Dieta vegetariana - Avantajele si dezavantajele dietei vegetariene

 
Informatii despre dieta vegetariana

In afara principalilor nutrienti, alimentatia vegetariana asigura un aport mai mare de antioxidanti si compusi fitochimici, in comparatie cu dietele omnivore. „Compusii fitochimici si antioxidantii au schimbat complet felul in care clasificam alimentele. Nu mai este potrivit sa evaluam alimentele numai dupa nivelul de macronutrienti, vitamine si substante minerale“, remarca cercetatorul Mark Messina. Nu este surprinzator ca vegetarienii, datorita dietei lor, au niveluri sangvine mai mari de antioxidanti (beta caroten, vitamina E si C), care joaca un rol important in prevenirea bolilor cronice. Principalii compusi fitochimici din dietele vegetariene si mecanismul lor de actiune sunt prezentati in tabelele 1,2.

• Tabelul 1. Principalele fitochimicale din vegetale.

• Tabelul 2. Actiunea biologica a principalilor compusi fitochimici.

• Tabelul 3. Substante nutritive care pot fi deficitare in dietele vegetariene.
Principalele fitochimicale din vegetaleAvantajele nutritive ale dietei vegetariene:

• aport crescut de fibre;

• continut scazut in acizi grasi saturati;

Actiunea biologica a principalilor compusi fitochimici• aport adecvat de energie si hidrati de carbon complecsi;

• continut bogat in compusi fitochimici si antioxidanti;

Substante nutritive care pot fi deficitare in dietele vegetariene• aport scazut de proteine totale (in special cele animale).


Posibilele dezavantaje nutritive ale dietelor vegetariene:

• unilateralitate;

• dezechilibru nutritiv;

• deficit de substante nutritive. (Vezi tabelul 3.)


Dieta vegetariana - etapele vietii:
Lacto-ovo-vegetarienii (LOV) care au o dieta bine planificata si echilibrata pot satisface in orice perioada a vietii - de la varsta de sugar pana la batranete - nevoile nutrive ale organismului atat calitativ, cat si cantitativ.


Sarcina si alaptarea:
In general, dieta LOV, daca include suficient lapte si lactate, cereale si leguminoase, fructe si vegetale, asigura o sarcina si o perioada de alaptare sanatoasa. Exceptand, poate, fierul, majoritatea gravidelor lacto-ovo-vegetariene au un status nutritional normal.


Sugarii si copiii:
In cazul copiilor, trebuie sa se acorde o atentie deosebita la folosirea unei diversitati cat mai mari de alimente cu continut proteic ridicat si sa nu se piarda din vedere principiul combinarii (completarii reciproce a) proteinelor.

Regimul LOV poate sa satisfaca toate cerintele perioadei de dezvoltare, asigurand si necesarul de energie. Se recomanda la copii suplimentarea vitaminei B12 si a vitaminei D, daca nu exista posibilitatea expunerii la soare.


Adolescentii:
Si in cazul adolescentilor, dietele LOV bine planificate (care acorda atentie aportului adecvat de energie, calciu, fier, proteine) pot asigura aportul nutritiv adecvat pentru varsta lor. Dezvoltarea si cresterea lor sunt identice cu ale omnivorilor.

Fiindca la adolescenti se poate manifesta des un soi de fanatism - teribilism, in domeniul alimentatiei vegetariene, dirijarea lor spre adoptarea unor forme de vegetarianism acceptabile din punct de vedere stiintific poate constitui o problema deosebit de delicata.


Varstnicii:
Odata cu varsta, scade necesarul energetic, insa cresc nevoile de calciu, vitamina D si vitamina B6.


Atletii vegetarieni:
Dietele LOV bine planificate par a avea efecte benefice asupra performantei atletice. In conditiile in care consumul de proteine corespunde necesitatilor energetice si de aminoacizi esentiali, sursele de proteine vegetale si animale sunt la fel de eficiente in sustinerea performantei, fara sa necesite o suplimentare proteica. Atletele vegetariene au un risc mai crescut de deficienta de fier, ceea ce le poate limita rezistenta la efort. Faptul ca vegetarienii au o concentratie de creatina musculara mai scazuta decat omnivorii poate afecta performantele supramaximale.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa