Varice: terapii alopate, fitoterapie, masuri de prevenire
Venele superficiale (situate intre piele si muschi), fiind dilatate, nu-si mai exercita cum trebuie rolul de transportator ascendent al sangelui. Cauza esentiala este deficitara functionare a valvulelor.
Terapii alopate
Metoda de tratament trebuie aleasa pe baza unui diagnostic precis, dupa dimensiunile venei bolnave, dupa antecedentele medicale ale pacientului, varsta, potential alergic, capacitatea de a tolera anestezia. In caz de dureri, medicul specialist prescrie medicamente flebotonice.Sclerozarea venelor varicoase intr-un cabinet specializat se face prin injectarea unei substante care inflameaza si usuca traiectul venos. O sedinta dureaza 15-20 de minute. Tratamentul este de preferat interventiei chirurgicale, fiind minim invaziv.
Operatia clasica de extragere a zonei inflamate a venei ramane cel mai des utilizata metoda curativa alopata, necesita anestezie si spitalizare. Dupa efectuarea unei mici incizii in zona vizata, chirurgul apuca extremitatea venei bolnave, chiar de unde se afla valvula ce nu functioneaza normal, extirpand ramura venoasa degradata. Venele mai mici, asociate venei varicoase, sunt indepartate cu ajutorul unui dispozitiv flexibil sau prin practicarea unor taieturi. Venele asupra carora s-a actionat si venele profunde sunt ligaturate. Interventia lasa unele cicatrice minore. Dupa operatie, se recomanda purtarea ciorapilor de contentie pe o perioada de macar doua luni.
Flebectomia permite inlaturarea venelor bolnave cu anestezie locala. Consta in efectuarea unor incizii mici si, cu ajutorul unor crosete, a tragerii venelor. Acest tratament nu se practica pe venele safene.
Cea mai performanta si recenta metoda este distrugerea venei varicoase cu ajutorul laserului endovenos. Se introduce in interiorul venei, prin punctie, o fibra optica conectata la un laser cu dioda. Raza distruge axul venos varicos prin topirea la 70-80° C a peretelui venei. Interventia se face sub anestezie locala; pacientul poate parasi clinica dupa numai doua ore si isi poate relua activitatea a doua zi.
Nici un tratament nu poate preveni complet aparitia de noi vene varicoase.
Fitoterapie
Eficienta plantelor poate fi sporita atunci cand sunt integrate intr-un program de vindecare complex: dieta corecta, exercitii fizice, schimbarea unor obiceiuri de viata etc.• Castan salbatic. Are o lunga istorie a utilizarii in afectiunile circulatorii. Preparati un decoct din 5 g pulbere de scoarta la 100 ml de apa. Dupa ce da in clocot, se lasa la racit si se strecoara. Luati zilnic 15-20 de picaturi, timp de trei saptamani. Daca intrebuintati tinctura sau capsulele de extract, urmati indicatiile producatorului.
• Gotu kola (Centella asiatica). Este o planta tropicala cu o excelenta reputatie in tratamentul venelor varicoase. Se recomanda 200 mg extract pe zi sau dupa indicatiile producatorului. Nu se administreaza femeilor insarcinate sau care alapteaza.
• Afin. In combinatie cu gotu kola, alcatuieste un tandem extrem de eficient. Afinul imbunatateste circulatia sangvina prin intarirea peretilor capilarelor si prin actiunea tonica generala la nivelul vaselor. Consumati fructe proaspete in cure de o luna ori chiar mai mult (o cana pe zi) sau luati zilnic 240-480 mg extract standardizat la 25% antociani.
Masuri de prevenire
• Nu stati pe loc. Oriunde v-ati afla, la serviciu sau acasa, incercati sa nu stati ore intregi pe scaun sau in picioare in acelasi loc; ridicati-va, faceti cateva miscari, mergeti prin camera pentru a pune sangele in circulatie. Conform studiilor, incidenta varicelor este mai crescuta la femeile care stau zilnic opt ore intr-o pozitie statica.• Slabiti. Cateva kilograme in plus nu va vor aduce neaparat varice, dar vor amplifica presiunea asupra venelor. Acest lucru este valabil in special pentru femeile care sunt predispuse ereditar la afectiune.
• Combateti constipatia. Cea mai eficienta strategie impotriva hemoroizilor este de a merge la sursa problemei. Si, de cele mai multe ori, cauza este constipatia. Efortul repetat de a elimina resturile digestiei duce la inflamarea venelor si la formarea hemoroizilor, iar scaunul tare zgarie zona sensibila, producand sangerari.
• Nu fumati. Sau lasati-va daca nu ati facut-o pana acum. Cercetarile au aratat ca venele varicoase sunt mult mai frecvente la fumatori.
• Consumati alimentele adecvate. Regimul de hranire trebuie sa fie sarac in grasimi si in dulciuri rafinate. Evitati proteinele animale (cu exceptia pestelui), inclusiv produsele din carne procesate, inghetata, prajelile, alcoolul, preparatele tip fast-food etc.
Medicina naturista nr. 6 (178); foto: www.drgrecu.ro