Hernia de disc: cauze, simptome, tratament

 
Cauzele, simptomele si tratamentul herniei de disc

Hernia de disc poate fi localizata la oricare dintre portiunile coloanei vertebrale, dar regiunile cervicala si lombara sunt cele mai afectate.

Hernia de disc este o afectiune de tip neurologic care apare cand invelisul discului intervertebral (care face legatura dintre vertebre) se crapa, iar nucleul moale, gelatinos din interiorul sau se prelinge printre fisuri si apasa pe radacinile nervilor spinali. Acest lucru duce la alterarea functiei de amortizare a discului intervertebral (care absoarbe undele de soc la care este expusa coloana vertebrala in timpul miscarilor sau presiunilor) si aparitia simptomelor.


De ce apare hernia de disc?

Cauzele cele mai frecvente sunt activitatile sportive care presupun folosirea greutatilor, statul indelungat pe scaun, deshidratarea si accidentele in urma cazaturilor.


Cum recunosti hernia de disc?

Simptomatologia este specifica zonei afectate:

1. Hernia de disc lombara - dureri in zona lombara, cu iradiere spre fese, coapse, gamba si degetele picioarelor; tulburari de functionare a vezicii urinare si organelor genitale.

2. Hernia de disc cervicala - dureri vii in zona umerilor si a bratelor, cu iradiere spre palma sau degete, imposibilitatea de intoarcere sau rasucire a capului.


Cum se depisteaza hernia de disc?

Investigatia prin care se stabileste exact gradul de severitate a herniei de disc este examenul RMN, care permite vizualizarea coloanei, radacinilor nervoase si migrarea nucleului gelatinos.


Cum se trateaza hernia de disc?

Tratamentul herniei de disc presupune administrarea de medicamente care combat durerea si reduc inflamatia pentru a reda libertatea de miscare, proceduri fizioterapeutice si balneare sau injectarea de corticosteroizi in zona afectata. Cele mai multe hernii sunt atenuate in acest fel.

Cand, in urma acestor terapii, durerea nu cedeaza sau apar complicatiile, se apeleaza la interventie chirurgicala, care elibereaza radacinile nervoase comprimate prin indepartarea discului care apasa pe ele. Injectarea unei enzime in interiorul discului pentru a dizolva substanta gelatinoasa si a trata compresia nervoasa poate fi, in unele cazuri, o alternativa la interventia hirurgicala.


Stiai?

• In hernia de disc, durerea poate fi accentuata de tuse, stranut sau ras.

• In urma RMN-ului efectuat pentru o cu totul alta problema de sanatate, peste 50% din persoanele asimptomatice sunt diagnosticate cu hernie de disc.

Sanatatea de azi; foto: fizioterapiecraiova.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa