Cauze osteoporoza, depistarea si tratamentul osteoporozei
Cand suntem tineri, unele afectiuni ale procesului firesc de imbatranire ni se par atat de indepartate, incat ne gandim ca pe noi nu ne vor atinge niciodata. O realitate a zilelor noastre, osteoporoza ataca din ce in ce mai multe persoane tinere.
Cea mai intalnita afectiune in randul femeilor trecute de 50 de ani, osteoporoza presupune scaderea densitatii (a masei) tesutului osos, care duce, implicit, la cresterea fragilitatii osoase si predispozitia la fracturi, cele mai afectate fiind vertebrele, femurul si antebratul. Osteoporoza poate aparea si la tineri sub 30 de ani, in special la barbatii care fumeaza.
In majoritatea cazurilor, osteoporoza este legata de menopauza, dar apare si in urma unor boli endocrine sau inflamatorii, a imobilizarii prelungite la pat sau a sarcinii.
Cum apare osteoporoza?
La menopauza, odata cu incetarea menstruatiei, ovarele nu mai produc suficient estrogen - hormon ce ajuta la mentinerea echilibrului masei osoase, iar celulele care se ocupa cu reconstructia osului scad. Din acest motiv, chiar daca numarul celulelor raspunzatoare cu pierderea osoasa ramane neschimbat, apare osteoporoza.Cum recunosti osteoporoza?
In general, osteoporoza are o evolutie tacuta. Uneori, apar dureri de spate, de articulatii sau de picioare, iar primele simptome serioase survin atunci cand afectiunea este deja instalata:• fractura de antebrat - apare in primii sapte ani de la instalarea menopauzei;
• scaderea in inaltime (5-25 cm) - urmarea tasarii vertebrelor;
• fractura de col femural - riscul este mai crescut dupa 60 de ani;
• fracturi vertebrale - declansate de activitati obisnuite (ridicarea unor greutati usoare, aplecari, rasuciri bruste) sau chiar de tuse ori stranut.
Care sunt cauzele osteoporozei?
• Principala cauza este de natura genetica. Genele mostenite stabilesc atat densitatea pe care o ating oasele unei persoane, cat si varsta la care incepe distrugerea osoasa sau viteza cu care se desfasoara. Cu toate acestea, alimentatia si stilul de viata sanatoase incetinesc pierderea osoasa.• Alimentatia saraca in calciu, dar bogata in fosfor, sare, zahar, proteine si grasimi animale.
• Stilul de viata daunator pentru sanatate, precum fumatul, consumul de alcool, lipsa exercitiului fizic.
• Afectiuni: diabet, hipertiroidie, intoleranta la gluten, leucemie.
Cum se depisteaza osteoporoza?
Diagnosticul osteoporozei presupune:• examen radiologic - ofera rezultate concludente cand s-a pierdut masa osoasa in proportie de 50%, osul avand o densitate redusa;
• test de scanare a oaselor - prin injectarea intravenoasa a unei substante radioactive;
• test de densitate osoasa - se face pe baza comparatiei intre osul persoanei bolnave si al uneia sanatoase, stabilindu-se daca exista riscul unei fracturi.
Din pacate, de cele mai multe ori, diagnosticarea osteoporozei se face tardiv, in timp ce fracturile survin inainte de investigatii.
Cum se trateaza osteoporoza?
Tratamentul se adreseaza cauzelor osteoporozei si presupune administrarea de medicamente pe baza de hormoni, suplimente de calciu sau vitamina D activa. Acestea actioneaza prin restabilirea vitezei de pierdere osoasa, cresterea numarului de celule care reconstruiesc osul, atenuarea durerilor, diminuarea riscului de fracturi. Cele mai multe dintre ele au insa efecte secundare, de la retentia de sodiu si cresterea tensiunii pana la infarct.Cea mai sigura metoda de tratament al osteoporozei consta in preventia bolii, prin schimbarea stilului de viata sedentar, exercitii cu greutati, alimentatie sanatoasa, renuntarea la fumat si la consumul de alcool.
Stiai?
Pierderea danturii dupa menopauza tradeaza osteoporoza silentioasa.Sanatatea de azi; foto: actualitateabuzoiana.ro