod extrem de modern proiectul, reusind sa prezinte un capitol al industriei de exploatare, sa transforme un spatiu parasit intr-o baza de tratament si agrement, intr-un spatiu muzeal, totul intr-un decor care-ti taie respiratia!

Arhitectii de la Pro Atrium si Contact Studio au transformat acest spatiu care leaga cele trei mine de sare intr-un complex turistic balnear si de recreere. Cine a coborat in alte mine de sare de la noi, isi aminteste de fiorii reci resimtiti la fiecare atingere a liftului de putul minei, de scrasnetul cablurilor atinse de umezeala sarata din aer. Aici, liftul e ultramodern si are peretii transparenti, astfel incat coborarea face parte din spectacolul descoperirii salinei.






Arhitectii s-au jucat cu efectele de lumina-intuneric, opac-translucid, creand un spatiu mirific, admirat si de celebrul arhitect britanic Bryan Avery. Iar locul nu este doar frumos. Calitatea aerului, temperatura sa constanta si gradul de umiditate il incarca de energie pe cel sanatos, iar pentru persoanele afectate de suferinte pulmonare sau alergice reprezinta un tratament natural perfect, total lipsit de efecte secundare.

Plimbandu-te cu barca, jucand golf, bowling sau tenis, ori pur si simplu mergand prin galerii, timpul trece pe nesimtite. Copiii se pot da in leagane in timp ce altcineva din familie isi urmeaza tratamentul cu aerosoli. Exista si un bazin de dimensiuni olimpice, precum si un strand cu apa sarata, deci mai calda. Din complex face parte si un SPA, aflat in centrul orasului Turda.

Minunea de la Turda a fost realizata in cinci ani, intre 2005 si 2010, in cadrul unui proiect PHARE care a costat 5,8 milioane de euro, doua treimi fiind fonduri europene, restul - bani de la autoritatile locale. Ca urmare, cifra vizitatorilor anuali a crescut de la 40.000 la 400.000, ceea ce demonstreaza ca, daca exista o idee valabila, sustinuta de o echipa de oameni competenti si tenace, se gasesc si mijloace.


Despre salina artificiala

Exista, de asemenea, saline artificiale amenajate in apartamente sau case, cu sare naturala, adusa de la salinele din Slanic Prahova sau Targu Ocna. Au aceleasi efecte benefice si sunt recomandate celor care sufera de claustrofobie si nu pot intra in subteran. 0 sedinta intr-o astfel de salina dureaza 30 minute.

Blu. Foto: www.ghiduri-turistice.info






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa