Lentile de contact - ghid de utilizare

 
Ghid de utilizare a lentilelor de contact

Tot mai multe persoane, mai ales din randul femeilor, aleg sa inlocuiasca ochelarii de vedere cu mult mai discretele lentile de contact. Care sunt avantajele unui astfel de accesoriu, in ce conditii nu se recomanda si ce anume presupune folosirea sigura aflati in cele ce urmeaza.

Spre deosebire de ochelarii medicinali, care garanteaza o vedere buna doar in fata, lentilele de contact asigura un camp vizual mult mai extins. Primul drum pe care trebuie sa-l faceti dupa ce v-ati hotarat sa le achizitionati este la medicul oftalmolog. Foarte multe persoane sar peste aceasta etapa, ignorand faptul ca doar specialistul este in masura sa stabileasca produsul adaptat nevoilor pacientului (si ne referim nu doar la corectarea unui defect de vedere, ci si la ratiunea cosmetica, de a modifica nuanta irisului).

Preexistenta anumitor probleme oculare, precum sindromul de ochi uscat, inflamatiile, alergiile si infectiile locale (conjunctivite, cheratite), afectiunile corneei, pozitia incorecta a pleoapelor, pe care doar specialistul le poate depista, contraindica folosirea lentilelor. De asemenea, sunt inaccesibile pacientilor cu artrita severa a mainilor sau cu Parkinson, suferinte care implica diminuarea severa a dexteritatii.


Reguli de aplicare si extragere

Aplicarea si extragerea lentilelor de contact implica dexteritate si grija.

• Inainte de a le atinge, pentru a evita contaminarea cu microbi, trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, apoi sa va stergeti cu un prosop de hartie. De asemenea, se recomanda sa aveti unghiile taiate scurt, altfel existand riscul deteriorarii suprafetelor.

• Lentila se ridica cu degetul aratator si se asaza in coltul interior al ochiului, tinand pleoapele departate si privind spre tampla. Dupa pozitionare, se clipeste de cateva ori, pana ce lentila se asaza perfect pe iris. Inainte de a incerca singuri, repetati aceasta operatiune de cateva ori cu medicul oftalmolog.

• Pentru extragere, ochiul se tine larg deschis, iar privirea se indreapta catre radacina nasului. Lentila se directioneaza cu ajutorul degetului aratator catre coltul exterior al ochiului, se apasa usor, asa desprinzandu-se. Folositi pentru igienizare doar produse speciale de intretinere si nu uitati sa curatati si recipientul de pastrare. Acesta ar trebui schimbat la fiecare jumatate de an.

ATENTIE! Daca sesizati disconfort, senzatie de arsura sau de iritare la nivelul ochilor, indepartati lentilele si mergeti la medic sa va recomande un alt produs. Ignorand astfel de simptome, riscati infectii ale corneei. Acelasi pericol il implica si imprumutarea lentilelor. Nu se recomanda folosirea lor de catre persoanele care petrec mult timp intr-un mediu poluat cu praf, fum, nisip, vapori.


Criteriile de selectie

• Gradul de rigiditate. Lentilele pot fi moi (continand intre 25 si 79% apa, prezinta un grad mai mare de confort, aderand mai bine la globul ocular) sau rigide (se murdaresc mai greu pe fondul lacrimarii, dar au un pret mai mare).

• Perioada de valabilitate. Exista lentile ce se pot purta o singura zi, dupa care se arunca, lentile ce rezista la o utilizare intre doua saptamani si o luna si lentile conventionale, care se pot folosi cam trei luni. Ritmul de inlocuire este dependent de intervalul de timp dintre doua extrageri si sterilizari. Lentilele de uz cotidian sunt cele care se indeparteaza inainte de culcare, putand fi purtate maximum 18 ore pe zi. Un gen particular, cu exploatare extinsa, implica si o intrebuintare ocazionala nocturna. Lentilele cu regim de purtare continua pot fi folosite neintrerupt de la aplicare pana in momentul recomandat de specialist pentru schimbare. Perioada de valabilitate a lentilelor de contact variaza si in functie de anumite caracteristici ale structurilor oculare. Daca acestea produc mai multe lipide si proteine decat este normal, este necesara inlocuirea inainte de termenul de valabilitate specificat pe produs. La fel stau lucrurile in caz de alergii manifestate prin lacrimari abundente.


Avantajele principale

• Lentilele de contact reprezinta o alternativa excelenta la ochelarii grei, care au dioptrii mari, asigurand un camp vizual mai larg si o vedere mai buna.

• Pot optimiza capacitatea de a aprecia corect distanta si viteza obiectelor sau a persoanelor (la sport, la condus pe timp de noapte).

• Nu interfereaza cu purtarea ochelarilor de protectie (inot, ski, motociclism etc), neexistand riscul vatamarii ca urmare a ruperii ramei sau a spargerii.

• Nu sunt afectate de ploaie, ninsoare sau condens, nu se aburesc, nu se pateaza si nu aluneca de pe nas, asa cum se intampla uneori cu ochelarii.

• Din punct de vedere estetic, pot schimba culoarea irisului si fac machiajul pleoapelor mult mai usor de aplicat si mult mai evident, caci nu mai este estompat de lentilele si ramele ochelarilor.

Tratamente naturiste nr. 5 (177); foto: www.perfecte.ro
DrLentila.ro
Plafar


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa