Diabetul si stresul
- Diabet zaharat -
Unul dintre factorii care declanseaza si ulterior agraveaza diabetul este stresul de zi cu zi. Nu-l vedem, nu-l putem atinge si nici sa-l tinem sub control nu e de ici, de colo, insa stresul face ravagii in organismul uman daca-i dam voie sa actioneze dupa bunul plac.
Stresul creste glicemia
E dovedit stiintific: situatiile repetate ce ne solicita la maximum, care ne fac sa ne simtim incordati si epuizati fie acasa, fie la serviciu dubleaza riscul de diabet. Starile tensionate duc la eliberarea de hormoni de stres in sange, precum adrenalina sau cortizolul, care contracareaza eficienta insulinei, acest proces avand ca finalitate instalarea hiperglicemiei. Pentru a metaboliza glucoza eficient, reducerea stresului este esentiala atat pentru persoanele sanatoase, cat mai ales pentru cele care sufera deja de diabet.Femeile, mai afectate
Studiile arata ca, in conditii de stres, femeile se adapteaza mai greu decat barbatii. Pentru a compensa tensiunea resimtita la serviciu sau in familie, reprezentantele sexului frumos au tendinta sa se refugieze in obiceiuri alimentare nesanatoase, consumand mai multe dulciuri si grasimi. Astfel, apare excesul de greutate, un factor de risc important cand vine vorba de diabet. Tot din cauza stresului, se produc dereglari hormonale care favorizeaza instalarea bolii.Alte daune provocate de stres
Pe langa diabet, stresul prelungit cauzeaza si alte complicatii. Printre ele, se numara bolile cardiovasculare, depresia sau tulburarile digestive. Totodata, persoanele stresate acumuleaza frustrari, au o putere mai mica de concentrare si o memorie slabita. In timp, imunitatea are de suferit, crescand chiar riscul de cancer. Stresul influenteaza direct si tiroida, care se leneveste daca esti mereu suprasolicitata; astfel, se instaleaza hipotiroidia, insotita de oboseala accentuata, somnolenta si chiar depresie.Cum recunosti stresul?
Manifestarile stresului sunt diferite, dar, daca te simti mai mereu tensionata, irascibila, nu te odihnesti bine, nu ai pofta de mancare sau, dimpotriva, mananci exagerat, cu siguranta treci printr-o perioada stresanta. Iata si alte simptome ale stresului:• dureri de cap frecvente;
• transpiratie excesiva;
• inrosirea obrajilor;
• cresterea pulsului, tremurul mainilor;
• uscaciunea gurii.
Momentele de relaxare, nepretuite
Daca vreme de opt ore pe zi, cat petreci la serviciu, nu poate fi nicidecum vorba de prea multe clipe de relaxare, cand termini programul, situatia trebuie sa se schimbe in favoarea ta. Chiar daca si acasa treburile sunt multe, e vital sa-ti acorzi cateva momente de ragaz:• Asculta muzica preferata! Fara sa faci nimic altceva intre timp. Pur si simplu, vreme de macar 15 minute, delecteaza-te cu melodiile care-ti fac placere si nu te gandi la problemele de peste zi.
• Daca ai un animalut, joaca-te cu el! E lucru dovedit ca persoanele care au un caine, o pisica sau alt animal sunt mai putin stresate, au un risc scazut de boli cardiovasculare si de depresie.
• Iesi in oras sa te plimbi, sa mergi la film sau sa te intalnesti cu prietenii. Momentele placute te ajuta sa te eliberezi de stres.
• O zi pe saptamana, fa doar ce-ti place! E adevarat ca toate treburile amanate in timpul saptamanii se aduna pentru weekend, dar macar duminica incearca sa nu muncesti nici acasa, nici pentru serviciu.
• Relaxeaza-te cu aromele favorite! Poti folosi lumanari parfumate, plante uscate sau uleiuri esentiale - le adaugi in apa de baie sau intr-un aromatizor.
• Dormi opt ore pe noapte! Oricate treburi ai avea, cu siguranta pot sa astepte pana a doua zi. Daca nu te odihnesti suficient, nivelul de stres creste, iar din cauza oboselii acumulate, organismul are tendinta sa recupereze energia pierduta printr-o pofta de mancare exagerata, in special pentru carbohidrati, cei mai mari furnizori de energie!
Cand stresul face bine
Dozele mici de stres nu fac rau, ci, dimpotriva, pot fi de ajutor. Noi, oamenii, avem nevoie de motivatie ca sa functionam la cote maxime, iar putin stres ne poate determina sa fim mai eficienti si productivi. Starea de alerta ne mobilizeaza uneori in asa masura incat sa reusim lucruri de care nici macar nu ne credeam capabili!Ştiai?
Femeile care ocupa functii de conducere si sunt supuse unui nivel crescut de stres au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta diabet.Foto: www.ele.ro