Sancrul tuberculos
- Bolile de piele -
Sancrul tuberculos este un ulcer de prima infectie localizat pe piele sau pe mucoase, rezultand dintr-o inoculare a acestora cu bacilul Koch, intr-un organism indemn de tuberculoza.
Etiopatogenie
In marea majoritate a cazurilor, complexul primar tuberculos este localizat in plamani. Se poate insa, in cazuri rare, ca aceasta prima infectie sa intereseze pielea. Sancrul tuberculos se intalneste in special la copiii sub 5 ani. La sugar, infectarea se face, de obicei, la nivelul fetei prin sarut, poarta de intrare fiind o excoriatie, un placard de eczema. Un alt mod de contaminare este dupa circumcizia rituala. La copilul mai mare, sancrul se localizeaza mai des la genunchi. S-a mai citat aparitia sancrului pe lobul urechii, dupa perforare pentru purtare de cercei si pe buze, dupa respiratia artificiala gura la gura.Afectiunea este mult mai rara in prezent datorita generalizarii vaccinarii cu B.C.G. si a eficientei activitatii preventive antituberculoase in reteaua de specialitate.
Simptomatologie
Clinic, sancrul tuberculos se prezinta ca o ulceratie rotunda, ovalara sau neregulata, cu marginile violacee si dezlipite. La 2—3 saptamani dupa aparitia sancrului, survine adenopatia intr-o masa de periadenita. Pielea de deasupra, la care ganglionii adera in scurt timp, capata o culoare violacee. Ganglionii se ramolesc si se fistulizeaza.Reactia la tuberculina, negativa initial, datorita lipsei de imunitate a copilului, se pozitiveaza dupa 20—30 de zile.
Localizarea ulceratiei primare pe mucoase (conjunctive, gingii, limba) este foarte rara si se insoteste si ea de adenopatie cervicala unilaterala, initial dura, apoi evoluand spre ramolitie.
Alimentatia cu un lapte tuberculizat ar putea fi cauza infectiei in localizarea pe mucoasa bucala.