Ce este hipotensiunea?
Hipotensiunea este valoarea scazuta a tensiunii arteriale, cu valori sub 90/60 mmHg. La persoanele sanatoase, in special atleti, aceasta reprezinta un semn de buna functionare a sistemului cardiovascular.
Cu toate acestea, hipotensiunea poate aparea si in cazul anumitor afectiuni, intalnite in special la persoanele varstnice. In randul acestora, hipotensiunea produce un flux sangvin inadecvat la inima, creier si alte organe vitale.
Senzatia de ameteala
Desi nu este o problema grava de sanatate, neplacerile apar atunci cand tensiunea scade brusc si creierul este privat de un flux sangvin adecvat. Acest fenomen duce la senzatia de ameteala, care apare, de regula, la ridicarea in picioare din pozitie culcat sau sezand, cunoscuta sub denumirea de hipotensiune posturala. Cauzele acesteia nu sunt intotdeauna cunoscute, ea fiind asociata cu prezenta unei sarcini sau cu afectiuni provocate de tulburari hormonale, diabet, insuficienta cardiaca, ritmuri cardiace anormale, aritmii si boli hepatice. In plus, medicii spun ca tensiunea poate scadea brusc si atunci cand urmam un tratament medicamentos dupa ureche sau daca facem abuz de pastile. Un fenomen similar se produce dupa mesele copioase, cand un important aflux de sange se inregistreaza in zona digestiva.Cand e periculoasa hipotensiunea?
Scaderile bruste de tensiune reprezinta un pericol pentru viata atunci cand se produc pierderi de sange, socul anafilactic, ne deshidratam, apar hipotermia (temperatura scazuta a corpului), hipertermie (temperatura crescuta a corpului) sau suferim de septicemie (infectie severa a sangelui).Hipotensiunea posturala apare la persoanele care stau prea mult timp la soare sau acuza o stare avansata de oboseala.
Simptomele hipotensiunii sunt:
Ameteala, lesin, scaderea capacitatii de concentrare, oboseala, vedere incetosata, paloare, cresterea frecventei cardiace, dificultati respiratorii etc., la care se adauga semnele starii patologice generatoare. Daca aceste stari persista, specialistii recomanda o vizita la doctor, initial la medicul de familie, ulterior putand fi indicate si alte examene de specialitate la un cardiolog, un internist sau un endocrinolog.Hipotermia apare si atunci apare si atunci cand temperatura creste cu 15 grade Celsius. Aceasta diferenta influenteaza mai mult femeile decat barbatii. Caldura induce un fenomen de vasodilatatie periferica (ca un mecanism de aparare), acest lucru ducand insa si la scaderea tensiunii arteriale. Concomitent, deshidratarea produsa de transpiratie, fara o hidratare adecvata, scade volumul total al sangelui si tensiunea arteriala.
Numeroase boli cardiovasculare sunt insotite de hipotensiune arteriala: valvulopatie, pericardita, aritmie, bradicardie (scaderea frecventei cardiace), tahicardie inalta (cresterea frecventei), infarct miocardic si anemie.
Tratament hipotensiune
Incepe cu masuri dietetice simple! Astfel, trebuie asigurata o buna hidratare, cu 2-2,5 l de lichide zilnic (apa, ceai, sucuri, compot), dar fara alcool, care are un efect vasodilatator. Daca nu exista contraindicatii, mici cantitati de cafea, ceai negru sau verde sunt benefice, ridicand uneori tensiunea cu 3-14 mmHg. Discutati aceste aspecte cu medicul de familie si, de asemenea, despre oportunitatea cresterii aportului zilnic de sodiu!Exercitiul fizic de intensitate moderata imbunatateste tonusul vascular si intoarcerea venoasa. Respectarea orelor de odihna, un regim de viata ordonat sunt aspecte importante. Evitati expunerile la temperaturi mari, in casa sau afara, precum si baile prelungite in apa calda!
In hipotensiunea ortostatica, se recomanda purtarea de ciorapi elastici, ridicarea capului patului cu 10-20 de grade in timpul odihnei, schimbarea lenta a pozitiei corpului (mai intai ridicat in sezut, apoi, dupa cateva minute, in picioare). Daca aceste elemente nu dau rezultate, specialistul va indica un tratament medicamentos pentru cresterea valorilor tensionale.
Sanatatea de azi; foto: sanatateverde.blogspot.com