Montul croitorului sau montul in oglinda
Denumirea de montul croitorului provine din perioada in care croitorii obisnuiau sa coasa manual, in pozitia sezand, cu picioarele incrucisate pe podea.
Presiunea constanta asupra partii laterale a labei piciorului slabea articulatiile, cauzand deformare si dureri. Montul croitorului este o deformare a labei piciorului asemanatoare unei proeminente care seamana cu montul, numai ca degetul afectat este cel mic. Cauzele acestei afectiuni sunt cele legate de aparitia montului, dar specifica este presiunea exercitata de incaltamintea incomoda.
Cum recunosti montul croitorului sau montul in oglinda?
In faza de inceput, principalul semn este inrosirea permanenta si formarea repetata a basicilor in aceasta zona. Daca presiunea asupra osului persista, se formeaza un sac de lichid a carui zgandarire constanta prin purtarea incaltamintei duce la inflamarea si infectarea regiunii. Odata cu evolutia afectiunii, laba piciorului se mareste, iar gasirea unor pantofi potriviti devine problematica. Diagnosticul se face pe baza examenului fizic sau a radiografiei.Cum tratezi montul croitorului sau montul in oglinda?
Tratamentul nechirurgical cuprinde:• protejarea pielii din regiune prin ungerea cu vaselina neutra si fixarea unor bucati de vata in interiorul incaltamintei;
• cumpararea pantofilor care nu pun presiune pe degete, cu bot mai lat.
Tratamentul chirurgical presupune restructurarea regiunii afectate, in niciun caz taierea montului si este singura metoda curativa care inlatura definitiv durerea si corecteaza deformatia.
Sanatatea de azi; foto: doctorulpicioarelor.ro