Sportul oaselor

 
Informatii medicale despre sportul oaselor

Pentru a fi sanatoase, e necesar ca oasele sa fie hranite, antrenate si bine sustinute de catre muschi.

Desi activitatea fizica este sinonima cu sanatatea, nu toate sporturile sunt excelente si pentru oase. De fapt, unele fac mult bine anumitor organe interne, in timp ce sunt extrem de agresive pentru tesutul osos si articulatii. De aceea, este bine sa stii ce fel de sport sa practici in cazul oaselor sensibile.

1. Sporturi care stimuleaza depunerea de calciu sau acele tipuri de miscare ce antreneaza oasele si le intareste. Poate parea ciudat, dar, pentru a fixa mai bine calciul, oasele trebuie antrenate contra fortei gravitationale. Drumetiile montane pe teren accidentat sau denivelat, cu rucsacul in spate, urcatul scarilor sau mersul grabit sunt principalele sporturi recomandate pentru un sistem osos rezistent.

2. Orice sport bland, practicat regulat. Pentru a fi sanatoase, tesuturile osos si articular au nevoie de aport sangvin permanent, de sange cat mai pur, iar orice tip de miscare ajuta. Multe persoane au insa nevoia „sa simta“ ca fac sport. Dar sportul nu trebuie sa presupuna un efort brutal, caruia organismul sa-i faca fata pentru a capata rezistenta.

• Sportul bland este activitatea sportiva care poate fi practicata cotidian, fara a simti nevoia de pauza intre zile si nu prezinta nici un risc asupra organismului.

• Mersul pe jos, gimnastica de intretinere, inotul, ciclismul si dansul protejeaza articulatiile si oasele, curata sangele si tonifica muschii.

• Sporturile care uzeaza prematur articulatiile (box, balet, handbal) nu sunt recomandate.

• Gimnastica de intretinere este cea mai eficienta la intarirea muschilor de sustinere.

3. Sporturile care permit o alimentatie echilibrata. Deoarece baletul, gimnastica ritmica si dansul de societate sunt sporturi de gratie, cer o anumita tinuta si greutate si impun restrictie calorica. De aceea, multe balerine dezvolta osteoporoza de timpuriu sau deformari ale oaselor.


Stiai?

ATENTIE! Practicat zilnic, pe teren asfaltat si fara incaltaminte adecvata, joggingul poate deteriora coloana vertebrala, cu atat mai mult cand suntem intr-o forma fizica proasta (exces de greutate, muschi abdominali neantrenati).

Sanatatea de azi; foto: www.clipartmojo.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa