Acneea tarzie
- Bolile de piele -
Ati trecut de treizeci de ani si inca mai aveti cosuri? Asta te poate calca pe nervi - chiar mai mult decat la varsta pubertatii. Unele femei se chinuie de decenii intregi cu un ten iritat, altora le apar abia pe la 35 de ani primele cosuri - care apoi se tot inmultesc. In prezent, o treime din femeile adulte se confrunta cu asemenea probleme, de care barbatii sunt de obicei scutiti. Acneea tarzie se deosebeste net de cea pubertara: pielea e mai uscata, prezinta mai putine comedoane, in schimb, mai multe cosuri si inflamatii. Acestea din urma pot fi atat de puternice, incat provoaca dureri. In locul faimoasei zone T (nas-frunte-barbie), sunt afectati acum obrajii si gatul, doar arareori spatele si decolteul. Vestea buna este ca dermatologii s-au hotarat sa ia problema in serios si au conceput metode de tratament menite sa le scape si pe femeile adulte de aceste cosuri suparatoare. Totodata, si numeroase cosmeticiene s-au specializat in ingrijirea pacientelor cu acnee tarzie. Nu e tocmai o sarcina usoara, deoarece nu exista un remediu unic, o metoda unica de tratament, care sa dea rezultate la fel de bune in toate cazurile. Poate ca unele au nevoie doar de o noua lotiune demachianta, in vreme ce altele ar trebui sa se lase de fumat si sa adopte o alimentatie mai sanatoasa. In cazurile grave, se prescriu medicamente. Iar uneori dureaza un timp pana se gaseste combinatia corecta. Insa un lucru e sigur: in final, pielea va arata mult mai bine.
Cauze
1. Creme prea grase. Solutia — Triati cosmeticele din dulapiorul dvs. si aruncati la gunoi tot ce nu vi se potriveste. Chiar si atunci cand exista cosuri, tenul adult necesita o crema hidratanta usoara, in niciun caz prea grasa. Multe produse antiaging au defectul de a fi prea consistente.2. Prea multe bacterii. Solutia — Asigurati pielii aciditatea corecta. Cand pielea este sanatoasa, se formeaza datorita transpiratiei si sebumului, o pelicula naturala cu rol de protectie, putin mai acida decat apa, in care bacteriile acneei nu se simt deloc bine. Daca aceasta pelicula protectoare este compromisa, de pilda prin actiunea sapunului sau a diverselor creme ce reduc aciditatea pielii, bacilii acneei au conditii deosebit de propice pentru a se inmulti - astfel apar inflamatiile. Ca sa evitati aceasta situatie, ar trebui sa va curatati tenul numai cu o lotiune demachianta neagresiva, cu un pH neutru corespunzator pielii (5,5 sau mai mic) - si anume, doar dimineata si seara, o curatare mai deasa fiind daunatoare. O gasiti in farmacii.
3. Stresul. Solutia — Relaxati-va cu metoda. Numeroase paciente cu acnee reactioneaza la stres, deoarece, in asemenea perioade tensionate, organismul secreta din abundenta hormoni masculini, cosurile fiind o consecinta. Caracteristica este asa-numita „acnee a femeii divortate“, ce consta in aparitia pentru prima data a cosurilor si inflamatiilor, la femei care tocmai s-au despartit de partenerul lor. Insa si un stil de viata agitat isi pune amprenta pe aspectul pielii. Va va fi de ajutor sa introduceti consecvent in programul dvs. zilnic metode de relaxare ca joggingul, yoga, precum si sedintele de tratament cosmetic.
4. Stoarcerea cosurilor. Solutia — Aveti mai mult respect pentru pielea dvs. De cum arunca o privire in oglinda, unele femei descopera indata un nou comedon, care trebuie neaparat scos - atunci, pe loc. Insa a face aceasta fara o pregatire prealabila si cu degetele nespalate, nu e o idee buna, deoarece poate agrava acneea - medicii vorbesc in asemenea cazuri despre o „acnee excoriata“, adica usor jupuita. Daca doriti sa va ascundeti o portiune problematica a pielii, o puteti acoperi cu putin fond de ten. Cine nu reuseste sa-si controleze impulsurile de acest gen ar trebui sa scoata oglinda concava din baie si sa se machieze dimineata - atunci iritatiile tenului nu vor mai fi atat de vizibile. O cosmeticiana cu experienta in problemele tenului acneic va poate indeparta regulat comedoanele, tratand totodata si inflamatiile. Ar fi minunat sa va faca apoi si un masaj al fetei cu drenaj limfatic, pentru ameliorarea si destinderea zonelor inflamate. Cine nu obisnuieste sa mearga la cosmeticiana isi va rezerva un sfert de ora pe saptamana pentru curatarea profunda a fetei, de exemplu dupa dus, cand pielea s-a inmuiat bine. Infasurati servetele de celofibra in jurul degetelor (dupa ce v-ati scurtat unghiile, daca a fost necesar) si executati operatiunea cu maxima prudenta. De asemenea, recomandabili sunt si plasturii speciali de curatare, care extrag comedoanele din piele, fara a o leza. In final, calmati-va tenul, aplicand o masca.
5. Nicotina. Solutia — Lasati-va de fumat. Nicotina actioneaza asupra pielii, stimuland-i productia de grasime si, totodata, facand-o mai vulnerabila la oscilatiile hormonale. Prin urmare, cel mai bine ar fi sa renuntati la tigari sau macar sa fumati mai putine. Daca vointa dvs. nu e de-ajuns, exista diverse modalitati de a vi se oferi ajutor - de la plasturii cu nicotina si tigara electronica, pana la programele de biorezonanta.
6. Predispozitie congenitala. Solutia — O medicatie corespunzatoare. Impuritatile pielii sunt in proportie de 80% determinate genetic, restul se poate influenta cu o ingrijire corecta si diverse terapii. Cand acneea este foarte pronuntata, ea ar trebui vazuta de un dermatolog, care poate prescrie tablete de isotretinoina (vitamina A in forma acida).
7. Laptele, zaharul, grasimile. Solutia — Modificati-va alimentatia. Mai nou, s-a reluat in discutie posibilitatea ca lactatele, ciocolata cu lapte, cartofii, pastele, orezul, grasimea de porc, ouale, ca si painea si aluaturile dulci, preparate din faina alba, sa provoace ori sa agraveze acneea. Unii dermatologi afirma ca alimentele amintite ar interveni in metabolismul glucidelor, la nivelul celulelor cutanate, favorizand astfel acneea, insa o confirmare stiintifica nu exista deocamdata. Cine doreste sa testeze personal teoria poate renunta pentru o perioada la alimentele respective, asteptand sa vada daca obtine vreun rezultat. Si nu uitati: din fericire, ciocolata amaruie, cu peste 70% cacao, nu e suspectata ca ar face rau pielii.
Asul verde nr. 88, 2011; foto: www.pentrudive.com