Cifoza: cauze, simptome, tratament

 
Cauzele, simptomele si tratamentul cifozei

Denumita popular cocoasa, cifoza este o deviatie de curbura a coloanei vertebrale in zona dorsala si apare in perioada de crestere sau la batranete.

Este afectat cartilajul dintre vertebre care, in timp, se roade. Leziunile cartilajului impiedica dezvoltarea normala a vertebrelor, care iau astfel o forma anormala. Ele nu mai sunt egale, ci devin mai subtiri decat este normal in partea anterioara si mai groase in cea posterioara, spatele devenind curbat. De obicei, cifoza se formeaza in copilarie, fiind depistata in jurul varstei de 13-16 ani.

Netratata de la primele semne, cifoza produce modificari ireversibile ale coloanei, solutionate numai cu ajutorul unei interventii chirurgicale.


Cum recunosti cifoza

Evident, dupa curbura spatelui, insa cel mai important simptom al cifozei este durerea de spate care se instaleaza in urma unui efort sau dimineata la trezire. Cauzele cifozei sunt variate:

pozitie incorecta la birou in primii ani de viata;

neglijarea musculaturii spatelui;

rahitismul - prin fragilizarea sistemului osos;

tulburarile de vedere - apropierea de foaia de scris.

Netratata, cifoza poate produce , respiratorii si nervoase.


Cum se depisteaza cifoza?

Examenul fizic si radiografia sunt suficiente. Daca se presupune existenta unei modificari neurologice, se recomanda examenul RMN pentru depistarea nervilor afectati.


Cum se trateaza cifoza?

Cifoza este tratata de medicul ortoped in colaborare cu un kinetoterapeut. Daca nu este severa, poate fi stopata de purtarea unui corset si exercitii fizice pentru corectarea posturii.

Trebuie retinut faptul ca purtarea corsetului nu are niciun efect in cazul cifozei adultilor.

Impotriva durerilor se prescriu medicamente antiinflamatoare sau analgezice.

Operatia chirurgicala presupune atasarea la coloana a unor bare de titan sau otel prinse cu suruburi si carlige pentru a o readuce la unghiul dorit.

Sanatatea de azi; foto: www.ortopedieclinica.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa