Ceapa verde - retete de succes

 
Tratamente si remedii naturiste cu ceapa verde

Acum, cand abunda prin piete la un pret accesibil, ceapa verde trebuie inclusa zilnic pe lista de targuieli, deoarece insumeaza toate calitatile unui excelent aliment-medicament.

Tara de origine a cepei verzi este indepartatul Egipt, fiind cultivata pe suprafete intinse pe malurile batranului Nil inca din antichitate. Aici se bucura de o reputatie extraordinara, fiind folosita la prepararea a numeroase remedii. Romanii au fost cei care au raspandit-o in Europa, denumirea latina (Allium cepa) datorandu-se medicului Plinius.


Un ingredient al longevitatii

Ceapa verde se pare ca detine proprietati reintineritoare, purificatoare, regeneratoare mai puternice decat are leguma ajunsa la maturitate. Este un stimulent general al sistemelor nervos, hepatic, renal, un diuretic eficient, dizolvant si eliminator al ureei si al clorurilor, antireumatismal, antiscorbutic, antiseptic si antiinfectios, vermifug si cicatrizant. Se cunosc efectele antialergice ale cepei, datorate in principal actiunii depurative. Pentru ca regleaza activitatea anumitor glande din corp, este considerata un antihistaminic natural de exceptie. Pentru a profita de acest lucru, este suficient sa consumati in fiecare zi cate sase fire de ceapa proaspata, cel mai bine fara alte adausuri, ideal, daca va permite stomacul, dimineata, pe nemancate. Daca suferiti de diabet, chiar si intr-o faza avansata, ceapa verde nu ar trebui sa lipseasca in nici o zi din dieta. Are efect hipoglicemiant, actioneaza ca un diuretic bland si, in plus, regleaza activitatea glandelor endocrine. In tratamentul bolilor renale cronice, consumul de ceapa verde, mai ales la masa de dimineata si la cina, are rezultate remarcabile, multumita in principal calitatilor depurative.


Retete de succes:

• In caz de raceala la bebelusi, puneti in 50 ml lapte matern (sau lapte praf formula) o ciuperca champignon si o ceapa verde (fara cozile verzi), apoi fierbeti amestecul la bainmarie. Se administreaza doar zeama rezultata sugarului care are nasucul infundat.

• Pentru a va apara de infectii, pentru intarirea imunitatii, preparati vin de ceapa. Intr-un borcan de un litru puneti 100-150 g ceapa taiata marunt, adaugati 100 g miere si umpleti borcanul cu vin rosu de calitate. Dupa doua saptamani, strecurati si beti cate trei linguri pe zi.

• Pentru a pune capat tusei, luati un cartof, trei cepe verzi, un mar, toate crude; curatati-le, feliati-le si puneti-le intr-un litru de apa. Fierbeti-le pana ce lichidul scade la jumatate. Luati cate o lingura de fiertura inainte de mese.

• Daca sunteti meteosensibili, adica la schimbarea brusca a vremii simtiti dureri de cap, slabiciune, incercati sa mancati in acele perioade ceapa verde cu paine neagra, intarindu-va tonusul vaselor sanguine. Contra mirosului neplacut al cepei, mancati lamaie, patrunjel sau propolis.

• Cura contra acneei. Consta in consumarea, timp de doua saptamani, a zece fire de ceapa verde pe zi. De asemenea, in toata aceasta perioada, este bine sa se adopte o dieta preponderent vegetariana (bazata in proportie de mai bine de 70% pe cruditati). Sa nu lipseasca din meniu salata verde (un bun antiinflamator), mararul si telina. La fel de utila este combinatia amintita in eradicarea eczemelor de orice fel.

Medicina naturista nr. 5 (177); foto: www.freshjuice.ca
 

Metode testate de combatere a asteniei

 
Tratamente si remedii naturiste impotriva asteniei de primavara

Ne aflam intr-o perioada delicata a anului, caci, din pricina variatiilor bruste si radicale de temperatura, a modificarii duratei zilei, organismul este supus la grele incercari, ce se manifesta prin tulburari psiho-functionale destul de neplacute. Astfel, multi ne confruntam cu stari de sfarseala, de nervozitate, de tristete aparent nemotivata, cu crize de anxietate, cu insomnie, lipsa a poftei de mancare etc. Toate acestea sunt cunoscute sub denumirea globala de astenie de primavara. Medicina alternativa ne pune insa la dispozitie o serie de remedii cu rezultate certe.

Remediu sigur pentru oboseala cronica

Faceti rost de patru-cinci frunze tinere si proaspete de napi, tot atatea de gulii, taiati-le marunt, apoi amestecati-le cu cinci frunze de coacaz negru, cinci de visin si cinci de zmeur, toate spalate si tocate. Pentru un plus de aroma si eficacitate, mai adaugati si cateva frunzulite proaspete de menta. Turnati peste toate un litru si jumatate de apa fierbinte, lasati vasul acoperit un sfert de ceas, dupa care filtrati. Beti intreaga cantitate de ceai pe parcursul unei zile, eventual in locul apei de la robinet. (Sofia F., Fagaras)


Pentru problemele pe fondul asteniei de primavara...

Se iau zilnic doua lingurite de drojdie de bere, amestecata cu putina miere. Tratamentul dureaza o luna. (Raluca S., Targoviste)


Preparate utile pentru alungarea insomniei

• Tinctura de paducel. Puneti 50 g flori uscate si maruntite in 300 ml alcool de 70°. Lasati amestecul la macerat zece zile, avand grija sa agitati zilnic recipientul. Filtrati tinctura in sticlute mici, de culoare inchisa, prevazute cu dopuri busonabile. Luati cate 15 picaturi, seara, inainte de culcare.

• Infuzie de roinita. Turnati peste 5 g pulbere de frunze 200 ml apa clocotita. Lasati vasul acoperit un sfert de ora, apoi strecurati. Beti doua-trei doze de ceai pe zi.

• Ceai complex. Puneti peste o lingurita de pulbere de amestec in parti egale de talpa-gastei si odolean (valeriana) o cana cu apa clocotita. Lasati vasul acoperit cinci minute, apoi strecurati. Beti intreaga cantitate seara, inainte de culcare.

Un tratament de maximum o luna va va reda noptile linistite, odihnitoare. (D.R., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 3 (95); foto: psihologia.wordpress.com
 

Remedii naturiste cu telina

 
Tratamente si remedii naturiste cu telina

Toata lumea a auzit despre legendarele calitati ale telinei in ceea ce priveste „relansarea“ libidoului, cunoscute de altfel inca din antichitate. Nu sunt insa singurele proprietati terapeutice ale popularei radacinoase, ea putand juca un rol semnificativ in terapia altor numeroase probleme de sanatate. Faptul este perfect explicabil, intrucat fiecare componenta a vegetalei, de la radacina la frunze, flori si seminte, se poate dovedi utila in regasirea starii de bine a organismului.

Revitalizant mai puternic decat cafeaua

Extractul se obtine dintr-o radacina de telina maruntita, 100 g zahar brun si jumatate de litru de vodca. Se lasa la macerat trei zile, timp in care sticla se agita des, pentru omogenizare, apoi se filtreaza. Se beau doua paharele pe zi, inainte de masa de pranz si cina. (Paula I., Bucuresti)


Cataplasme ce vin de hac reumatismului

Oparesc cu apa clocotita frunzele de telina, le las sa se raceasca cat de cat, ca sa nu-mi arda pielea si le pun pe locurile dureroase, invelindu-le cu celofan subtire si apoi cu fulare de lana. Tin cataplasmele vreme de doua ore si imediat ma lasa criza reumatica. (Stefania M., Bucuresti)


Vin pentru sporirea apetitului sexual

Se ia o radacina mare de telina si se da pe razatoarea cu ochiuri mici. Razatura se amesteca cu un litru de vin alb dulce si se adauga 100 g zahar. Amestecul se pastreaza intr-un recipient de sticla, bine inchis, timp de o saptamana, la lumina si temperatura camerei. Se agita de cateva ori pe zi, iar dupa intervalul mentionat, maceratul se filtreaza printr-o panza, presand bine, ca sa iasa tot lichidul din resturile de radacina. Se trage produsul finit in alta sticla si se pastreaza la frigider. Este recomandat pentru cresterea apetitului sexual, bandu-se cate un pahar de 150 ml inainte de fiecare masa. (Victor I., Ulmi)


Reteta pentru purificarea organismului

Se trece o radacina mai marisoara, taiata felii inainte, prin mixer, piureul obtinut se stoarce prin presare, iar din sucul obtinut se beau zilnic, in mai multe reprize, cam zece linguri. Cura trebuie sa dureze doua saptamani. (Valentina M., Campulung-Moldovenesc)


Formule pentru marirea potentei

• Sucul de telina impulsioneaza activitatea hormonala, putandu-se dovedi de un real ajutor barbatilor care se confrunta cu probleme de natura sexuala, avand si avantajul ca se obtine foarte simplu. Se iau doua radacini frumoase, se spala bine, apoi se curata de coaja. Se toaca in bucati potrivite, care se introduc in storcatorul de fructe electric. Se consuma 150 ml de suc proaspat pe zi, cantitate impartita in trei parti egale, de regula inainte de mese. Efectul este mai accentuat daca se combina cu o lingurita de miere si un varf de cutit de scortisoara macinata.

• Tinctura din radacina are de asemenea proprietati stimulatoare sexual. Se socoteste la 100 g radacina rasa, 100 ml alcool de 40°. Se lasa la macerat o saptamana, intr-o sticla cu gatul larg bine inchisa, care se agita energic de cateva ori pe zi, pentru omogenizarea preparatului. Dupa acest interval, se filtreaza continutul, presand cu putere reziduul vegetal. Lichidul se transfera intr-o sticla inchisa la culoare, prevazuta cu dop, care se pastreaza la rece. Se va lua cate o lingurita de tinctura de doua ori pe zi. (Dumitru T., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 3 (95); foto: www.ziarulring.ro
 

Tipuri de diete si principiile de functionare

 
Diete si principiile de functionare

Atkins:

Se consuma alimente bogate in proteine si grasimi, acestea avand nevoie de o cantitate mare de calorii pentru a fi arse. Glucidele sunt limitate la 20 g pe zi, organismul fiind obligat sa apeleze la rezerva de grasimi pentru a-si asigura energia necesara desfasurarii activitatilor zilnice.


Daneza:

Este o dieta proteica saraca in calorii care se bazeaza pe un aport foarte redus de glucide rapide, ceea ce are ca efect normalizarea secretiei de insulina. Se consuma o cantitate mica de lipide si nu permite nicio abatere, alimentele fiind exact cantarite.


Disociata:

La o masa se pot consuma numai alimente din aceeasi grupa (de exemplu: mic-dejun - glucide, pranz - proteine, cina - legume) sau se poate adopta varianta disocierii pe zile si/sau alimente (se consuma acelasi aliment toata ziua). Scaderea in greutate apare prin reducerea consumului de alimente (scade pofta de mancare datorita monotoniei alimentare).


Dukan:

In prima faza este permis doar consumul de proteine pure, urmand ca in fazele urmatoare sa se introduca si alte alimente. Functioneaza pe principiul de stimulare a arderilor prin consumul marit de proteine.


Mario Dipasquale:

Se bazeaza pe alternarea succesiva a alimentelor cu reducerea initiala a aportului de glucide, urmata de o crestere a acestora astfel incat organismul sa arda calorii tot timpul fara a castiga in greutate. De luni pana vineri se consuma 35% proteine, 5% glucide si 60% grasimi (inclusiv alimente precum slanina, carnati, branza grasa etc), iar in weekend 10% proteine, 60% glucide si 30% grasimi. Trebuie sa fie insotita de un program intensiv de miscare si se adreseaza culturistilor si impatimitilor de fitness.


Mayo:

Se pierde in greutate datorita aportului foarte redus de calorii (circa 1.000 pe zi). Nu se consuma grasimi, zahar, alimente bogate in amidon, produse lactate si fructe, cu exceptia grapefruitului care ajuta la arderea grasimilor. Se mananca sase oua pe zi intrucat acestea au un numar scazut de calorii, fiind bogate in proteine.


Montignac:

Se bazeaza pe normalizarea nivelului de insulina prin alegerea in prima faza a alimentelor cu indice glicemic mic. Sunt permise combinatiile proteine-lipide si carbohidrati-fibre, fiind interzise combinatiile de grasimi/proteine cu glucide. Este incurajat consumul de grasi „sanatoase“, bogate in acizi de tip omega 3 (peste, fructe de mare, avocado, ulei de masline etc). Dieta nu recomanda mesele sarace caloric care pot duce la dezechilibre metabolice.


Scarsdale:

Se bazeaza pe consumul de proteine, lipide si glucide in raport invers proportional fata de principiile unei alimentatii echilibrate (proteine in cantitate mare, glucide si lipide in cantitate mica).


South Beach:

Se bazeaza pe eliminarea alimentelor cu indice glicemic mare (carbohidrati procesati si grasimi), fiind o dieta preponderent proteica. In prima faza sunt permise: carnea slaba, pestele, fructele de mare, branza, ouale si cateva legume (mazare, linte, fasole uscata etc).


Cu supa de varza:

La baza dietei sta o supa de zarzavat (contine varza, rosii, ceapa, ardei si condimente) care se consuma ori de cate ori apare senzatia de foame. Mai sunt permise doar cateva alimente sarace in calorii: fructe, legume, lapte degresat si anumite sortimente de carne. Scaderea in greutate se justifica prin aportul redus de calorii.


Weight Watchers:

Alimentele sunt notate cu puncte si, in functie de greutatea persoanei, este permis un anumit numar de puncte zilnic. Abordand astfel meniul, se va reduce treptat doza de calorii, ajungand chiar la 1.000 pe zi. Se recomanda sportul si suport psihologic.


Zone:

Se bazeaza pe controlul portiilor si normalizarea nivelului de insulina, consumandu-se alimente cu indice glicemic redus, cu eliminarea grasimilor „rele“ si a carbohidratilor prelucrati. Regimul foloseste cantitatea minima de carbohidrati cu care poate functiona un corp in stare normala, adaugand in schimb proteine (raportul este 40% carbohidrati, 30% proteine si 30% grasimi).

Foto: www.perfecte.ro
Cabbage Forte
CafeForm Plus
 

Lentile de contact - ghid de utilizare

 
Ghid de utilizare a lentilelor de contact

Tot mai multe persoane, mai ales din randul femeilor, aleg sa inlocuiasca ochelarii de vedere cu mult mai discretele lentile de contact. Care sunt avantajele unui astfel de accesoriu, in ce conditii nu se recomanda si ce anume presupune folosirea sigura aflati in cele ce urmeaza.

Spre deosebire de ochelarii medicinali, care garanteaza o vedere buna doar in fata, lentilele de contact asigura un camp vizual mult mai extins. Primul drum pe care trebuie sa-l faceti dupa ce v-ati hotarat sa le achizitionati este la medicul oftalmolog. Foarte multe persoane sar peste aceasta etapa, ignorand faptul ca doar specialistul este in masura sa stabileasca produsul adaptat nevoilor pacientului (si ne referim nu doar la corectarea unui defect de vedere, ci si la ratiunea cosmetica, de a modifica nuanta irisului).

Preexistenta anumitor probleme oculare, precum sindromul de ochi uscat, inflamatiile, alergiile si infectiile locale (conjunctivite, cheratite), afectiunile corneei, pozitia incorecta a pleoapelor, pe care doar specialistul le poate depista, contraindica folosirea lentilelor. De asemenea, sunt inaccesibile pacientilor cu artrita severa a mainilor sau cu Parkinson, suferinte care implica diminuarea severa a dexteritatii.


Reguli de aplicare si extragere

Aplicarea si extragerea lentilelor de contact implica dexteritate si grija.

• Inainte de a le atinge, pentru a evita contaminarea cu microbi, trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, apoi sa va stergeti cu un prosop de hartie. De asemenea, se recomanda sa aveti unghiile taiate scurt, altfel existand riscul deteriorarii suprafetelor.

• Lentila se ridica cu degetul aratator si se asaza in coltul interior al ochiului, tinand pleoapele departate si privind spre tampla. Dupa pozitionare, se clipeste de cateva ori, pana ce lentila se asaza perfect pe iris. Inainte de a incerca singuri, repetati aceasta operatiune de cateva ori cu medicul oftalmolog.

• Pentru extragere, ochiul se tine larg deschis, iar privirea se indreapta catre radacina nasului. Lentila se directioneaza cu ajutorul degetului aratator catre coltul exterior al ochiului, se apasa usor, asa desprinzandu-se. Folositi pentru igienizare doar produse speciale de intretinere si nu uitati sa curatati si recipientul de pastrare. Acesta ar trebui schimbat la fiecare jumatate de an.

ATENTIE! Daca sesizati disconfort, senzatie de arsura sau de iritare la nivelul ochilor, indepartati lentilele si mergeti la medic sa va recomande un alt produs. Ignorand astfel de simptome, riscati infectii ale corneei. Acelasi pericol il implica si imprumutarea lentilelor. Nu se recomanda folosirea lor de catre persoanele care petrec mult timp intr-un mediu poluat cu praf, fum, nisip, vapori.


Criteriile de selectie

• Gradul de rigiditate. Lentilele pot fi moi (continand intre 25 si 79% apa, prezinta un grad mai mare de confort, aderand mai bine la globul ocular) sau rigide (se murdaresc mai greu pe fondul lacrimarii, dar au un pret mai mare).

• Perioada de valabilitate. Exista lentile ce se pot purta o singura zi, dupa care se arunca, lentile ce rezista la o utilizare intre doua saptamani si o luna si lentile conventionale, care se pot folosi cam trei luni. Ritmul de inlocuire este dependent de intervalul de timp dintre doua extrageri si sterilizari. Lentilele de uz cotidian sunt cele care se indeparteaza inainte de culcare, putand fi purtate maximum 18 ore pe zi. Un gen particular, cu exploatare extinsa, implica si o intrebuintare ocazionala nocturna. Lentilele cu regim de purtare continua pot fi folosite neintrerupt de la aplicare pana in momentul recomandat de specialist pentru schimbare. Perioada de valabilitate a lentilelor de contact variaza si in functie de anumite caracteristici ale structurilor oculare. Daca acestea produc mai multe lipide si proteine decat este normal, este necesara inlocuirea inainte de termenul de valabilitate specificat pe produs. La fel stau lucrurile in caz de alergii manifestate prin lacrimari abundente.


Avantajele principale

• Lentilele de contact reprezinta o alternativa excelenta la ochelarii grei, care au dioptrii mari, asigurand un camp vizual mai larg si o vedere mai buna.

• Pot optimiza capacitatea de a aprecia corect distanta si viteza obiectelor sau a persoanelor (la sport, la condus pe timp de noapte).

• Nu interfereaza cu purtarea ochelarilor de protectie (inot, ski, motociclism etc), neexistand riscul vatamarii ca urmare a ruperii ramei sau a spargerii.

• Nu sunt afectate de ploaie, ninsoare sau condens, nu se aburesc, nu se pateaza si nu aluneca de pe nas, asa cum se intampla uneori cu ochelarii.

• Din punct de vedere estetic, pot schimba culoarea irisului si fac machiajul pleoapelor mult mai usor de aplicat si mult mai evident, caci nu mai este estompat de lentilele si ramele ochelarilor.

Tratamente naturiste nr. 5 (177); foto: www.perfecte.ro
DrLentila.ro
Plafar
 

Contra crampelor musculare

 
Remedii naturiste contra crampelor musculare

Pudra de argila poate fi folosita deopotriva in dureri musculare si articulare. Aveti nevoie de patru-cinci linguri de praf, in care adaugati treptat apa calduta, amestecand incontinuu, ca la maioneza, pana ce obtineti o pasta de consistenta smantanii. Aplicati lutul obtinut pe un tifon (sau pe o panza subtire), intr-un strat de aproximativ o jumatate de centimetru grosime. Pe piele asezati partea cu panza, nu cea pe care a fost intinsa pasta de argila! Lasati sa actioneze maximum o ora. Acest remediu este foarte eficient si pentru durerile de spate. Daca nu va poate ajuta nimeni sa puneti cataplasma, intindeti un prosop pe pat, aplicati pe el pasta de argila, panza, apoi asezati-va pe el.

Infuzia concentrata din flori de soc, aplicata sub forma de comprese, este recomandata, de asemenea, pentru calmarea durerilor. Ceaiul se prepara din doua lingurite de planta la 250 ml de apa clocotita; se lasa la infuzat 15 minute.

• Si frectiile cu ulei de ienupar, pe locul dureros, au efect benefic in cazul nevralgiilor. Uleiul poate fi procurat de la magazinele plafar, sub forma de solutie de 5 ml de ulei in alcool de 95°. Frectiile se realizeaza dimineata si seara.

Foto: doctor-naturist.ro
 

Leucemie: ameliorare cu ceai verde

 
Stiri medicale despre leucemia limfocitara cronica

Leucemia limfocitara cronica (LLC), semnalata doar la adulti, este o forma de cancer al sangelui, in care celule albe anormale, degenerate, tind sa le inlocuiasca pe cele sanatoase. Medici de la Clinica Mayo din Minnesota (SUA) sustin ca aceasta boala grava ar putea fi ameliorata cu ajutorul extractului din ceai verde.

S-a constatat la trei dintre pacientii avand LLC si care incepusera sa ia remediul naturist o imbunatatire clara a starii in lunile urmatoare. Mai precis: regresia afectiunii. Un al patrulea suferind, care a consumat la randu-i zilnic ceai verde, a beneficiat doar de o crestere a numarului celulelor albe sanatoase. Cercetarile continua.

Medicina naturista nr. 5 (177); foto: www.roportal.ro
 

Pentru un tranzit intestinal optim...

 
Preparate naturiste pentru un tranzit intestinal optim

1. Luati doi pumni de fructe bine coapte de soc, spalati-le in mai multe ape, apoi dati-le prin mixer. Strecurati si puneti sucul la fiert, pe foc foarte mic, pana se ingroasa. Adaugati miere, echivalentul unei treimi din cantitatea de zeama. Turnati pelteaua intr-un borcan si pastrati-o la frigider. Luati doua linguri dimineata, pe stomacul gol.

2. Trei pumni de petale de violete se acopera cu apa clocotita, apoi sticla se inchide ermetic si se lasa la macerat peste noapte. A doua zi se strecoara, presandu-se bine petalele. Se pune zahar pudra, de doua ori greutatea lichidului si se asaza recipientul pe baie de aburi. Dupa ce capata consistenta unui sirop, se trece intr-o sticluta ce se inchide ermetic. Se iau doua-trei lingurite pe zi. Acest sirop poate fi folosit deopotriva in tratarea tusei de orice etiologie.

I. M., Brasov; foto: www.eva.ro
 

Minerale pentru oase

 
Cele mai eficiente suplimente pentru oase

Cele mai eficiente suplimente pentru oase contin nu doar vitamine si mineralele direct implicate in constructia osului, ci si pe cele care sustin celelalte substante implicate in acest proces.

1. Calciu. Oasele sunt formate in proportie de 40% din calciu. Cu toate acestea, nu cantitatea de calciu este importanta, ci compusul chimic care contine calciu. Cele mai eficiente sunt citratul si ascorbatul de calciu, intrucat se absorb mult mai usor. Persoanele cu aciditate gastrica pot alege carbonatul.

2. Vitamina K sub forma de K2. Este un factor-cheie in producerea unei proteine ce ajuta la fixarea calciului in oase. In mod natural, ea este produsa de o bacterie care stimuleaza procesul de fermentatie si se gaseste in branza de burduf, iaurt, galbenus. In lipsa K2, oasele devin fragile, iar arterele si unele tesuturi moi ale organelor interne se calcifica (peretele inimii, calcifiere pulmonara, renala etc).Stiai? Indiferent de cat calciu consumam, daca vitamina K2 este insuficienta, el nu se absoarbe.

3. Vitamina D. Administrarea suplimentelor de calciu este insuficienta daca nu se combina cu vitamina D. Sursele naturale de vitamina D sunt: lapte, unt, seminte incoltite si ulei de peste.

4. Magneziu. Ajuta in asimilarea calciului si regleaza actiunea vitaminei D. Surse naturale de magneziu sunt cerealele integrale si fulgii de cereale integrale (porumb, grau, ovaz, orz, secara), nucile, alunele, smochinele, migdalele, merele, legumele verzi, laptele, ouale, ciocolata, crustaceele. Atentie, alcoolul favorizeaza eliminarea lui din organism!

5. Fosfor. Este al doilea mineral important in constructia osoasa dupa calciu. Cele mai bune surse de fosfor sunt carnurile (alba sau rosie), ouale, laptele, legumele si fructele uscate. Suplimentarea cu fosfor poate produce intoxicatii grave si elimina calciul din oase, facand mai mult rau decat bine.

Exista suplimente sigure, care contin o combinatie de minerale (calciu, magneziu, fosfor, zinc) si care, administrate dupa sfatul medicului, nu produc intoxicatii.

Sanatatea de azi; foto: cursuridefitness.wordpress.com
 

Plante pentru oase solide

 
Plante bune pentru oase
Pe langa mancare si suplimente naturale, plantele joaca un rol important in mentinerea si refacerea oaselor.

Puterea vindecatoare a plantelor este recunoscuta din cele mai vechi timpuri. Initial, acesta era domeniul vracilor si al vrajitoarelor, dar, cu timpul, cand cercetarile stiintifice s-au extins, tamaduirea cu plante a devenit parte integrala a medicinei. Doctorii recomanda diverse plante, facultatile au integrat studierea plantelor la anumite sectii, iar populatia a devenit mai receptiva.


1. Plantele care contin pigmenti de tipul carotenoizilor stimuleaza densitatea osoasa deoarece:

• cresc capacitatea pielii de a absorbi radiatiile solare, ceea ce ajuta la sinteza vitaminei din piele chiar si in anotimpul rece, cand lumina solara este redusa;

• au efect antioxidant, protejeaza celulele si tesuturile impotriva degradarii, sub influenta radicalilor liberi;

• previn pierderea de masa osoasa in special din zona coloanei vertebrale si a bazinului.

Sfat. Pentru oase puternice, consumati morcov, rosii, ardei gras sau capia, mere si salata verde!


2. Plantele bogate in vitamina C. Colagenul este compusul indispensabil al tesuturilor care leaga pielea de muschi si muschii de oase. Vitamina C stimuleaza productia de colagen, fiind de ajutor articulatiilor.

Sfat. Pentru articulatii elastice, consumati kiwi, citrice, capsune, broccoli si ardei iute!

Bea ceai de macese (pe locul 4 in topul plantelor bogate in vitamina C)!


3. Plante bogate in compusi salicilici sunt de mare ajutor in afectiunile osoase de tipul fracturilor, artrozelor si reumatismului gratie efectului antiinflamator asemanator aspirinei.

Sfat. Pentru calmarea durerilor osoase si articulare, consumati infuzie de salcie-alba sau tinctura de arnica!

Sanatatea de azi; foto: www.calivitavelcu.ro
 

Pintenul calcaneean: cauze, simptome, tratament

 
Informatii medicale despre pintenul calcaneean

Desi denumirea medicala pare complicata, afectiunea este cunoscuta popular sub numele de cioc la calcai.

Pintenul calcaneean reprezinta inflamatia la nivelul labei piciorului produsa de o excrescenta (proeminenta) osoasa in zona interna a calcaiului sau in spatele acestuia, aparuta in urma depunerii masive de calciu. Zona se inflameaza din cauza activitatii fizice (mersul normal), a incaltamintei neadecvate sau atunci cand exista defecte la nivelul talpii, de tipul piciorului plat (platfus).


Cum recunosti pintenul calcaneean?

La inceput, pintenul nu produce simptome. Durerea apare pe masura ce afectiunea evolueaza ca urmare a frecusului sau inflamatiei, fiind localizata in calcai sau cuprinde toata talpa cu iradiere spre partea externa a labei piciorului.

Din dorinta de a nu simti durerea, unele persoane gasesc anumite unghiuri de calcatura, ceea ce duce la deformarea piciorului.

Exista peste 30 de cauze ce produc dureri ale calcaiului.


Cum se depisteaza pintenul calcaneean?

Radiografia este elocventa in stadiul avansat al bolii, dar nu depisteaza intotdeauna prezenta unui pinten aflat in faza de debut.


Cum se trateaza pintenul calcaneean?

Tratamentul este nechirurgical, deoarece operatia poate produce complicatii severe:

• medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;

• infiltratii locale cu corticoizi;

• injectarea locala a unui anestezic pentru atenuarea durerii.

0 metoda importanta pentru reducerea suferintelor si stoparea evolutiei o reprezinta purtarea in interiorul incaltamintei a unor talpici moi, din latex, special conceputi. Acestia au denivelari care completeaza golul unde este localizat pintenul. Astfel, ii limiteaza extinderea, reduce presiunea in timpul calcaturii, previne si calmeaza durerea. Purtarea acestor talpici timp de o luna face ca durerea sa dispara.

Terapia Shockwave este o noua tehnologie care, pe langa eliminarea durerii si relaxarea musculara, presupune dizolvarea structurii calcifiate cu ajutorul unor unde de soc. Aceasta metoda de tratament are rezultate benefice in cel putin 60% din cazuri.

Sanatatea de azi; foto: www.ortokinetic.ro
 

Tuberculoza coloanei vertebrale

 
Informatii medicale despre tuberculoza coloanei vertebrale

Descoperirea tuberculozei vertebrale la mumiile egiptene atesta originile antice ale acestei suferinte care, nefiind complet eradicata, continua sa existe si azi, in special in tarile in curs de dezvoltare.

Bacilul ce provoaca boala patrunde in organism si, purtat de sange, ajunge la coloana vertebrala, pe care o infesteaza, producand inflamatia (spondilita). In 80% din cazuri, tuberculoza vertebrala este localizata la nivelul coloanei dorsale sau lombare, in timp ce coloana cervicala este mai putin afectata.






Principalele cauze ale tuberculozei vertebrale sunt:

• afectiuni tuberculoase in trecut cu infectarea organelor (plamani, noduli limfatici etc.);

• contactul cu un bolnav de tuberculoza pulmonara;

• afectiuni de tipul HIV, diabet zaharat sau insuficienta renala cronica.


Cum recunosti tuberculoza vertebrala?

Simptomele bolii sunt durerea intensa intr-un punct fix sau de-a lungul coloanei vertebrale insotite de accese de febra, transpiratiile abundente, lipsa poftei de mancare si scaderea in greutate. In stadiul, avansat, determina hernierea nucleului pulpos.






Cum se depisteaza tuberculoza vertebrala?

• Radiografia standard evidentiaza pensarea discului intervertebral, tasari ale vertebrelor sau zone de calcificare paravertebrala.

• Examenul RMN depisteaza regiunea afectata, tipul si gradul tuberculozei in functie de cat de afectat este discul intervertebral.


Cum se trateaza tuberculoza vertebrala?

Tratamentul medical depinde de gradul de distrugere osoasa si nervoasa si de severitatea durerii. Se bazeaza pe medicatie antituberculoasa administrata cu regularitate timp de cel putin 6 luni, repaus la pat si restrangerea activitatii, suplimente cu vitamine si tonice hepatice, deoarece medicatia antituberculotica afecteaza ficatul. Tratamentul chirurgical are o periculozitate crescuta, motiv pentru care este recomandat in baza unui motiv solid, cum ar fi: deformare severa a coloanei vertebrale, tulburari neurologice grave insotite de dureri insuportabile. Interventia presupune curatarea si eliminarea abcesului si eliminarea deformarilor coloanei vertebrale.

Deoarece este o operatie cu risc crescut, presupune o perioada lunga de spitalizare.

Sanatatea de azi; foto: www.spondiloze.info




 

Curiozitati despre oase

 
Informatii utile despre oase

Te-ai intrebat vreodata de ce trosnesc oasele? Zgomotul provine de la nivelul articulatiilor si apare ca urmare a reducerii lichidului in zona - a deshidratarii.

Stiai ca articulatiile se hidrateaza in timpul somnului in functie de hidratarea ta zilnica? Iata mai jos alte cateva curiozitati... osoase!

1. Un copil de cinci ani are nevoie de trei saptamani pentru a se vindeca de o luxatie la incheietura mainii, iar un adult - de aproximativ doua luni.

2. Persoanele sedentare au densitatea osoasa mai redusa cu 30% fata de cele active.

3. Bebelusii se nasc fara rotula, osul genunchiului, care se dezvolta ulterior, intre 2 si 5 ani.

4. Chiar daca stai prea mult la soare pe plaja, nu exista riscul de a te intoxica cu vitamina D sintetizata in piele, deoarece ea nu se poate produce niciodata in cantitati exagerate.

5. Persoanele cu muschi neantrenati au densitatea osoasa mai redusa.

6. Oasele cresc cel mai repede pana in jurul varstei de zece ani. De aceea, cand esti copil, ai foarte mare nevoie de calciu.

7. In cazul unui adult sanatos, densitatea osoasa incepe sa scada dupa varsta de 35 de ani, adica atunci cand incepe imbatranirea osului. Cu cat densitatea osoasa dobandita pana la aceasta varsta este mai mare, cu atat osul se demineralizeaza mai tarziu.

8. Scaderea in inaltime a batranilor cu 5-20 cm are la origine pierderea de masa osoasa de-a lungul vietii.

9. Oasele cresc in lungime si latime pana in jurul varstei de 25 de ani.

10. Fiecare os din corp este complet nou la fiecare zece ani.

11. Vegetarienii au densitatea osoasa mai mare decat a consumatorilor de carne.


Sporturi care favorizeaza cresterea in inaltime

• Sporturi de gratie (balet, gimnastica, dans sportiv) - prin deprinderea unei pozitii corecte a corpului, cu efect de inaltare, acestea ridica umerii, indreapta spatele, trag barbia in sus.

• Sporturi blande cu oasele (inot, gimnastica acvatica) - permit dezvoltarea armonioasa a oaselor in perioada de crestere. Este ideal ca inotul sa fie combinat cu oricare dintre celelalte tipuri de sport.

• Sporturi pentru cresterea rapida (volei, baschet) - ca urmare a sariturilor si intinderilor repetate dupa minge, aceste sporturi alungesc oasele, fiind recomandate cu predilectie copiilor mici de statura.

Sanatatea de azi; foto: www.gmtoday.com
 

Terapii alternative antidiabet

 
Terapii alternative impotriva diabetului

Pe langa tratamentul prescris de medic, sunt si alte solutii care te ajuta sa tii diabetul sub control.

Nu renunta nici macar o zi la medicamentele recomandate de diabetolog! Trebuie sa le iei in continuare, chiar daca incepi o terapie complementara, cel putin pana cand valoarea glicemiei se regleaza, iar medicul iti ajusteaza doza de pastile. In plus, e bine sa informezi doctorul despre orice tratament nou inceput. In continuare, gasesti cateva terapii de un real ajutor sanatatii.


Acupunctura

Conform medicinei traditionale chineze, energia trece prin corpul uman urmand anumite meridiane, corespunzatoare fiecarui organ. Daca ne imbolnavim, fluxul acestei energii este afectat si, odata cu el, starea de bine a organismului. Practicata de mii de ani, acupunctura este o tehnica ce consta in aplicarea de ace subcutanat, in anumite puncte-cheie ce determina eliberarea meridianului blocat si refacerea echilibrului organismului. Prin acupunctura, se urmareste eliminarea dezechilibrelor fizice, emotionale si energetice care pot constitui un blocaj cand vine vorba de unele probleme de sanatate. Astfel, glicemia este reglata, iar alte dezechilibre, precum excesul de grasime, sunt eliminate. Este nevoie insa de mai mult de cateva sedinte pana ce vei obtine rezultatele dorite.


Reflexoterapia

Este o forma de terapie care foloseste masajul unor puncte reflexe de pe corp, majoritatea aflate la nivelul talpilor si palmelor, corespunzatoare organelor. Tehnica de masaj aplicata de un terapeut faciliteaza circulatia sangvina si oxigenarea organelor afectate, dar si eliminarea toxinelor. Pentru diabetici, reflexoterapia se axeaza pe masarea anumitor zone reflexe corespunzatoare pancreasului, ficatului si rinichilor, dar si pe altele responsabile cu reglarea activitatii glandelor suprarenale, a hipofizei si tiroidei, fiind astfel eliminati principalii factori declansatori ai diabetului.


Gemoterapia

Preparati sub diverse forme si folositi ca leacuri din vremuri stravechi, mugurii plantelor sunt astazi baza gemoterapiei, o ramura a fitoterapiei ce foloseste germenii si mladitele arbustilor pentru tratarea diverselor boli, de la alergii pana la diabet. Exista cateva gemopreparate cu ajutorul carora glicemia poate fi adusa la limitele normale. Printre ele, se numara extractul de afin si cel din muguri de dud. Au efecte puternice, similare medicamentelor, ferind organismul de efectele secundare ale pastilelor pline de toxine.


Homeopatia

Preparatele homeopatice au ca efect stimularea capacitatii organismului de autovindecare. Tratamentul se face doar sub indrumarea unui specialist homeopat, pentru ca este individualizat si difera in functie de tipul de diabet si de simptomele pe care le prezinta bolnavul. Pancreasul isi reia functiile normale, iar pacientul poate sa reduca, in timp, doza de insulina.


Ozonoterapia

Un tratament inovator folosit mai ales pentru efectele cosmetice de intinerire, ozonoterapia se bazeaza pe un amestec de ozon si oxigen care ajuta la refacerea tesuturilor si a functiilor organismului. Tehnica este aceea de prelevare de la pacient a unei cantitati de sange care se reinjecteaza dupa ce e amestecata cu ozon. Ozonoterapia are efecte benefice si in cazul retinopatiei diabetice, in plus, este de ajutor daca suferi de probleme cardiovasculare.


Terapia prin... dieta

Unele alimente, precum cele bogate in omega 3 (peste, nuci), imbunatatesc activitatea creierului si calmeaza psihicul. O alta gama de produse care actioneaza favorabil asupra nivelului de stres sunt cele care contin triptofan - printre ele, se numara ouale, alunele, produsele lactate sau carnea de pui. Pe de alta parte, alcoolul are si el efect relaxant. Nici gand sa te refugiezi in bautura atunci cand esti stresata, este un obicei ce poate crea foarte usor dependenta! In schimb, un paharel cu vin sau bere te destinde cand vrei sa te simti in largul tau.


Culori care calmeaza

Daca esti o persoana stresata, cu siguranta n-ar fi indicat sa porti haine de culoare rosie ori sa-ti cumperi mobila in astfel de nuante cu efect tensionant. In schimb, albul are efect linistitor. Albastrul si verdele sunt si ele culori linistitoare, cu efecte pozitive asupra psihicului. Iesirile in natura, inconjurata de verdeata, au un efect relaxant uimitor. Mai mult, peretii, mobila sau imbracamintea colorate in albastru te ajuta sa tii pofta de mancare in frau!

Foto: www.diabetes-information-source.com