Regimul in pancreatita cronica
- Boli digestive -
lata, in mare, care sunt principiile dietetice pe care trebuie sa le respecte pacientii cu pancreatita cronica:
• Grasimile in stare pura trebuie eliminate, in felul acesta fiind protejat nu numai pancreasul, ci si celelalte organe ale sistemului digestiv supuse procesului de inflamare (stomacul, duodenul, ficatul).
• In categoria alimentelor proscrise intra: carnea de porc, pestele gras, chiar uleiurile vegetale, ciupercile, bauturile alcoolice si cele gazoase, afumaturile, gustarile condimentate, conservele, aluatul pregatit cu untura, placintele, painea neagra, slanina, ciocolata, muraturile, sosurile marinate, mirodeniile iuti (piper, boia, mustar), fructele acre, sucurile de legume, ceaiul tare, cafeaua, cacaua. Dintre plantele aromatice, singurele permise sunt patrunjelul si mararul.
• Digerarea mecanica este cel de-al doilea scop al dietoterapiei pancreatitei. Se recomanda consumarea alimentelor lichide, semilichide si a legumelor rase in etapa de acutizare. In perioadele de ameliorare sau de disparitie temporara a bolii, sunt indicate legumele nerase.
• Pentru a stimula procesele de refacere in tesuturile glandei, a imbogati sinteza enzimelor pancreatice si a inhibitorilor, dar si pentru a impiedica agravarea bolii, dieta trebuie sa contina o cantitate de albumine putin mai ridicata in comparatie cu norma fiziologica (110-120 g). Din aceasta doza, 60% sa fie albumine usor asimilabile de origine animala (produse lactate, carne de vita si de peste slab, albus). Concomitent, organismul primeste si substantele lipotrope (care degradeaza grasimile), care joaca un rol important in refacerea structurii pancreasului, ficatului.
• Si aportul de sare trebuie scazut (pana la 8 g in 24 de ore - o lingurita). Clorura de sodiu provoaca secretia pancreatica si, in afara de acest fapt, este dovedit ca scaderea continutului de sare in mancare are si o actiune antiinflamatoare.
• Este indicat consumul de produse lactate degresate si a branzei de vaca.
• Se impun cinci-sase mese pe zi, in portii mici.
• Este indicata de asemenea limitarea continutului de hidrati de carbon (pana la 300-350 g). Ratia de zahar si miere pentru 24 de ore nu trebuie sa depaseasca 30 g. Asa se impiedica dezvoltarea la acesti bolnavi a diabetului, dereglarilor sistemului nervos vegetativ si aparitia reactiilor alergice.
• Mai trebuie excluse legumele care fermenteaza si care produc balonarea intestinului: fasolea, mazarea, varza alba, ridichile.
• Sunt recomandate: painea din faina de grau veche de una-doua zile sau uscata; supele de legume, cu macaroane; carnea de vita, de vitel, de gaina, curca, de iepure fara grasime, de peste fara grasime (batog, biban, crap, stiuca).
• Albusul se consuma sub forma de omleta. Laptele poate fi incorporat in unele feluri de mancare.
Medicina naturista nr. 3 (175); foto: sanatate.rol.ro