Stil de viata pentru hipertensivi

 
Stil de viata pentru hipertensivi

O persoana diagnosticata cu hipertensiune arteriala poate duce o viata normala, insa trebuie sa respecte anumite reguli. Un prim pas presupune ca pacientul sa-si monitorizeze in permanenta valorile tensiunii arteriale. De regula, se recomanda masurarea acesteia in fiecare dimineata, dupa trezire, pe stomacul gol, sezand sau intins pe pat. Pentru siguranta, este indicat sa aveti un jurnal in care sa treceti valorile tensionale masurate. De asemenea, se cuvine sa mergeti la controalele impuse de medicul curant. In cazul in care apar diferente mari de la o zi la alta, specialistul trebuie anuntat de urgenta, pentru a lua masurile necesare, care ar putea presupune chiar si schimbarea tratamentului medicamentos.


Regim sanatos

Tratamentul recomandat de cardiolog trebuie respectat cu strictete. Medicamentele se iau la orele indicate de specialist, deoarece riscurile agravarii starii de sanatate sunt destul de ridicate. Terapia pentru hipertensiune are efecte adverse mai ales atunci cand tratamentul este intrerupt brusc. In cazul unor pastile, efectul poate fi atat de grav, incat apar infarcturi. Adoptarea unei diete sanatoase si a unui stil de viata activ reprezinta factori esentiali in mentinerea sub control a acestei afectiuni. Un prim pas in acest sens consta in limitarea consumului de sare la 2,4 grame pe zi. Aceasta presupune evitarea alimentelor sarate, precum cele de tip fast-food sau patiserie, reducerea cantitatii de sare folosite la prepararea mancarii, dobandirea obiceiului de a citi etichetele alimentelor, astfel incat fiecare sa-si faca un bilant al consumului zilnic de sare.


Jos kilogramele!

Intrucat kilogramele in plus sunt un factor ce determina cresterea tensiunii arteriale, este indicat sa reduceti greutatea corporala, acolo unde este cazul. Odata inceput un regim echilibrat, se recomanda mentinerea acestuia. Nu trebuie sa uitati ca acest lucru presupune reducerea cantitatii de alcool consumate zilnic, deoarece bauturile alcoolice sunt sarace in nutrienti si bogate in calorii. De asemenea, trebuie sa evitati alimentele bogate in grasimi si sa consumati fructe, legume si lactate care au un continut scazut de grasimi. In privinta inceperii unui program de exercitii fizice, este indicat sa nu apelati la sporturi care solicita organismul. In cazul activitatii fizice intense, inima va avea si mai mult de suferit si riscati sa va inrautatiti starea de sanatate. Pentru inceput, este bine sa faceti zilnic plimbari timp de 30 de minute, ca apoi, dupa ce organismul se va obisnui cu efortul fizic, sa mergeti in ritm alert.

Sanatatea de azi; foto: incomemagazine.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa