Mineralele coloidale
Mineralele intra in compozitia hranei si sunt necesare la formarea tesuturilor, participa in procesele biologice si fiziologice ale organismului. Ele se impart in macroelemente si microelemente.
Macroelementele exista in organism in cantitati mai mari (potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu, fier, clor, sulf), in vreme ce microelementele se regasesc in cantitati mai mici (zinc, crom, cupru, mangan, cobalt, molibden, iod, fluor, nichel etc).
Surse de minerale
• Calciul, esential pentru oase si dinti puternici, trebuie luat cu cantitati mari de vitamina D si magneziu. Legumele verzi si uleiurile de peste sunt surse exceptionale de calciu.• Cuprul ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Alimente bogate in cupru sunt avocado, leguminoasele, stridiile si fructele de mare.
• Fierul este elementul prin care celulele sanguine transporta oxigenul la celelalte celule ale organismului. Printre alimentele bogate in fier se numara carnea rosie, leguminoasele, spanacul.
• Magneziul ajuta la cresterea masei osoase, a nivelului de energie si la formarea acizilor grasi. Nucile, legumele verzi si cerealele integrale sunt surse excelente de magneziu.
• Molibdenul este antioxidant, benefic in prevenirea cancerului. Cerealele integrale, leguminoasele, verdeturile inchise, lactatele sunt bogate in acest element vital.
• Zincul joaca un rol esential in functionarea eficienta a sistemului imunitar. Il gasesti in alimente precum: fructele de mare, nucile, cerealele integrale, unele lactate.