Retinolul si tiamina, aliate ale mintii si trupului

 
Retinolul si tiamina, aliate ale mintii si trupului

Vitamina A (retinol) este oarecum neobisnuita, intrucat nu exista ca atare in alimente. In schimb, acestea contin provitamina A, care se gaseste in sursele de origine animala, sau betacaroten, de provenienta vegetala. Organismul este cel care converteste substantele in retinol. Forma preferabila este betacarotenul, care are o puternica actiune antioxidanta, prin lupta pe care o duce impotriva radicalilor liberi putand preveni afectiuni grave, cum ar fi , ca si imbatranirea prematura a celulelor sau malignizarea lor. Doza zilnica recomandata pentru vitamina A este de 5000 UI, echivalentul a 3 mg de betacaroten. Un aport prea mare de retinol din suplimente (nu si de betacaroten), peste 25.000 UI pe zi, poate fi toxic! Vitamina A ajuta la dezvoltarea si mentinerea vigurozitatii dintilor, mucoaselor, pielii, vederii, fiind in aceeasi masura importanta pentru tesuturile moi si pentru sistemul osos.

Adesea, primii mentionati la capitolul betacaroten sunt morcovii. Ei contin din belsug pigmentul care le confera culoarea specifica. Dar exista si alte surse de incredere: caisele, sparanghelul, varza, broccoliul, ardeii grasi, in special cei rosii, portocalele etc.

Vitamina B1 (tiamina) este prima descoperita din complexul vitaminelor B. Doza zilnica recomandata este de 0,3-1,5 mg pentru copii, 1,1-1,6 mg pentru adultii sub 50 de ani si 1-1,2 mg peste aceasta varsta. Tiamina mentine vigoarea muschiului cardiac, ajuta la imbunatatirea memoriei, sustine in general activitatea cerebrala. Contribuie la transformarea aminoacizilor in proteine, enzime si hormoni, stimuleaza cresterea si asigura sanatatea pielii.

Surse naturale ideale sunt sparanghelul, orezul nedecorticat, carnea de pui, mazarea, cartofii, strugurii, semintele de floarea-soarelui si cerealele fortificate (paine, paste, fulgi).


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa