Ulcerul tuberculos
- Bolile de piele -
Ulcerul tuberculos se caracterizeaza prin ulceratii, localizate la nivelul cavitatii bucale sau in jurul orificiului anal, survenind la bolnavi cu tuberculoza evolutiva. Afectiunea, rara la copil, se poate totusi intalni in caz de baciloza viscerala grava, pulmonara sau intestinala, prin infectare cu bacilii din sputa sau din materiile fecale.
Sediile elective sunt: mucoasa bucala, limba, regiunea perianala. Ulcerul tuberculos se prezinta ca o ulceratie rotunda, ovalara sau de forma neregulata, cu marginile dezlipite, rosii-violacee, cu fundul granulos, acoperit de o secretie seropurulenta. La aproximativ 1—2 mm in afara marginilor ulcerului, se vad, cateodata, niste ridicaturi galbene, de marimea unei gamalii de ac (grauntele galbene Trelat), mici abcese miliare rezultate din tuberculi cazeificati.
Uneori, se pot vedea aceste granulatii si pe fundul ulcerului. Ulceratia este sediul unei dureri vii, accentuate de masticatie in cazul localizarii la mucoasa bucala. Ganglionii regionali sunt, de obicei, mariti de volum si durerosi.