Hemoroizi: terapii alopate, fitoterapie, remedii homeopatice

 
Hemoroizi: terapii alopate, fitoterapie, remedii homeopatice

Terapii alopate

Produsele farmaceutice locale si/sau un tratament medicamentos oral pot atenua substantial intensitatea crizelor hemoroidale. Daca, dupa cateva zile, tratamentul se dovedeste ineficient, trebuie sa consultati medicul. Poate fi specialist in gastroenterologie, proctolog (care trateaza bolile anusului si rectului) sau chiar generalist.

Daca este vorba de o maladie hemoroidala cu state vechi, se poate recurge la o tehnica mai moderna (posibila intr-un cabinet sau intr-o clinica cu dotare adecvata): sclerozare locala, ligatura elastica, proceduri cu raze infrarosii. Fiecare operatiune dureaza in jur de trei minute. Daca hemoroizii sunt interni, nu veti simti nici o durere. Daca sunt externi, se va face o anesteziere zonala.

In caz de esecuri repetate ale acestor tratamente, singura varianta ramane interventia chirurgicala clasica. Consta in extirparea hemoroizilor si necesita spitalizare de trei pana la cinci zile. Din pacate, este o operatie destul de dureroasa, dar medicamentele cu efect analgezic de ultima generatie permit suportarea cu mai multa usurinta.


Fitoterapie

Tratamente interne de fond:

• Faceti un amestec din 20 g frunze de castan, 20 g frunze de vita-de-vie rosie si 20 g frunze de nuc. Lasati la infuzat pentru zece minute o lingura de plante tocate la un litru de apa clocotita, apoi strecurati. Beti una-doua cesti de ceai in fiecare seara. Restul de infuzie se pastreaza la rece si se consuma in ziua urmatoare.

• Puneti laolalta 20 g flori de coada-soricelului, 10 g flori de musetel, 10 g frunze de nuc, 10 g sunatoare, 10 g papadie, 20 g coaja de crusin, 20 g frunze de urzica. Infuzati cinci minute o lingura de amestec la o cana cu apa clocotita, apoi strecurati. Beti doua-trei cani de ceai pe zi.

Tratamente externe in criza:

• Faceti un amestec din 20 g coaja de stejar, 20 g radacina de tataneasa, 20 g flori de musetel, 20 g flori de arnica, 10 g pelin, 10 g sovarv. Doua linguri de plante macinate se umecteaza cu patru linguri de alcool si se lasa intr-un vas acoperit, timp de zece ore. Se infuzeaza apoi zece minute cu 100 ml apa clocotita. Se filtreaza. Se spala cu blandete zona anusului, iar dupa uscare se fac badijonari locale cu ceaiul obtinut. Are efect antiinflamator.

• Combinati o lingura de hamamelis distilat, patru picaturi de tinctura de galbenele (de la plafar) si 250 ml apa rece. Tamponati usor, din cand in cand, regiunea cu probleme. Are efect calmant si astringent.

• Tataneasa. Contine substante cu proprietati astringente, antiinflamatorii si cicatrizante. Amestecati pulbere de planta uscata cu ulei vegetal; aplicati pasta obtinuta local, pentru a grabi cicatrizarea leziunilor si a reduce inflamatia.

• Galbenele. Datorita proprietatilor antimicrobiene, emoliente si cicatrizante, crema de galbenele este un remediu extrem de popular. Aplicati-o local, de mai multe ori pe zi, pana la disparitia sau ameliorarea simptomelor.

• Aloe. Celebrul gel este un excelent astringent si ajuta la cicatrizarea leziunilor.


Remedii homeopatice

• In toate cazurile: Aesculus hippocastanum, cinci granule dimineata si seara.

Se adauga simultan, functie de simptomul major:

Arsenicum album 5CH, trei granule, daca hemoroizii provoaca arsuri.

Sedium acre 5CH, trei granule, daca hemoroizii provoaca dureri.

China 5CH, trei granule, daca hemoroizii sangereaza.

Medicina naturista nr. 6 (178); foto: hemoroizi.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa