Coxartroza: cauze, simptome, tratament

 
Cauzele, simptomele si tratamentul coxartrozei

Cand oasele se deplaseaza din articulatia soldului, cartilajele au de suferit, la fel se intampla cand sunt prost hranite.

Pentru a mentine verticalitatea corpului si stabilitatea perfecta, in jurul articulatiilor coloanei vertebrale si al pelvisului, muschii au devenit mai puternici. Daca, de multe ori, uitam sa antrenam muschii spatelui sau ai abdomenului (sustin sira spinarii), cei care sustin bazinul sunt cei mai rezistenti muschi din corp chiar si fara antrenament, deoarece situatia o impune.


Tipuri de coxartroza

Articulatia soldului este formata din doua oase: al bazinului si al coapsei (femurul). Capul femurului patrunde in cavitatea din osul bazinului. Femurul este un os mai special, fiind constituit din cap, gat si corp. Gatul nu vine in prelungirea corpului, ci formeaza cu acesta un unghi de 127-130 de grade. 0 modificare cat de mica a gradelor deplaseaza femurul in sus sau spre inlauntrul articulatiei. Aceasta deplasare duce la uzura prematura a cartilajelor, astfel aparand coxartroza secundara.

Coxartroza primara este consecinta reducerii fluxului de sange care hraneste articulatia, ca urmare a greutatii corporale excesive sau a atrofierii muschilor din zona bazinului. Lungimea inegala a picioarelor (mersul schiopatat), loviturile la nivelul articulatiei soldului (accidente, violente) sau piciorul plat pot duce la artroza soldului.


Cum recunosti coxartroza?

Primele simptome care-ti dau de veste sunt:

• dureri in jurul articulatiei care iradiaza de-a lungul coapsei;

• intepenirea articulatiilor dimineata sau in urma unui repaus prelungit;

• dificultati in timpul mersului si, mai ales, la urcatul sau coboratul scarilor.

Coxartroza avansata poate duce la fracturi de col femural, foarte complicate, care necesita interventie chirurgicala de urgenta, cu montarea unei proteze de sold.


Cum se depisteaza coxartroza?

Coxartroza poate fi diagnosticata prin examen radiologic si analize sangvine.


Cum se trateaza?

In faza de debut coxartroza se trateaza prin fizioterapie odata cu intarirea musculaturii soldului, corectarea inegalitatii picioarelor si a piciorului plat. In stadiile avansate, tratamentul cuprinde medicamente pentru eliminarea durerii si combaterea uzurii cartilajului. Cura balneara este utila in special in faza de recuperare dupa fracturi. Automasajul incheieturii este de mare ajutor. Ciclismul, inotul si mersul vioi sunt cele mai bune sporturi in preventie, dar si in tratament.

Sanatatea de azi; foto: osteoarthritisicd9.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa