Tipuri de diete si principiile de functionare

 
Diete si principiile de functionare

Atkins:

Se consuma alimente bogate in proteine si grasimi, acestea avand nevoie de o cantitate mare de calorii pentru a fi arse. Glucidele sunt limitate la 20 g pe zi, organismul fiind obligat sa apeleze la rezerva de grasimi pentru a-si asigura energia necesara desfasurarii activitatilor zilnice.


Daneza:

Este o dieta proteica saraca in calorii care se bazeaza pe un aport foarte redus de glucide rapide, ceea ce are ca efect normalizarea secretiei de insulina. Se consuma o cantitate mica de lipide si nu permite nicio abatere, alimentele fiind exact cantarite.


Disociata:

La o masa se pot consuma numai alimente din aceeasi grupa (de exemplu: mic-dejun - glucide, pranz - proteine, cina - legume) sau se poate adopta varianta disocierii pe zile si/sau alimente (se consuma acelasi aliment toata ziua). Scaderea in greutate apare prin reducerea consumului de alimente (scade pofta de mancare datorita monotoniei alimentare).


Dukan:

In prima faza este permis doar consumul de proteine pure, urmand ca in fazele urmatoare sa se introduca si alte alimente. Functioneaza pe principiul de stimulare a arderilor prin consumul marit de proteine.


Mario Dipasquale:

Se bazeaza pe alternarea succesiva a alimentelor cu reducerea initiala a aportului de glucide, urmata de o crestere a acestora astfel incat organismul sa arda calorii tot timpul fara a castiga in greutate. De luni pana vineri se consuma 35% proteine, 5% glucide si 60% grasimi (inclusiv alimente precum slanina, carnati, branza grasa etc), iar in weekend 10% proteine, 60% glucide si 30% grasimi. Trebuie sa fie insotita de un program intensiv de miscare si se adreseaza culturistilor si impatimitilor de fitness.


Mayo:

Se pierde in greutate datorita aportului foarte redus de calorii (circa 1.000 pe zi). Nu se consuma grasimi, zahar, alimente bogate in amidon, produse lactate si fructe, cu exceptia grapefruitului care ajuta la arderea grasimilor. Se mananca sase oua pe zi intrucat acestea au un numar scazut de calorii, fiind bogate in proteine.


Montignac:

Se bazeaza pe normalizarea nivelului de insulina prin alegerea in prima faza a alimentelor cu indice glicemic mic. Sunt permise combinatiile proteine-lipide si carbohidrati-fibre, fiind interzise combinatiile de grasimi/proteine cu glucide. Este incurajat consumul de grasi „sanatoase“, bogate in acizi de tip omega 3 (peste, fructe de mare, avocado, ulei de masline etc). Dieta nu recomanda mesele sarace caloric care pot duce la dezechilibre metabolice.


Scarsdale:

Se bazeaza pe consumul de proteine, lipide si glucide in raport invers proportional fata de principiile unei alimentatii echilibrate (proteine in cantitate mare, glucide si lipide in cantitate mica).


South Beach:

Se bazeaza pe eliminarea alimentelor cu indice glicemic mare (carbohidrati procesati si grasimi), fiind o dieta preponderent proteica. In prima faza sunt permise: carnea slaba, pestele, fructele de mare, branza, ouale si cateva legume (mazare, linte, fasole uscata etc).


Cu supa de varza:

La baza dietei sta o supa de zarzavat (contine varza, rosii, ceapa, ardei si condimente) care se consuma ori de cate ori apare senzatia de foame. Mai sunt permise doar cateva alimente sarace in calorii: fructe, legume, lapte degresat si anumite sortimente de carne. Scaderea in greutate se justifica prin aportul redus de calorii.


Weight Watchers:

Alimentele sunt notate cu puncte si, in functie de greutatea persoanei, este permis un anumit numar de puncte zilnic. Abordand astfel meniul, se va reduce treptat doza de calorii, ajungand chiar la 1.000 pe zi. Se recomanda sportul si suport psihologic.


Zone:

Se bazeaza pe controlul portiilor si normalizarea nivelului de insulina, consumandu-se alimente cu indice glicemic redus, cu eliminarea grasimilor „rele“ si a carbohidratilor prelucrati. Regimul foloseste cantitatea minima de carbohidrati cu care poate functiona un corp in stare normala, adaugand in schimb proteine (raportul este 40% carbohidrati, 30% proteine si 30% grasimi).

Foto: www.perfecte.ro
Cabbage Forte
CafeForm Plus


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa