Scolioza: cauze, simptome, tratament

 
Informatii medicale despre scolioza

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale care prezinta o deviere in plan lateral (intr-o parte) la mijlocul spatelui sau in partea de jos.

Cand privesti spatele unei persoane normale, coloana vertebrala seamana cu un stalp drept. Apare, in general, in perioada de crestere a copilului, odata cu dezvoltarea coloanei vertebrale.

In cazul scoliozei severe, devierea foarte pronuntata poate fi sesizata cu ochiul liber. Din pacate, depistarea timpurie a scoliozei este aproape imposibila, fiind complet lipsita de durere sau alte semne evidente, iar scoliozele simple, in stadii incipiente, continua sa evolueze fara a fi tratate. Scolioza e de doua feluri:

1. Scolioza falsa - nu prezinta deformari ale vertebrelor, fiind afectat numai felul in care este asezata coloana. Apare ca urmare a posturilor incorecte sau a deteriorarii functiei de sustinere a muschilor situati de-a lungul coloanei. Netratata, produce tulburari serioase.

2. Scolioza reala - prezinta deformari ale vertebrelor, cu impact asupra functionarii intregii coloane vertebrale. Netratata, se agraveaza odata cu trecerea timpului, producand tulburari cardiace sau respiratorii severe.
Cauza exacta a scoliozei reale este o enigma medicala in 80% din cazuri.


Cum se depisteaza scolioza?

Scolioza se depisteaza prin efectuarea unei radiografii. Putina atentie din partea parintilor este deosebit de utila, ei pot observa daca umerii copilului sunt la acelasi nivel sau daca imbracamintea pica egal pe sold.


Cum se trateaza scolioza?

Tratamentul poate corecta scolioza, in cazul copiilor si al adolescentilor, prin purtarea unui corset ortopedic si prin exercitii fizice. La varste adulte, pot fi combatute complicatiile scoliozei prin corectarea defectului (incaltaminte ortopedica), exercitii de intarire a muschilor si corectarea posturii, care pot reduce gradul de deviere a coloanei.

Sanatatea de azi; foto: www.sfatulmedicului.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa