Dependenta de tutun, alcool, cafea

 
Informatii medicale despre dependenta de tutun, alcool, cafea

Medicii ne recomanda sa traim sanatos: sa respectam un regim alimentar bogat in fructe si legume, sa facem miscare, sa petrecem cat mai mult timp in mijlocul naturii, sa evitam abuzul de cafea si, daca suntem fumatori, sa renuntam la tigari. Cu toate acestea, ritmul alert in care traim, stresul care nu ne da pace, slabiciunile noastre sau nestiinta de a face intotdeauna alegerile, alaturi de anumiti factori generici ne fac sa incalcam, prea des, sfaturile specialistilor.


Dependenta de tutun, alcool, cafea etc.

Dependenta este o stare de intoxicatie cronica a organismului, caracterizata printr-o nevoie stringenta de a consuma o anumita substanta.

Tipuri de dependenta: psihica, fizica (caz in care la intreruperea administrarii substantei apar tulburari grave) si toleranta (nevoia de a creste doza pentru a obtine efectul dorit).


Fumatul

Influentat de factori genetici. Un grup de cercetatori de la Centrul Medical Duke din Carolina de Nord a demonstrat ca factorii genetici joaca un rol important in aceasta „patima“, care este fumatul.

Aceeasi a fost si concluzia unui grup de cercetatori de la Universitatea St. Louis, care au aratat ca gena „CHRNA5“ („receptorul colinergic alfa 5-nicotinic“) este „vinovata“ de dependenta de nicotina. Alta gena identificata ca avand acelasi rol este NRXN1 (Neurexina 1). Din cauza genelor, unii chiar nu se pot lasa de fumat!


Nicotina

Provoaca dependenta. Nicotina absorbita de plamani duce la eliberarea a 3 tipuri de neurotransmitatori.

Acetilcolina si dopamina imbunatatesc timpul de reactie si atentia, iar glutamatul actioneaza asupra memoriei, „amintind“ senzatia placuta produsa de fumat.

Eliberarea de endorfine care anihileaza stresul si calmeaza este o alta cauza a dependentei de nicotina.


Cafeaua

Adenozina este un sedativ natural, un neurotransmitator care incetineste activitatea neuronala si dilata vasele sanguine din creier, pregatind organismul pentru starea de somn.

Cofeina blocheaza eliberarea de adenozina si accelereaza activitatea neuronala.

Glanda pituitara „simte“ activitatea neuronala crescuta si elibereaza adrenalina. Astfel, o ceasca de cafea ne „invioreaza“ pentru o scurta perioada de timp.


Aliat al organismului

Seleniul, pentru sanatate. Seleniul este un microelement cu puternica actiune antioxidanta. Necesarul zilnic este de 60 miligrame pentru femei si 75 de miligrame pentru barbat.

Suplimentul de seleniu este recomandat fumatorilor, celor ce fac eforturi fizice intense, reumaticilor etc.

Seleniul imbunatateste activitatea tiroidei si producerea de hormoni T4 si T3, cu rol in metabolismul bazal si in functiile cardiace.

Ioana; foto: eat3praylove.wordpress.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa