Boala Paget: cauze, simptome, tratament

 
Informatii medicale despre cauzele, simptomele si tratamentul bolii Paget

Boala Paget distruge tesutul osos mai rapid decat se intampla in mod normal.

Ca orice alt organ din corpul uman care se regenereaza continuu, tesutul osos sufera si el mereu transformari. Celulele care au atins maturitatea sunt distruse si absorbite in corp, iar in locul lor, se formeaza altele noi. Cand apare boala Paget, osul se distruge mai repede. Organismul este fortat sa reconstruiasca oasele mai rapid, dar cu o consistenta fragila, iar oasele sunt predispuse la fracturi, deformari sau arcuiri accentuate. Cele mai afectate sunt oasele bazinului, ale coloanei vertebrale, femurul, tibia, craniul si osul bratului.


Cum recunosti boala Paget

Majoritatea persoanelor afectate de boala Paget nu prezinta simptome, dar, atunci cand apar, cele mai intalnite sunt deformarile osoase insotite de durere, senzatie de arsura si sensibilitate excesiva in zona afectata, mai accentuate in faza de distrugere osoasa. Durerile, uneori insuportabile, alteori mai putin severe, sunt atenuate de exercitiul fizic. Faptul ca unele persoane sunt scutite de simptome nu este neaparat un lucru bun, deoarece, atunci cand nu este tratata, boala Paget duce la complicatii severe: artrita, osteoartrita sau tulburari neurologice grave. Spre exemplu, cand sunt afectate:

oasele capului sau ale fetei - dureri de cap, tulburari de vedere, pierderea auzului;

coloana vertebrala - pierderea controlului asupra vezicii urinare si a picioarelor.


Cum se depisteaza boala Paget?

Boala Paget poate fi diagnosticata cu ajutorul radiografiei osoase, a tomografiei computerizate si a analizelor sangvine care stabilesc prezenta excesiva in sange a unei enzime eliberate de os. Genetica si anumite virusuri joaca un rol important in aparitia bolii Paget.


Cum se trateaza boala Paget?

Tratamentul consta in administrarea unor medicamente care incetinesc viteza distrugerii osoase si in monitorizarea continua pe tot restul vietii, deoarece boala poate recidiva. Acupunctura calmeaza durerile.


Info

Spre deosebire de boala oaselor de sticla, care apare in primele luni de viata, maladia Paget afecteaza foarte rar persoanele sub 50 de ani.

Sanatatea de azi; foto: sanatate.bzi.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa