Pancreatita cronica: cauze, simptome, terapie

 
Informatii medicale despre pancreatita cronica

Pancreatita cronica poate surveni dupa accese repetate de pancreatita acuta, dupa boli hepatice (ciroza), ale vezicii biliare (calculi, colecistita), dupa ulcer duodenal, dupa diferite infectii. De asemenea, poate avea de la debut un caracter cronic. Ca urmare, functia pancreasului de a fabrica si a trimite in tubul digestiv secretia se diminueaza ori se opreste, alimentele nemaifiind digerate.


Simptome pancreatita cronica

Pancreatita cronica se caracterizeaza prin febra, icter, pareza intestinala, diaree, stare de rau prelungit, dureri abdominale intermitente, scadere in greutate, frisoane, insomnie. Se pot ivi semne majore de diabet zaharat instalat secundar pancreatitei acute: sete permanenta, senzatie continua de foame, urinare abundenta. Dupa mai multi ani de evolutie, in peste 50% din cazuri, pancreatitei cronice i se asociaza si un diabet zaharat.


Cauzele pancreatitei cronice

Aceleasi ca in situatia formei acute, la care se adauga oreionul (parotidita epidemica), fibroza chistica, hemocromatoza, fumatul, intepaturile de scorpioni.


Diagnosticare pancreatita cronica

Etapele sunt aproximativ la fel cu cele enuntate la forma acuta.


Terapie pancreatita cronica

Tratamentul se poate efectua atat in spital, cat si la domiciliu, dar sub control medical periodic. Bolnavii trebuie sa abandoneze consumul de alcool si fumatul, sa evite excesul de grasimi si condimentele. Sunt recomandate o serie de extracte de pancreas (pancreatina), administrate oral, in timpul meselor. Mai pot ajuta suplimentele nutritive cu vitaminele C, E si din complexul B si cu minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, cupru.

Interventia chirurgicala este indicata in pancreatita cronica doar daca durerile nu pot fi suprimate cu analgezice de sinteza, daca icterul si hemoragia interna (manifestata fie prin varsaturi cu sange, fie prin scaune cu sange) nu dispar, daca se constata prezenta unor formatiuni chistice mari in tesutul pancreatic.

Operatia se practica asupra portiunii lezate din pancreas (pancreatotomie), in cazuri exceptionale, cand este afectat intregul organ, realizandu-se excizia glandei (pancreatectomie). Daca s-a impus acest lucru, pacientul, pentru tot restul vietii, va trebui sa ia medicamente substitutive (inlocuitoare) ale insulinei si enzimelor pancreatice.

Ca posibilitate de viitor, se intrevede transplantul pancreatic total sau doar de celule pancreatice obtinute de la un donator sanatos.


Important de retinut!

Existenta riscului ca o calculoza biliara sa se complice cu o pancreatita trebuie sa-i determine pe suferinzii de colecistopatii cu calculi sa se trateze cu mare atentie si, daca este cazul, sa suporte interventia chirurgicala specifica (colecistectomia clasica, cu bisturiul, sau varianta mai simpla, mai putin traumatizanta, prin laparoscopie). Abordarea exclusiva a terapiilor naturiste nu este de dorit nici in formele cronice ale pancreatitelor. In asteptarea unor rezultate favorabile, se poate pierde un timp pretios, in care medicina alopata ar putea sa salveze viata bolnavului.

Medicina naturista nr. 3 (175); foto: www.hopkins-gi.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa