Sifilisul ataca si oasele

 
Informatii medicale despre sifilisul osos

Prin consecintele pe care le are asupra intregului organism, sifilisul este o boala grava, produsa de o bacterie transmisa prin contact sexual neprotejat.

Considerata cea mai grava boala venerica (inca), sifilisul a fost candva printre cele mai stigmatizate boli din lume, alaturi de ciuma si lepra. Odata contractat, bacteria poate trece si la atacul oaselor.


Sifilis osos

Presupune extinderea bacteriei la os, prin intermediul sangelui si survine, de regula, in ultimul stadiu al bolii. Sifilisul este, in general, depistat si tratat de la primul stadiu, motiv pentru care forma sa osoasa este mai putin intalnita in practica medicala contemporana. Oasele cel mai frecvent afectate sunt tibia, sternul, septul nazal si oasele cutiei craniene. Are patru stadii de evolutie, fiecare cu simptome diferite.


Cum il recunosti?

STADIUL 1. Odata contractata, bacteria se localizeaza la nivelul mucoaselor genitale, gurii sau anusului, unde formeaza, in primele doua luni de la infectare, o ulceratie a pielii (macerare), nedureroasa, insotita de un ganglion limfatic umflat.

STADIUL 2. Dupa cele doua luni si in continuare pana la trei ani, bacteria ataca organele interne, in principal sistemele nervos si cardiovascular, producand diverse tulburari in functionarea lor.

Sifilisul este contagios in primele doua stadii.

STADIUL 3 (sifilis latent). Aceasta perioada dureaza pana la 10 ani si este momentul in care orice simptom dispare, chiar daca sifilisul continua sa atace in voie intregul organism.

STADIUL 4. Apar adevaratele complicatii ale bolii, care, de cele mai multe ori, sunt fatale. Toate organele sunt contaminate (inima, creier ochi etc.) si boala se extinde la oase.

Sifilisul osos poate aparea in oricare dintre stadii, insa cu precadere in ultimul.

• Daca tuberculoza osoasa ataca mai degraba cartilajul, sifilisul ataca osul in intregime.


Cum se depisteaza?

Diagnosticul sifilisului cuprinde in primul rand teste specializate de sange.


Cum se trateaza?

Cel mai eficient tratament al bolii se face in primele doua stadii, prin administrarea injectabila de penicilina. Daca este tratat dupa stadiul 2, leziunile formate pot ramane pentru toata viata.

Sanatatea de azi; foto: www.divahair.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa