Oteturi cu plante pentru par fara cusur si o piele de invidiat
- Diete -
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au preparat din plante lotiuni menite sa le prezerve sau sa le redea sanatatea, dar si sa le sporeasca frumusetea, sa le puna in valoare calitatile fizice. Multe dintre aceste retete au dainuit peste ani, astfel ca si in zilele noastre se bucura de apreciere in randul doamnelor si domnisoarelor de pretutindeni.
Profitati de aceste zile, cand gasiti pe piata vegetale proaspete, pentru a va prepara in propria bucatarie produse cosmetice naturale, ce va vor fi de mare ajutor in mentinerea sanatatii pielii si a parului. Inainte de a trece la treaba, asigurati-va ca aveti cele necesare:
• Un mojar, un bol ceramic, borcanele cu capace busonabile si sticle cu gatul mai larg (cele cu sucuri de fructe pentru copii sunt foarte practice). Pentru a le steriliza, fierbeti-le cateva minute in apa, cu tot cu capace.
• Otet de mere, ideal fara conservanti sau aromatizanti de sinteza. Este utilizat ca antiseptic si antibiotic natural inca din antichitate, fiind foarte bogat in minerale, enzime si vitamine, oferind numeroase beneficii epidermei si podoabei capilare.
Lotiune pentru podoaba capilara
Reteta: puneti intr-o sticla cu gatul larg 24 de inflorescente de levantica, 24 de ramurele de rozmarin, opt frunze de dafin; acoperiti cu otet de mere, lasati la macerat doua-trei saptamani, apoi strecurati.Indicatii: putin incalzit, acest preparat este eficient impotriva matretii sau pentru a combate excesul de sebum de la radacinile firelor. O data pe saptamana, imbibati un tampon de vata in lotiune si tamponati parul si scalpul. Lasati sa actioneze o ora, avand capul acoperit cu un servet cald, apoi clatiti cu apa. Poate fi totodata utilizata la ultima clatire a podoabei capilare, pentru a neutraliza calcarul din apa de la robinet. Puneti la trei-patru pahare o jumatate de pahar de otet innobilat cu plantele mentionate. Lasati parul sa se usuce in aer liber.
• Pentru par blond, lipsit de stralucire: puneti la macerat doi pumni de flori de musetel intr-un litru de otet de mere. Se lasa doua saptamani, se filtreaza; se foloseste la clatirea finala.
• Pentru par negru, mat: puneti la macerat doi pumni de frunze de salvie intr-un litru de otet de mere (intr-o astfel de situatie, e bun si cel din vin rosu). Se lasa doua saptamani, se filtreaza, se foloseste la clatirea finala.
• Pentru combaterea caderii parului: amestecati cantitati egale de otet de mere si decoct de cimisir (Buxus sempervirens). Ceaiul se obtine prin fierberea a doua lingurite de planta, pentru un sfert de ora, in 300 ml apa. Utilizati otetul imediat dupa ce v-ati spalat parul, in cure de cate trei saptamani.
Redati supletea cutanata cu esenta de rozmarin
Reteta: maruntiti intr-un mojar parti aeriene de rozmarin (sa obtineti cam opt linguri de materie vegetala); puneti pulberea intr-un recipient de sticla si turnati peste ea o jumatate de litru de otet de mere de buna calitate; lasati la macerat doua saptamani, dupa care strecurati si treceti lichidul in sticlute inchise la culoare, prevazute cu dopuri (se pastreaza la loc rece si intunecos).Indicatii: otetul cu rozmarin constituie un produs cosmetic de exceptie, mentinand tineretea si supletea pielii in acest scop, masati-va zilnic cu cateva picaturi, insistand pe zonele predispuse imbatranirii precoce.
• Sampon antimatreata. Din rozmarin se poate obtine deopotriva un sampon foarte util in combaterea matretii. Lasati la infuzat, pentru zece minute, cinci linguri de frunze intr-un sfert de litru de apa clocotita, apoi filtrati. La bainmarie, topiti 100 g sapun de Marsilia, intr-o jumatate de pahar de ulei de masline. Adaugati trei picaturi de ulei esential de arbore de ceai si trei picaturi de ulei esential de rozmarin. Adaugati infuzia si agitati bine de tot. Utilizati preparatul ca pe un sampon obisnuit, avand grija sa masati delicat pielea capului; lasati sa actioneze cinci minute inainte de a clati parul.
• Crema pentru tenul gras. Puneti sa se topeasca pe baia de aburi 40 g ceara de albine in 100 ml ulei de masline. Retrageti vasul de pe foc si adaugati cinci picaturi de ulei esential de rozmarin, dupa care amestecati pana ce amestecul devine rece. Aplicati in fiecare seara pe fata, ca orice alta crema de noapte.
Preparat cu lamaie pentru imperfectiunile epidermale
Reteta: lasati cojile de la doua-trei lamii proaspete la macerat, pentru opt zile, in 400 ml otet de mere; dupa acest interval, filtrati lichidul si treceti-l intr-un recipient de sticla prevazut cu dop (se pastreaza la loc rece si intunecos).Indicatii: aplicarea cu regularitate a otetului cu lamaie duce la eliminarea petelor pigmentare. Daca v-au aparut negi, puneti pe suprafata lor cateva picaturi de preparat si veti scapa in timp record de inesteticele protuberante.
• Crema pentru petele de la bronzat. Iata cum puteti obtine extrem de simplu o crema foarte eficienta contra petelor maronii lasate de soare. Topiti la bainmarie 40 g ceara de albine in 100 ml ulei de masline. Trageti vasul de pe foc si adaugati trei picaturi de ulei esential de rozmarin si trei picaturi de ulei esential de lamaie. Amestecati pana la racirea definitiva. Aplicati crema o data pe zi. Tratamentul este recomandat mai ales in zilele mai innorate, caci uleiul de lamaie este fotosensibil si este posibil ca, din aceasta cauza, preparatul sa aiba un efect invers celui scontat cand soarele arde cu putere.
Otetul cu iedera ajuta la diminuarea celulitei
Reteta: puneti la macerat 50 g frunze de iedera, spalate si maruntite in prealabil, intr-un litru de otet de mere; dupa sase ore strecurati si turnati produsul finit in sticlute de culoare inchisa, prevazute cu dopuri (se pastreaza la loc intunecos si rece).Indicatii: iedera este unul dintre cele mai bune anticelulitice naturale, iar otetul de mere ajuta la disiparea depozitelor de grasime si mentine tonicitatea pielii. Folositi preparatul la frictionarea zonelor afectate de celulita, in fiecare zi, timp indelungat. De asemenea, in caz de nevralgii, masarea locurilor dureroase cu cateva picaturi de otet cu iedera ajuta la calmarea acestora.
Medicina naturista nr. 6 (178); foto: www.gorjeanul.ro