Minerale pentru oase

 
Cele mai eficiente suplimente pentru oase

Cele mai eficiente suplimente pentru oase contin nu doar vitamine si mineralele direct implicate in constructia osului, ci si pe cele care sustin celelalte substante implicate in acest proces.

1. Calciu. Oasele sunt formate in proportie de 40% din calciu. Cu toate acestea, nu cantitatea de calciu este importanta, ci compusul chimic care contine calciu. Cele mai eficiente sunt citratul si ascorbatul de calciu, intrucat se absorb mult mai usor. Persoanele cu aciditate gastrica pot alege carbonatul.

2. Vitamina K sub forma de K2. Este un factor-cheie in producerea unei proteine ce ajuta la fixarea calciului in oase. In mod natural, ea este produsa de o bacterie care stimuleaza procesul de fermentatie si se gaseste in branza de burduf, iaurt, galbenus. In lipsa K2, oasele devin fragile, iar arterele si unele tesuturi moi ale organelor interne se calcifica (peretele inimii, calcifiere pulmonara, renala etc).Stiai? Indiferent de cat calciu consumam, daca vitamina K2 este insuficienta, el nu se absoarbe.

3. Vitamina D. Administrarea suplimentelor de calciu este insuficienta daca nu se combina cu vitamina D. Sursele naturale de vitamina D sunt: lapte, unt, seminte incoltite si ulei de peste.

4. Magneziu. Ajuta in asimilarea calciului si regleaza actiunea vitaminei D. Surse naturale de magneziu sunt cerealele integrale si fulgii de cereale integrale (porumb, grau, ovaz, orz, secara), nucile, alunele, smochinele, migdalele, merele, legumele verzi, laptele, ouale, ciocolata, crustaceele. Atentie, alcoolul favorizeaza eliminarea lui din organism!

5. Fosfor. Este al doilea mineral important in constructia osoasa dupa calciu. Cele mai bune surse de fosfor sunt carnurile (alba sau rosie), ouale, laptele, legumele si fructele uscate. Suplimentarea cu fosfor poate produce intoxicatii grave si elimina calciul din oase, facand mai mult rau decat bine.

Exista suplimente sigure, care contin o combinatie de minerale (calciu, magneziu, fosfor, zinc) si care, administrate dupa sfatul medicului, nu produc intoxicatii.

Sanatatea de azi; foto: cursuridefitness.wordpress.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa