Sa luam pulsul!

 
Informatii medicale despre calcularea pulsului

Pulsul este un element esential in cunoasterea starii de sanatate a unei persoane. Potrivit medicilor, la un adult in repaus, acesta este intre 70 si 72 de batai pe minut.

Cu toate acestea, frecventa pulsului variaza de la un individ la altul, in sensul ca poate avea valori mai mari sau mai mici, dar cu diferente neinsemnate. De exemplu, atletii care au o conditie fizica foarte buna inregistreaza in mod normal valori mai scazute, ajungand pana la 50-60 de batai pe minut.

Medicii spun ca frecventa pulsului poate fi modificata de starea de agitatie sau de efortul depus cu putin timp inainte de a fi masurat. Este firesc ca, in anumite situatii, pulsul sa sufere modificari. Totusi, daca in mod repetat acesta este foarte mare (peste 100 de batai pe minut), prea lent (sub 50 de batai pe minut) sau neregulat, nu trebuie sa ignoram problema, ci este indicat sa ne adresam medicului.


Tipuri de aritmii

Exista diverse tipuri de aritmii: tahicardii (creste frecventa cardiaca) cu diverse origini, bradicardii (ritmul se rareste) sau extrasistole (batai suplimentare). Din cauza stresului, emotiilor, efortului, consumului de cafea sau tutun, unele dintre ele apar chiar la persoane sanatoase. Alteori insa, au la origine o afectiune cardiovasculara, printre care hipertensiunea, sau chiar de alta natura (, boli tiroidiene, anemii, afectiuni pulmonare sau renale cronice), in unele cazuri, sunt silentioase ori prezinta manifestari ca: dispnee (respiratie dificila), palpitatii, oboseala, pierderea cunostintei, dureri toracice. Pentru a afla frecventa normala a pulsului, asezati buricele a trei degete de la o mana pe incheietura celeilalte maini, exact la baza degetului mare. Numarati pulsatiile timp de 60 de secunde (sau 15 secunde si inmultiti cu patru). Aceasta este frecvente pulsului!

Sanatatea de azi; foto: colectie-stiinte.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa