Fumatul si hipertensiunea

 
Fumatul si hipertensiunea - informatii medicale

Recunoscut drept principala cauza de moarte prematura in tarile dezvoltate, fumatul este considerat cel mai important factor de risc in declansarea bolilor de inima.

Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice, din care aproximativ 60 sunt recunoscute drept cancerigene. Medicii spun ca acest viciu afecteaza sistemul cardiovascular pentru ca determina cresterea tensiunii arteriale, accelereaza frecventa cardiaca, diminueaza aportul de oxigen si reduce nivelul de colesterol bun din organism. Riscurile de infarct miocardic ale fumatorilor sunt de doua ori mai mari decat ale celor care nu au acest viciu. Iar dependentii de nicotina care au suferit un infarct miocardic sunt mult mai expusi la moarte subita decat nefumatorii.


Prelungiti-va viata!

Medicii spun ca nicotina si monoxidul de carbon din fumul de tigara reduc cantitatea de oxigen din sange si afecteaza peretii vaselor sangvine, determinand formarea placilor de aterom.

Fumatul reprezinta cel mai important factor de risc pentru bolile vasculare periferice, caracterizate prin ingustarea vaselor care transporta sangele la membrele superioare si inferioare. Pentru dependentii de tutun, renuntarea la acest obicei este cea mai importanta masura de reducere a riscurilor. Dupa un an de la renuntarea la fumat, riscul de boli coronariene, precum angina pectorala sau infarctul, este redus la jumatate. In medie, fumatorii inraiti care renunta la acest viciu isi prelungesc speranta de viata cu pana la patru ani.


Cum renuntati la fumat?

Plasturii antifumat reprezinta o metoda destul de eficienta de a renunta la acest viciu. Ei reduc efectele dezagreabile care apar in mod obisnuit atunci cand dependentii de nicotina incearca sa renunte la fumat. Modul de utilizare este destul de simplu: dimineata se aplica un plasture in zone unde nu deranjeaza, precum antebratul. Plasturele se pastreaza timp de 16 ore zilnic, vreme de trei saptamani. Dupa acest interval, se reduce doza la jumatate pentru inca doua saptamani. O cutie costa intre 70 si 100 de lei si contine sapte plasturi.

Guma de mestecat trebuie folosita timp de 30 de minute. Se recomanda o pastila ori de cate ori fumatorul simte nevoia de a aprinde o tigara. Dupa o jumatate de ora, toata nicotina este eliberata din guma de mestecat. Astfel, nicotina intra in organism direct prin intermediul mucoasei bucale atunci cand mestecati produsul. Prin inghitire, nicotina este distrusa in stomac, putand produce simptome neplacute, asa ca e recomandat sa nu mestecati energic. O cutie contine 30 de pastile de guma si costa intre 20 si 30 de lei.

Exista si tratament gratuit. Medicii de la Institutul National de Pneumoftiziologie „Prof. Dr. Marius Nasta" ii ajuta pe dependentii de nicotina sa renunte la fumat cu ajutorul unor medicamente care se elibereaza numai pe baza de reteta. Un astfel de tratament este gratuit deoarece face parte din campania „Stop Fumat" desfasurata de Ministerul Sanatatii.

Tigara electronica este un instrument care va ajuta sa va lasati de fumat. Utilizatorul aspira un abur exact ca dintr-o tigara obisnuita, iar in timpul folosirii, se aprinde un led la capatul produsului, care imita jarul, pentru a crea un efect vizual similar unei tigari normale. Concentratia de nicotina si aroma acesteia pot fi reglate cu ajutorul unor rezerve. Pretul tigarii electronice variaza intre 100 si 200 lei.

Sanatatea de azi; foto: topremediinaturale.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa