Osteomalacia: cauze, simptome, tratament

 
Cauzele, simptomele si tratamentul osteomalaciei

Denumita popular inmuierea oaselor, osteomalacia este un fel de rahitism al persoanei adulte, mai putin violent decat cel caracteristic copiilor sau adolescentilor.

Cauzele variaza, principala fiind un defect de asimilare a vitaminei D, considerata mai degraba un hormon. In principiu, osteomalacia este provocata de demineralizarea oaselor:

• fixarea deficitara a mineralelor la nivelul osului odata cu insuficienta expunere la soare;

• afectiuni deja existente precum intoleranta la gluten sau insuficienta renala cronica;

• alimentatia dezechilibrata, vegetariana sau malnutritia;

• intoxicatia osului cu minerale precum fluor;

• in cazul celor cu insuficienta renala cronica dependenti de dializa, osteomalacia poate fi o consecinta a excesului de aluminiu, introdus in corp prin solutia de dializa.


Cum recunosti osteomalacia?

Principalele simptome sunt legate de aparitia durerilor puternice la umeri si solduri, deformari care afecteaza oasele picioarelor, bazinului sau vertebrele, dificultate la urcatul treptelor, mers leganat.


Cum se depisteaza osteomalacia?

Cea mai eficienta metoda de diagnostic este RMN sau computerul tomograf, care stabilesc existenta fracturilor, pierderea de calciu la nivelul osului si depunerea lui in tesuturile moi, unde nu ar trebui sa existe, precum si eventualele eroziuni din jurul articulatiilor.


Cum se trateaza osteomalacia?

Tratamentul consta in administrarea unor medicamente pentru corectarea malabsorbtiei de vitamina D, incercarea de eliminare a cauzelor, mentinerea in limite normale a calciului si a fosforului din sange si reducerea expunerii excesive la aluminiu. Aportul de vitamina D aduce cele mai multe sanse de vindecare.


Stiai?

Terapia cu vitamina D are efecte secundare precum sete intensa, varsaturi, durere de cap si scaderea poftei de mancare.

Sanatatea de azi; foto: www.glogster.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa