Retete naturale contra imbatranirii

 
Retete naturale contra imbatranirii

Masaj Do-In

In „Cartea galbena“ a imparatilor Chinei se spune ca acestia isi amanau batranetea practicand un masaj inventat de calugarii Do-In. Practicat zilnic, el asigura tineretea pana la varste tarzii.

Procedeu: apasati pe punctul „Shen Men“, care se afla la mijlocul pliului pe care il formeaza radacina degetului mic cu marginea de sus a palmei. Numit si „poarta spiritului“, se spune ca are efecte de energizare care intarzie procesul de imbatranire. Masati punctul respectiv de mai multe ori pe zi.


Secretul indienilor sud-americani

Piperul negru, proaspat sau transformat in pulbere, se bucura de mare trecere in medicina populara a indienilor din Anzii Cordilieri, care sunt convinsi ca el intarzie batranetea si deteriorarea creierului.

Procedeu: consumati zilnic un varf de pulbere de piper, adaugat in mancare sau in ceai fierbinte.


Tratament alsacian antirid

In urma cu zeci de ani, femeile de la granita dintre Germania si Franta pariau pe puterea semintelor de marar in lupta cu ridurile.

Procedeu: zdrobiti un pumn de seminte de marar si infuzati-le cu apa clocotita. Strecurati lichidul si amestecati-l cu 2 linguri de iaurt natural si o lingurita de miere de salcam. Utilizati amestecul pentru a va face o masca faciala, pe care lasati-o sa actioneze 30 de minute, inainte de a o spala cu apa calduta.


Reteta medievala cu ciobotica-cucului

„Adam in Eden“, o culegere de retete din plante medicinale, publicata in Franta in anul 1657, propune o alifie foarte apreciata, contra ridurilor si a pielii imbatranite. „Dupa cum bine stiu toate femeile — domnisoare, sotii sau vaduve — un unguent pe baza de frunze de ciubotica si grasime de porc face sa dispara petele de pe fata si ridurile“, se spune.

Procedeu: opariti un pumn de flori si frunze de ciubotica-cucului cu un litru de apa. Lasati sa se infuzeze 10 minute. Strecurati, apoi spalati-va fata cu infuzia obtinuta. Lasati-o sa se usuce fara a va sterge, apoi aplicati alifia de ciubotica. Se prepara la fel ca alifia de galbenele: un pumn de planta tocata se caleste repede in osanza de porc. Se toarna in borcanele, inainte sa se raceasca. Se aplica seara si dimineata, pe obrazul bine curatat.


Masca purifianta cu argila si adaosuri

Primii care au folosit mastile cu argila au fost egiptenii. De-a lungul vremii, moda s-a extins in toata Europa, unde floristii si herboristii au adaugat si esente de plante, care sa-i sporeasca efectul. Astazi, praful de argila cosmetica se gaseste in toate farmaciile si magazinele naturiste, comercializat in diverse culori. Preferati caolinul (daca-l gasiti, din care se fabrica portelanul) sau argila de culoare verde.

Procedeu: amestecati o lingura de argila cu 2 linguri de apa de flori de portocal (se gaseste in comert) si o jumatate de lingurita de ulei de germeni de grau. Daca aveti pielea grasa, adaugati si cateva picaturi de ulei esential de lavanda. Aplicati compozitia pe fata si lasati-o sa actioneze pana ce se usuca complet. Spalati-o cu apa rece. Pentru a fi eficienta, aplicati zilnic masca, vreme de o saptamana din luna.


Retetele lui Hildegard van Bingen

• Crema cu petale de crin. Bagati in storcatorul de fructe atatea petale de crin, cat sa obtineti 20 ml. Separat, puneti sa se topeasca 50 de grame de ceara de albine pe baie de aburi, amestecand. Adaugati 10 picaturi de ulei esential de lavanda si 15 cl de untdelemn de masline. Amestecati continuu, apoi adaugati sucul de petale de crin. Luati vasul de pe foc si continuati sa amestecati, pana ce compozitia se intareste. Se aplica pe fata, de mai multe ori pe zi sau dimineata si seara.

• Lotiune cu otet. Intr-un vas de pamant, puneti 1 litru de otet de mere si o jumatate de radacina rasa de ghimbir. Lasati sa macereze doua zile, in apropierea unei surse de caldura, amestecand regulat. Se sterge pielea, dimineata si seara. Se lasa sa se usuce bine, apoi se clateste si se aplica pe fata crema obisnuita.

Asul Verde 87, 2011: foto: www.andreearaicu.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa