Hipertensiunea arteriala si stresul
Stresul poate produce cresteri tensionale la orice categorie de varsta, fapt ce determina aparitia hipertensiunii la varste tot mai fragede. Medicii spun ca stresul este un factor determinant in cazul mai multor boli, printre care si cele de inima. In plus, aceasta stare tensionata determina aparitia hormonilor stresului, care ingreuneaza functiile cardiovasculare.
Daca, in cazul celorlalti factori predispozanti ai hipertensiunii exista un antidot, in cazul stresului, lucrurile sunt un pic mai complicate, mai ales ca, din cauza stilului de viata agitat pe care il avem, pare aproape imposibil sa ne refugiem pentru a scapa de toate grijile. Serviciul si instabilitatea financiara sunt considerate principalii factori de stres.
Pentru a diminua aceasta senzatie de agitatie si neliniste interioara, specialistii in psihologie recomanda sa ne facem ordine in viata. Astfel, la serviciu, trebuie sa rezolvam intai problemele care nu suporta amanare si apoi restul. Mai mult, cand simtim ca lucrurile au scapat de sub control, este indicata o pauza de cel putin cinci minute, timp in care vom incerca sa nu ne gandim la problemele de la serviciu.
Relaxare la serviciu
Un alt lucru pe care putem sa-l incercam sunt tehnicile de respiratie, care pot diminua starea de nervi, spun psihologii. Mai mult, mingile antistres au si ele efect, astfel ca este recomandat sa tinem un astfel de obiect pe birou. Psihologii sustin ca pe birou ar trebui sa existe un colt de refugiu, pe care sa punem fotografii cu persoanele dragi sau, de ce nu, o floare. Un alt aspect destul de important este sa incercam sa pastram o ordine a obiectelor pe birou, deoarece dezordinea accentueaza starea de neliniste. De asemenea, in momentele de stres, este indicat sa evitam confruntarile, deoarece pana si micile certuri pot accentua starea de nervozitate. Programul dupa orele de munca trebuie sa fie unul relaxant. Plimbarile, iesirile in oras cu prietenii, excursiile - in principiu, tot ce ne face sa ne relaxam - sunt recomandate in perioadele de stres maxim. Psihologii recomanda persoanelor care au un job foarte stresant sa alerge sau sa faca exercitii fizice cu cel putin o ora inainte de a pleca la munca, deoarece miscarea ofera un plus de optimism.Masajul relaxant
Sportul este si el o metoda eficienta de a alunga stresul din viata noastra. Pentru a avea parte de buna dispozitie, se recomanda ca programul de sport sa fie efectuat in prima parte a zilei, deoarece seara organismul va depune efort pentru a da randament, iar astfel, apare riscul ca si sportul sa devina un factor de stres. Pentru relaxare totala, este indicata stabilirea unui program de fitness de cel putin trei ori pe saptamana.Masajul si acupunctura sunt terapii alternative ce au efecte benefice in diminuarea stresului. Aceste ritualuri pot fi facute si dupa programul de munca, deoarece elimina intreaga tensiune acumulata in corp. Masajul cu ciocolata este terapia potrivita pentru persoanele stresate, mai ales ca acest aliment stimuleaza producerea de endorfine, substante care, la randul lor, cresc activitatea serotoninei - neurotransmitatorul starii de bine. In cazul acupuncturii, terapeutul va actiona asupra zonelor responsabile cu acumularea tensiunii. Aceste tratamente pot fi realizate o data pe luna.
Sanatatea de azi; foto: www.quickmedical.com