Pro si contra ionizarii alimentelor
- Diverse -
Ionizarea alimentelor nu este mentionata pe nicio eticheta. Nimeni nu ne avertizeaza cu privire la acest procedeu de prelucrare controversat.
Ce este ionizarea?
Ionizarea sau iradierea este un procedeu de conservare a alimentelor care consta in tratarea produselor cu doua tipuri de radiatii - gama si beta. Aceste radiatii provin din Cobalt 60, Cesiu 137 sau din acceleratori de particule de origine electrica.„Pro“ ionizare
Folosirea procedeului de ionizare a pornit cu intentii bune. Argumentele „pro“ ionizare se bazeaza pe cresterea perioadei de prospetime a alimentelor si pe distrugerea microorganismelor care se dezvolta in mod natural in ele.„Contra“ ionizare
Argumentele care vin sa darame mitul beneficiilor aduse de ionizare sunt cu mult mai multe:• In urma expunerii la radiatii ionizante se produce degradarea produsului.
• Radiatiile utilizate pentru ionizare provin din substante chimice foarte nocive - Cobalt 60 sau Cesiu 137, suspectate de distrugerea cromozomilor din organismul uman.
• Unele studii au demonstrat faptul ca un consum pe termen lung de alimente tratate cu raze ionizante poate declansa boli grave: boli de rinichi, imunotoxicitate, cancer. Socul termic aplicat alimentelor distruge bacteriile, dar produce radicali liberi, considerati cancerigeni.
• Centralele de iradiere in care se realizeaza procesul de ionizare sunt un pericol pentru mediu si om, iar situatia e cu atat mai ingrijoratoare cu cat numarul lor creste.
Legume si fructe frumoase, dar fara gust
Nu ti s-a intamplat sa cumperi fructe si legume foarte aratoase, fara niciun cusur, dar fara niciun gust? Sigur ca ti s-a intamplat si nu numai o data. Evita pe cat posibil astfel de legume si fructe. Iti recomandam sa nu ocolesti pietele unde gasesti legume si fructe de la tarani, mult mai sanatoase si mai naturale. In plus, ar trebui ca fiecare dintre noi sa-si exprime nemultumirea fata de faptul ca nu suntem informati cu privire la procedura de tratare a fructelor si legumelor. Conform legislatiei, pe acestea ar trebui sa scrie: „Acest produs a fost supus ionizarii“.Foto: standardizare.wordpress.com