Painea, un aliment de baza
Copiii trebuie sa manance paine! Cei de 2-6 ani trebuie sa manance 60-90 g de paine pe zi, iar cei de 7-12 ani, cate 90-120 g/zi.
Proteine, calorii, vitamine, saruri minerale, fibre
Painea a fost considerata intotdeauna un aliment ideal, datorita continutului sau bogat in proteine, calorii, vitamine, saruri minerale, fibre.Romanii prefera painea preparata din faina de grau, care poate fi alba, neagra sau integrala, dupa procedeul de fabricare. Faina neagra se obtine din graul macinat cu coaja, iar cea alba, din grau decorticat.
Cum o mare cantitate a sarurilor minerale se gaseste in stratul exterior al bobului de grau, painea integrala si cea neagra vor fi mai bogate in minerale si vitamine decat cea alba.
In acelasi timp insa, painea neagra va contine mai multa celuloza din coaja boabelor, ceea ce o va face mai greu digerabila. Din acest motiv, painea neagra nu este indicata copiilor mici. In schimb, painea alba poate fi introdusa in alimentatia copiilor dupa implinirea varstei de 10 luni.
Tipuri de paine: alba, intermediara, neagra
Painea alba contine amidon, gluten, putine grasimi, vitamine (B1, B6, E si PP), minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu si potasiu) in cantitati mai reduse, asa cum am spus, decat in celelalte sortimente de paine din grau.Painea intermediara este preparata din faina la care se adauga tarate ce contin calciu, fosfor, fibre si proteine. Aceasta paine contine si vitamina E, zinc si fier (de 3 ori mai mult decat painea alba).
S-a dovedit ca 200 g de paine intermediara asigura 40% din necesarul zilnic de vitamine B1, B3, B6 si de fier.
Painea neagra este si mai bogata in vitamine, minerale si fibre decat cea intermediara.
Consumata in exces, painea alba duce la cresterea „colesterolului rau“ si chiar la diabet, in timp ce painea neagra poate provoca afectiuni digestive din cauza continutului bogat in fibre.
Consumul de paine trebuie redus sau evitat de catre persoanele care sufera de diabet, ulcer, enterocolita, afectiuni cardiovasculare, obezitate, boli de ficat sau intoleranta la gluten.
Painea si kilogramele in plus
Consumata in cantitati mici, painea nu ingrasa! Painea are insa, un continut caloric ridicat (in medie, 250 calorii/100 g de paine) si daca este consumata in exces sau in combinatie cu branza, dulceata, miere, carne grasa, mezeluri, cartofi, sau orez, poate duce la obezitate.Ioana; Oana Hanganu; foto: biobavaria.ro