Hemoroizi - mituri si realitate

 
Hemoroizi - mituri si realitate

Orice om are vene hemoroidale

Adevarat. Dar nu orice om are implicit hemoroizi. Tesutul spongios care alcatuieste orificiul anal si care captuseste canalul aflat imediat in prelungire este extrem de bogat in formatiuni vasculare - venele hemoroidale. De-abia cand, din diverse cauze, acestea se inflameaza, se dilata, sangereaza si/sau devin dureroase, putem vorbi de hemoroizi, mai exact se declanseaza asa-numita „criza hemoroidala“.


Minorii sunt mai des afectati

Fals. Aceasta neplacere este cvasi-inexistenta la copii. Chinuie in schimb cel putin un adult din patru pana in 45 de ani, aproape unul din doi dupa aceea, simptomele specifice reducandu-se si tinzand sa dispara de-abia la varsta a treia (de la 65-70 de ani incolo).


Crizele sunt mai frecvente in unele perioade ale vietii femeilor

Adevarat. Puseele sunt mai numeroase in timpul menstruatiei, in perioada sarcinii si imediat dupa. Se caracterizeaza prin senzatia de tensiune dureroasa, umflaturi, mancarimi sau arsuri in zona anala. Se estimeaza ca 10% dintre gravide sufera din cauza hemoroizilor, mai ales in al treilea trimestru.


Problema poate evolua in cancer

Fals. Dar, atentie! Pierderile de sange aparute cu ocazia defecarii nu sunt obligatoriu determinate de boala hemoroidala, ci ar putea fi semnul unei alte afectiuni colorectale sau chiar de natura digestiva. Prin urmare, este indispensabila consultarea unui medic, pentru a lamuri originea hemoragiei.


Unele profesii pot favoriza necazul

Adevarat. Ocupatiile „statice“ accentueaza riscul de constipatie si sunt deci susceptibile ca pot declansa crizele hemoroidale. De asemenea, se pare ca stresul joaca un rol important in aparitia trombozelor hemoroidale (formarea de cheaguri).


Exercitiile fizice sunt bune, dar nu la intensitate sporita

Adevarat. In cazul anumitor persoane si ne referim in special la sedentari, un efort major, brusc, poate fi responsabil de aparitia puseelor hemoroidale acute si a diareii. La cel mai mic semn alarmant, trebuie sa se intrerupa activitatea. De asemenea, mai ales in cazul sporturilor care impun sa stai asezat, ca echitatia, canotajul sau ciclismul, frecarea si presiunea importanta asupra perineului vor accentua durerea.


Alimentatia poate fi benefica

Adevarat. Fibrele vegetale (precum cele furnizate de fructele proaspete sau uscate, de legumele verzi, de painea neagra si cerealele integrale...) sunt recomandate, in special daca tranzitul intestinal este dificil. Evitati: dulciurile rafinate, condimentele, cafeaua, alcoolul. Efectul lor variaza de la o persoana la alta, dar se stie ca, in general, accentueaza puseele.

Dr. Alexis Cochino, asistent universitar UMF Carol Davila; Medicina naturista nr. 3 (175); foto: www.sfatulmedicului.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa