• Se pun laolalta in parti egale musetel, levantica, cimbru, cimbrisor, izma, rozmarin si ramuri tinere de pin, toate temeinic maruntite inainte. Se introduc doua linguri din acest amestec intr-un litru de apa clocotita. Se tine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute, inspirandu-se vaporii tamaduitori. Pentru a proteja pielea fetei, se aplica inainte o crema grasa.
• Intr-un recipient cu 500 ml apa in clocot se pun doua lingurite de seminte de chimen. Se lasa un minut, doua, dupa care, cu un prosop pe cap, se inspira vaporii emanati. Se fac doua inhalatii pe zi, ultima seara, inainte de culcare.
• Se fierb o jumatate de ora 500 g ace si conuri de pin in aproximativ patru litri de apa si se inspira apoi vaporii fierbinti, tinand un prosop deasupra capului. Doua astfel de sedinte a cate 15 minute fiecare, zilnic, aduc usurari notabile respiratiei.
• Se fierb cativa cartofi, se arunca apa, se zdrobesc usor, apoi se procedeaza ca mai sus; procedura dureaza pana cand tuberculii se racoresc. Are un efect putin mai slab decat cel al ceaiului din ace de pin.
• Se pune un pumn de frunze proaspete de izma intr-un lighean, se toarna deasupra apa clocotita si se inspira vaporii fierbinti. Pe langa planta ca atare, pentru potentarea efectului benefic, puteti adauga si patru-cinci picaturi de ulei esential de menta.
• Intr-un vas cu doi litri de apa clocotita se adauga cate doua picaturi de uleiuri eterice de lavanda, eucalipt, menta si fenicul, apoi se fac inhalatii. Se procedeaza asa de doua-trei ori pe zi.
Remedii naturiste nr. 2 (94); M. B., Cluj; foto: infopresspascani.ro