Astenia de primavara

 
Informatii medicale despre astenia de primavara

Pentru foarte multe persoane, in special din randul femeilor, luna martie este sinonima cu revenirea unor manifestari care le impiedica sa se bucure asa cum ar trebui de renasterea naturii. Apar oboseala persistenta, senzatiile de neliniste, melancolia, apasarea sufleteasca, tulburarile somnului, migrenele, lipsa poftei de mancare etc., intr-un cuvant: ASTENIA.

Trezitul de dimineata a devenit o tortura? Randamentul la serviciu tinde spre zero si prezentati stari de somnolenta in miezul zilei? Pofta de viata si optimismul au fost inlocuite de blazare si chiar tristete, iar activitati simple, pe care pana ieri le rezolvati batand din palme, se dovedesc epuizante? In cazul in care la originea acestor fenomene nu stau tulburari endocrine sau chiar afectiuni mai grave (situatii in care se impune consultul medical de specialitate si o terapie adecvata), e destul de clar ca v-a cuprins astenia, problema destul de profunda, care are la origine un cumul de factori.

In principal, apare in urma diminuarii drastice a resurselor energetice din organism, in primul rand ca o consecinta a procesului de adaptare la noile conditii de clima si ii afecteaza in special pe oamenii cu o constitutie atat fizica cat si psihica mai putin robusta. Fireste, carentele in nutrimente din iarna pot contribui in mod deosebit. Dar de ce, in ultima vreme, asistam la o crestere alarmanta a numarului celor care se confrunta cu astenia? Specialistii sustin ca o parte din vina o poarta modificarea climei: scurtarea severa a anotimpurilor intermediare, primavara si toamna. Trecerea brusca de la geruri puternice la perioade aproape caniculare ii pune la grea incercare chiar pe cei mai caliti dintre noi. De cele mai multe ori, se poate constata un adevarat lant al slabiciunilor.

Aflati ca va puteti recapata vigoarea fizica si tonusul mental destul de rapid, prin modificari in dieta, in stilul de viata, datorita tehnicilor naturiste. Atentie: luati cat mai repede masuri, intrucat, o data cronicizata, starea astenica se poate dovedi mai „indaratnica“ decat multe patologii in adevaratul sens al cuvantului.


Principalele manifestari

Tristetea aparent inexplicabila, de neconsolat, ce apare chiar din zorii zilei, genereaza pierderea interesului pentru orice activitate, iritabilitate. Aceasta sa-i spunem predispozitie sumbra mai poate da tulburari ale somnului, scadere sau, dimpotriva, crestere in greutate (mai rar). Le afecteaza preponderent pe femei (in procent de peste 75%), dar nici barbatii nu sunt scutiti, mai ales cei cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Spre deosebire, ei simt nevoia sa doarma mai mult decat de obicei si se pot simti obositi chiar si dupa un somn de 12 ore. Doar 2% dintre copii cad victime unui astfel de fenomen si doar dupa 6 ani. Durerile de cap, adesea insotite de stari de ameteala, de voma ori constipatie completeaza pleiada de simptome specifice asteniei. O cura de dezintoxicare cu verdeturi proaspete se dovedeste adesea solutia ideala.


Adoptati dieta purificatoare si revigoranta

Mariti substantial aportul de verdeturi. Cele mai bune rezultate se obtin prin consumarea preponderenta, o perioada, a unor plante medicinale ce au aparut deja pe tarabele taranilor ori care pot fi culese din natura.

Salata din flori proaspete de banutei are efecte depurative miraculoase, dar si in alungarea durerilor de cap. Este recomandata totodata persoanelor cu constipatie, celor care retin apa in tesuturi si celor care au tendinta de a acumula multe toxine in organism.

Frunzele oparite de urzici umplu golurile de vitamine si minerale, pricinuite de alimentatia precara din timpul iernii. Migrenele care apar impreuna cu starile de ameteala sunt adesea rezultatul anemiei, combatuta de minune de aceasta vegetala. Datorita flavonoidelor, urzica are actiune diuretica, totodata reactiveaza circulatia sangelui cu eliberare de histamine, elimina acidul uric, este astringenta si antiseptica, antimicrobiana si antidiareica.

Salata de papadie. Este unul dintre cele mai redutabile detoxifiante naturale, de care puteti beneficia din plin primavara. Este necesara utilizarea unei plante cu virtuti purificatoare in tratarea asteniei, pentru ca numai dupa ce se va debarasa de noxele acumulate organismul va fi capabil sa asimileze corect vitaminele si mineralele necesare. In plus, papadia proaspata stimuleaza digestia, ajuta ficatul in activitatea sa de filtru. Se consuma zilnic, intre pranz si cina, cinci-zece tije de planta neinflorita sau o mana de frunze verzi (sub forma de salata). O cura dureaza minimum o saptamana.

Salata de varza este o buna sursa de antioxidanti: vitamine A, C si E (care alunga stresul), beta-caroten si seleniu mineral.

Salata din podbal si spanz va ajuta in regasirea optimismului, a poftei de viata.

Includeti in dieta surse de elemente binefacatoare. Chiar daca nu sunt consumate la modul zilnic, urmatoarele vegetale scad notabil implicatiile asteniei.

Ridichile de luna crude au un foarte bun efect reglator asupra activitatii nervoase. O cura de o saptamana cu patru asemenea tuberculi pe zi, pe stomacul gol, va va limpezi gandurile.

Telina este un vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale. O tulpina de telina consumata inainte de culcare va asigura un somn linistit.

Semintele de floarea-soarelui reprezinta nu numai o sursa bogata de potasiu, ci si de vitamine din complexul B si de zinc, recunoscute pentru efectele lor antiastenice.

Orezul brun furnizeaza carbohidrati cu absorbtie lenta, care pot declansa eliberarea in organism a serotoninei si norepinefrinei, hormoni ai bunei dispozitii. Consumat bisaptamanal, acest aliment va va ajuta sa faceti fata mai bine tristetii, imbunatatindu-va dispozitia si oferindu-va sustinut energie.

Semintele de susan ofera necesarul de zinc, esential in perioadele de stres.

Migdalele sunt foarte bogate in magneziu, un element excelent in eliminarea starilor de anxietate determinate de astenie, precum si pentru metabolizarea acizilor grasi esentiali.

Fructele de padure (mure, fragi, zmeura) au un continut ridicat de magneziu si vitamina C.

Castravetii au un efect detoxifiant asupra sangelui si ficatului.

Sparanghelul contine multe dintre elementele regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente si oase.

Usturoiul are in compozitie o substanta detoxifianta, numita alicina, care ii da binecunoscutei legume gustul si mirosul specifice si care constituie totodata un puternic antibiotic, are proprietati antivirale si antifungice, precum si hipocolesterolemiante, hipotensive si detensionante.


Decalogul cotidian al formei maxime

Energici de la prima ora. Treziti-va cu un sfert de ceas mai devreme decat pana acum si, chiar inainte de a va spala pe fata si pe dinti, faceti cateva exercitii usoare de gimnastica: genuflexiuni, aplecari, rotiri ale trunchiului etc. Veti incepe ziua cu un tonus net superior.

Mic-dejunul campionilor. Masa de dimineata este, intr-adevar, cea mai importanta a zilei. Trebuie sa contina neaparat nutrienti precum carbohidratii, vitaminele, proteinele si, eventual, o cantitate mica de grasimi. Cerealele incoltite (hidrocarbonat complex) cu lapte (sursa de proteine) si miere reprezinta un debut corect. Cocteilul natural de fructe (suc de portocale si morcovi, de pilda) este de neinlocuit pentru vitamine. Puteti adauga o felie de paine integrala unsa cu unt si cu dulceata, o briosa sau o omleta. Desi tot un carbohidrat, zaharul poate supraactiva producerea insulinei, generand scadere glicemica, ce se traduce uneori prin iritabilitate.

O cafea este de ajuns. O cescuta de cafea are efect revigorant daca este savurata pana-n pranz, dar binefacerile se opresc aici. La fel de energizante se dovedesc uleiurile volatile de menta ori de pin, fara a produce ulterior neplaceri: ameteala, tremuraturi, nervozitate. Picurati cativa stropi in batista si inhalati. Acest gest va va alunga somnolenta si va va binedispune.

Pranzul: variat si echilibrat. Cu alte cuvinte, incercati sa acoperiti necesarul de vitamine, proteine si oligoelemente, mancand cate putin din toate. Este important si sa luati aceasta masa cam la aceeasi ora zi de zi. Daca obisnuiti sa consumati nu conteaza ce, doar ca sa va umpleti stomacul si sa nu mai simtiti senzatia de foame, in scurta vreme va veti supune organismul la carente, cum ar fi cea de fier, care se manifesta, printre altele si prin oboseala. Mancati carne de vita, peste sau de pasare cu garnitura de legume fierte, eventual branzeturi, fructe proaspete in cantitati nelimitate, in schimb lasati-o mai moale cu bauturile alcoolice, sucurile racoritoare acidulate, cafeaua si alte energizante, care, consumate in cantitati mari, pot avea efect invers celui scontat.

Nicio zi fara ciuperci asiatice. Mancati zilnic cate o ciuperca Lentinus edodes (shiitake) sau varietatea Polyporus umbellatus. Aceste vegetale se gasesc in supermarketuri si merg de minune incluse la preparatele culinare autohtone. Efectele stimulatoare sunt asigurate de oligozaharide. Bucatele din ciuperca uscata pot fi consumate sub forma de ceai.

Bateti surmenajul prin tehnici chinezesti. Interesati-va asupra posibilitatii de a va initia, dupa programul de lucru, in tainele t'ai chi-ului, o forma de arta martiala ce combina miscarile lente de deplasare cu meditatia. O alta metoda, de asemenea chinezeasca, de a va optimiza substantial energiile interne, de a obtine o stare de bine mentala si o inviorare fizica, o reprezinta exercitiile de qigong. De altfel, in traducere, qi = energie, iar gong = a cultiva. Deci, un fel de reechilibrare a fortelor subtile.

Invatati sa spuneti nu copiilor. Chiar daca va va fi greu, rezervati-va seara cateva minute doar pentru dumneavoastra. Cititi o carte, faceti o baie relaxanta sau mergeti la sauna. Pe scurt, faceti orice va ajuta sa va deconectati.

Cina - frugala. Imbuibatul inainte de culcare va poate perturba somnul - cel mai bun aliat contra oboselii.

Baie cu apa de mare in... propria cada. Faceti inainte un dus si un gomaj usor al pielii. Dizolvati in apa calduta un pumn de saruri marine parfumate si adaugati alge, ambele foarte bogate in oligoelemente. Temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 34°C (conditie indispensabila pentru ca ionii sa depaseasca bariera cutanata). Ramaneti in cada intre 15 si 20 de minute inainte de a va clati si a va usca.


Rezervati-va weekend-urile pentru relas

De multe ori, zilele libere se reduc la menaj, cumparaturi, teme cu juniorii etc. Lunea, la serviciu, sunteti mai franti decat vinerea. Nu-i mai bine sa mergeti la un spectacol de teatru, sa iesiti cu prietenii la munte, sa va plimbati? Incercati sa rezolvati unele treburi domestice din cursul saptamanii si implicati toti membrii familiei in planurile casnice. Alternati momentele de repaus cu cele de activitate.


Vitalitate la... pastila

Exista o serie de suplimente nutritive renumite ca antiastenice, mai ales cand la originea oboselii stau si carente alimentare. O deficienta de vitamina C diminueaza rezistenta la infectii si poate antrena o stare de sfarseala. Pe de alta parte, stresul determina pierderea acestui element din organism. Pentru a asigura necesarul, este nevoie de un gram de substanta activa pe zi. Vitaminele B sunt de asemenea indispensabile tonusului. In general, majoritatea formulelor de multivitamine contin toata gama: B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B7, B9, B12, fiecare cu rolul sau in redobandirea fortei fizice si psihice. Cand suplimentele mai contin si acizi aminici, este cu atat mai bine. Exista formule care contin si arginina, acid aspartic sau acid glutamic, utile atat in mentinerea in forma a organismului, cat si in cresterea imunitatii. Alternativ, luati zilnic, dimineata, pe o perioada de doua-trei luni, o priza de magneziu si una de magneziu-cobalt. De asemenea, puteti incerca, dupa ce ati capatat acordul medicului, litiu: doua fiole, dimineata si seara, in perioadele marcate de stres. Atentie, insa: nu va multumiti sa luati un supliment cand si cand, deoarece doar curele cu astfel de elemente sunt eficiente si va pot ajuta sa va puneti pe picioare! Inainte de a recurge la un astfel de tratament, faceti-va un set de analize, pentru a verifica daca intr-adevar aveti carente. Altfel riscati sa va obositi inutil rinichii.


Mai multa miscare

Plimbarile cotidiene in aer liber ajuta la regenerarea psihica si fizica rapida, optimizand circulatia sanguina, accelerand metabolismul, eliminand toxinele. Miscarea reda calmul si optimismul, prin eliberarea in organism a endorfinelor - substante cunoscute sub denumirea sugestiva de hormoni ai bunei dispozitii. Asadar, sa nu treaca nicio zi, indiferent daca ploua sau este soare, fara sa iesiti in parc (chiar sa faceti jogging) pentru macar o ora. Aceasta forma de terapie bate de multe ori orice tratament apartinand medicinei stiintifice.


Faceti exercitii de respiratie

Simptome precum vertijurile, durerile de cap, impresia de stelute colorate in fata ochilor, presiunile in zona cefei si a tamplelor pot fi cauzate de un aport insuficient de oxigen. Traiul sedentar, poluarea, stresul impiedica dilatarea normala a lobilor inferiori ai plamanilor. O tehnica de respiratie efectuata zilnic da rezultate benefice spectaculoase in tratarea asteniei:

• Dimineata si seara, deschideti larg fereastra si stati asezati pe un scaun in dreptul ei. Indreptati coloana vertebrala, relaxati-va muschii abdominali, toracele, gatul si incercati sa alungati din minte orice gand rau.

• Plasati o palma in dreptul abdomenului, iar pe cealalta pe stern. Incepeti respirand in voie, cu atentia concentrata asupra acestui proces.

• Dupa un minut-doua, pe inspiratie, „urmariti“ traseul pe care il strabate oxigenul din fosele nazale pana in plamani, constientizand dilatarea, umplerea acestora. Retineti aerul cateva secunde, apoi expirati lent, pe gura.

• Mariti treptat amplitudinea expiratiei, prin relaxarea cat mai profunda a muschilor abdominali si toracelui. Dupa alte 10-20 de respiratii complete, faceti o pauza de cateva minute, apoi repetati, timp de o jumatate de ora.

Acest exercitiu elimina migrenele, stresul, angoasele, problemele digestive si endocrine.


Preparate naturale cu efect garantat

Bitter suedez. Este un tonic din plante desavarsit, ce actioneaza atat ca detoxifiant, cat si ca reglator al functiilor digestive, hepatice si renale. De asemenea, are un efect relaxant asupra sistemului nervos, ceea ce il face bun contra asteniei de primavara. Se administreaza cate o jumatate de lingura de bitter inainte de fiecare masa principala, diluat in ceai. Un tratament dureaza intre doua si patru saptamani.

Tinctura de rozmarin. Actioneaza ca fortifiant nervos si cardiac. Se recomanda cu precadere persoanelor hipotensive, cu predispozitie spre melancolie si depresie, caci le ajuta sa-si stapaneasca mai usor emotiile. Se ia, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale, cate o lingurita de tinctura, diluata intr-o jumatate de pahar de apa. Un tratament dureaza o luna.

Concentrat din muguri de stejar. Are rol detoxifiant, tonic psihic si fizic. Este indicat mai ales indivizilor cu o constitutie mai firava, convalescentilor. Se comercializeaza in plafare sub forma de macerat glicerinat. Se iau 30-50 de picaturi de trei ori pe zi, minimum trei saptamani.

Pulbere de macese. Aceste fructe constituie un important depozit de vitamina C, in lipsa careia poate aparea oboseala cronica, slabiciunea, durerile difuze la nivelul coloanei vertebrale, apetitul alimentar inconstant, sangerarile gingiilor, scaderea imunitatii. Se ia cate o lingurita de pulbere de macese, de patru ori pe zi. O cura completa dureaza o luna.

Ulei de catina. Planta contine mari cantitati de vitaminele A si E. Aceasta din urma este foarte importanta in ameliorarea asteniilor, caci are efect regenerator celular, sprijina activitatea sistemului nervos, ajuta la restabilirea unui moral excelent. Se administreaza zilnic 15 picaturi de ulei de catina, in trei reprize, pe o perioada de zece zile.

Suc de catine. Si fructele acestui arbust sunt extrem de valoroase. Au de zece ori mai multa vitamina C decat citricele si, in plus, aduc importante cantitati de vitaminele B, precum si multiple oligoelemente. Se consuma sub forma de suc, cate o lingurita in fiecare dimineata.

Pulbere de spirulina. Orice femeie ar trebui sa urmeze, macar o data pe an, o cura cu alge albastre pentru a-si regasi vitalitatea. Spirulina este foarte bogata in acizi aminici, in acizi grasi esentiali, in enzime multiple, fier, vitaminele A, B12, E. Pulberea se gaseste inmagazinata in gelule.

Tinctura de jojoba. Este un excelent stimulent natural, bogat in fier, calciu, vitamina C si mucilagii, recomandat in special indivizilor care sufera de astenie cronica, de oboseala profunda. Se consuma sub forma de tinctura-mama sau in combinatie cu catina.

Pulbere de Ginkgo biloba. Are influenta pozitiva asupra circulatiei sanguine si sistemului vascular, contribuind la buna oxigenare a sferei cereblare, favorizand astfel functiile psihice.

Ceai verde. E un antioxidant cu proprietati antiastenice dovedite, de asemenea de folos in redobandirea sau mentinerea siluetei perfecte.

Pulbere de ginseng. Revigoreaza fizicul si psihicul, are calitati adaptogene si antioxidante.

Seva de mesteacan. Are o mare putere regeneratoare mentala, este un notabil depurativ si antioxidant natural, stimuleaza functionarea majoritatii structurilor fiziologice. Mai exact, activeaza metabolismul, optimizeaza procesele complexe de sinteza, de acumulare, de degradare si de dezasimilare (insotite de eliberare de energie). Totodata, are capacitatea de a reduce colesterolemia.

Extract din mladite de arbore-mamut (Sequoia gigantea). Reprezinta un excelent energizant, sporind sensibil fortele trupului si capacitatile cognitive. In special femeile care urmeaza tratamente medicamentoase alopate indelungate sau intense prezinta cu timpul o stare astenie fizica, cauzata de „bombardamentul“ cu substante nespecifice.

Extract de Black cohosh. Cateva studii au aratat ca suplimentele cu aceasta planta originara din America de Nord pot ameliora o gama larga de simptome ale asteniei de sezon, dar si ale suprasolicitarii intelectuale.


Homeopatie contra asteniei dublate de alte simptome

Astenia de primavara este insotita adesea de stari depresive, de nemultumiri felurite, de temeri nejustificate, uneori chiar de semne clinice elocvente. In asemenea cazuri, recurgerea la un homeotratament este indispensabila, altfel riscul ca problema sa se cronicizeze este foarte mare. Efecte foarte bune au remediile:

Nux vomica. Este indicata in special femeilor astenice cu multe obligatii in familie si la serviciu, care au senzatia ca nu pot „functiona“ daca nu consuma zilnic litri intregi de cafea si alte bauturi energizante. Etapele de insomnie alterneaza cu cele in care adorm seara instantaneu.

Silicea. Se recomanda persoanelor astenice, dar si in general anxioase, fragile, care au in permanenta senzatia ca nu fac fata situatiilor cu care se confrunta. De asemenea, prezinta carente de minerale, sufera de stari de tristete si fac frecvent pusee de acnee, urticarie, micoze.

Phosphorus. Este un remediu util dupa etape de mare creativitate, care s-au sfarsit brusc, lasand persoana intr-o stare de confuzie.

Pulsatilla. Se recomanda in cazul celor care au trecut prin momente dramatice, traumatizante mental (un deces in familie sau un divort), care au ramas cu o stare de dezinteres fata de tot ce le inconjoara.

Phosphoricum acidum. Este un remediu bun pentru cei care prezinta astenie de sezon agravata de stresul cumulativ, de tensiunile nervoase adunate strop cu strop, care au in plus mintea incetosata, tulburari de memorie (ratacesc cheile prin felurite locuri, uita cafeaua pe foc sau lumina aprinsa in baie peste noapte...). Parca isi desfasoara activitatea cotidiana intr-o lume paralela.

Toate remediile se iau in dilutie 9CH, cate trei granule de doua ori pe zi, timp de trei saptamani.


Polenul actioneaza pe mai multe planuri

Mai exact la nivel neuropsihic, prin stimularea bunei dispozitii si a capacitatilor intelectuale, in sfera metabolismului, lupta contra imbatranirii premature. Luati, dimineata, inainte de masa, cate doua linguri de granule, amestecate intr-un pahar cu suc de fructe, indulcit cu o lingurita de miere de salcam. Este un stimulator general al sanatatii. Nu are efecte adverse sau contraindicatii, nu prezinta incompatibilitati. Poate fi luat chiar si de femeile insarcinate.


Suportul psihologic

Psihosomatica: din ce in ce mai multi medici se familiarizeaza cu aceasta noua disciplina, pentru a intelege mai bine relatia dintre factorii psihologici si tulburarile organice.

Psihoterapia: daca astenia devine prea greu sau chiar imposibil de combatut de unul singur, ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut se dovedeste salutar.

Terapiile cognitivo-temperamentale: pacientul este invatat cum sa reactioneze, ce trebuie sa faca exact, cand simte ca isi pierde pofta de viata.


Cand trebuie incriminata astenia?

Nu acuzati astenia pentru toate relele care vi se intampla, dar trebuie sa va ingrijorati atunci cand:

• Tulburarile fizice aparent fara cauza (dermatoze, dureri de stomac, de spate, de gat, spasme musculare) revin sistematic, in ciuda unui tratament adecvat.

• Diabetul sau hipertensiunea arteriala sunt dificil de echilibrat.

• Problemele de sanatate se succed si afecteaza diferite parti ale corpului: ulcer gastric, apoi colite, apoi tulburari cardiace etc.

De asemenea, cereti ajutorul unui specialist atunci cand urmatoarele simptome va afecteaza calitatea vietii:

• Migrenele sunt aproape permanente, aveti maxilarele inclestate ori dureroase, scrasniti des din dinti.

• Va balbaiti tocmai cand trebuie sa fiti elocventi, va tremura buzele si/sau mainile.

• Aveti episoade de ameteala, constatati tiuituri ori pocnituri infundate in urechi.

• Mainile, picioarele sunt reci sau transpirate tot timpul, fata va este rosie si transpirata.

• Aveti gura in permanenta uscata si inghititi cu dificultate.

• Din nevoia de a compensa, sunteti tentati sa consumati din ce in ce mai mult alcool, sa abuzati de pilule, fie calmante, fie euforizante.

Medicina naturista nr. 3 (175); foto: www.roportal.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa