Sternul infundat
Sternul infundat apare ca o consecinta a rahitismului sau poate fi de natura genetica.
Sternul este un os lung si lat de care sunt prinse coastele si oasele subtiri de la baza gatului. In anumite situatii, cartilajele ce unesc coastele de stern se dezvolta excesiv, facand ca acestea sa se curbeze si sa impinga sternul spre interior. Astfel, aceasta zona anterioara a toracelui se deformeaza si formeaza o adancitura inestetica avand numele de stern infundat. Severitatea afectiunii depinde de profunzimea scobiturii:
• usoara - deformarea deranjeaza din punct de vedere estetic;
• severa - adancitura este atat de profunda, incat sternul atinge coloana vertebrala.
Cum recunosti sternul infundat?
Simptomele sternului infundat pornesc de la o senzatie de disconfort la nivelul toracelui pana la afectiuni cardiace, cu deformarea inimii (inima fiind impinsa inspre inapoi) si chiar respiratorii.Cum se depisteaza sternul infundat?
Diagnosticarea este usoara, deformarea fiind sesizabila cu ochiul liber.Cum se trateaza sternul infundat?
Daca afectiunea este severa, se opteaza pentru interventie chirurgicala care se poate face in doua feluri:• Interventie cu introducerea placutei de metal - consta in eliminarea cartilajului costal in exces si inserarea unei bare de metal in spatele sternului, prinsa de coaste, pentru a readuce toracele la o forma normala.
O alta interventie chirurgicala va avea loc peste sase luni pentru scoaterea barei.
• Interventie cu introducerea benzilor din plastic - metoda presupune inserarea unor benzi din plastic ce nu vor mai trebui niciodata extrase, iar organismul va incepe vindecarea in jurul lor. Aceasta este o interventie chirurgicala moderna de succes.
Daca afectiunea nu este severa, ci doar deranjanta din punct de vedere estetic, poate fi atenuata prin exercitii de dezvoltare a muschilor intercostali, pectorali si ai abdomenului.
• Sternul infundat poate afecta stima de sine si crea complexe, motiv pentru care, in unele cazuri, se recomanda terapie psihologica.
• Sternul infundat afecteaza atat barbatii, cat si femeile.
Sanatatea de azi; foto: www.gundluth.org