Hrana oaselor puternice

 
Hrana oaselor puternice

Pe langa faptul ca ne mentin in viata, alimentele pe care alegem sa le consumam zilnic pot sa ne otraveasca ori sa ne readuca sanatatea.

Desi ar fi ideal sa urmam un curs de nutritie, nu toata lumea are timp de asa ceva. Din fericire, organismul ne da semne clare cand ii prieste sau nu un aliment. Depinde de noi sa il ascultam. In acest fel si sistemul osos va fi protejat.


Alimentele benefice pentru oase

1. Alimente alcalinizante. Sanatatea organelor, implicit a oaselor, depinde de aciditatea din organism, adica de nivelul pH-ului. Se considera ca alimentatia sanatoasa cuprinde 75% alimente care tamponeaza excesul de acid si numai 25% alimente cu actiune acidifianta. De aceea, este bine sa cunoastem felul alimentelor pe care le consumam in functie de reactia chimica pe care o dezvolta in interiorul corpului.

• Alimentele cele mai bune in protectia oaselor sunt vegetalele, fructele uscate (caise, stafide, curmale, prune), bananele, morcovul, cartoful, dovleacul, salata, mazarea, nucile, migdalele. ATENTIE! Forma in care sunt consumate este decisiva pentru a beneficia de efectul alimentelor. Evita prajelile, sosurile si combinatiile excesive, incercati sa consumati vegetalele cat mai simplu preparate.

• Majoritatea fructelor sunt considerate alcalinizante deoarece, chiar daca unele dintre ele sunt usor acide, aduc importante elemente bazice.

2. Vegetale bogate in calciu. Desi bogate in calciu, alimentele de origine animala extrag calciul din tesutul osos. Este de preferat ca sarurile minerale necesare osului sa fie extrase din surse vegetale. Cele mai bogate surse vegetale de calciu sunt: toate tipurile de varza, broccoli, conopida, sfecla rosie, usturoiul, ceapa si cerealele integrale.

3. Alimente bogate in acizi grasi omega 3. Imbunatatesc absorbtia calciului si reduc pierderea de masa osoasa. Alimentele bogate in omega 3 sunt: pestele gras (somon, macrou), uleiul de in si nucile.


Alimentele cu impact negativ asupra masei osoase

1. Alimente acide. Pentru a neutraliza aciditatea excesiva, organismul ataca oasele si muschii spre a extrage saruri compensatoare. Acest lucru are doua implicatii negative majore: reduce densitatea osoasa si scade forta musculara care sustine scheletul. Alimentele care distrug masa osoasa prin aciditatea pe care o produc sunt de origine animala: carnea de orice fel (vita, pasare, porc, oaie), pestele, oul, branza, din cauza proteinelor animale pe care le contin si a reactiilor toxice rezultate in urma degradarii. ATENTIE! Dintre toate branzeturile, parmezanul creeaza cea mai mare aciditate.

2 Alimente sarate. Sodiul din alimentatie creste extragerea de calciu din os si scade resorbtia la nivelul rinichiului. Alimentele bogate in sare ascunsa sunt cele preparate industrial si cele tip fast-food.


Stiai?

• Indiferent de cantitatea consumata, proteinele vegetale (fasole, mazare, spanac, nuci, alune, spirulina) te protejeaza de osteoporoza.

• Berea limiteaza riscul formarii calculilor renali, protejand in mod direct rinichiul si indirect densitatea osoasa. Unele substante din hamei incetinesc pierderea osoasa, iar sarurile de calciu si magneziu pe care le contine acesta ajuta in constructia osului. Pentru a beneficia de efectul hameiului, consuma cel mult o singura bere pe zi (330 ml).

• Fumatul slabeste rezistenta osului, duce la osteoporoza prematura si creste riscul bolilor osoase. Creste cantitatea de cortizol din sange, ceea ce diminueaza absorbtia intestinala de calciu. Compusii chimici din fumul de tigara au efect toxic asupra celulelor osoase. ATENTIE! Nivelul estrogenului din sange este redus la femeile care fumeaza, ceea ce stimuleaza pierderea de masa osoasa.

Sanatatea de azi; foto: viataverdeviu.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa