Informatii medicale despre praz

 
Informatii medicale despre praz

Allium porrum, dupa numele sau latin, era leguma preferata a egiptenilor, care o luau cu ei si-n mormant, crezand ca-i face nemuritori. Era alimentul de baza al constructorilor de piramide. La romani, imparatul Nero, care se credea genial, recomandandu-se drept poet, cantaret si actor, era convins ca prazul „inmoaie“ coardele vocale, datorita continutului sau bogat in uleiuri purificatoare. Pofta imparatului pentru prazul gatit in ulei era asa de mare, incat multimile Romei il porecleau, in batjocura, „Porrofagus“, mancatorul de praz.

In Britania, prazul se pare ca a fost adus de soldatii daci, chemati de romani sa apere marginile de vest ale imperiului. Cert este ca in anul 640, regele Cadwallader si-a indemnat soldatii sa-si agate un praz de scuturi, pentru a putea fi deosebiti mai usor de dusmani. Pe vremea aceea nu existau uniforme. Cadwallader a castigat batalia si prazul figureaza de-atunci si pana in ziua de astazi, ca insemn militar al galezilor.


Prazul, leguma slabitului

Prazul contine suficient de mult potasiu pentru a fi un diuretic eficient. O portie de praz fiert insumeaza aportul cotidian complet necesar unui adult. Botezata „leguma zero“, datorita faptului ca prezenta caloriilor, a grasimilor si a sarii e neglijabila, prazul este un aliment ideal in dietele de slabit (regimul hipocaloric si hiposodic). Ruda buna cu ceapa si usturoiul, dezavantajul lui este ca poate provoca flatulenta, datorita compusilor de sulf pe care-i contine. Compozitia medie pentru 100 grame praz: proteine - 1,6 g, lipide - 0,3 g, glucide - 3,7 g, aport energetic - 23 kcalorii.

Mod de folosire. Prazul se gaseste pe piata intregul an (exista si soiuri de iarna). Se mananca doar partea alba a tulpinei, care a crescut sub pamant. Partea verde poate fi folosita ca aroma pentru supe si sosuri. In majoritatea cazurilor, prazul se fierbe usor si se serveste cu sosuri de smantana. La romani e leguma traditionala de post. Marele scriitor Ernest Hemingway prefera, insa, varianta franceza: praz fiert in apa sarata si marinat in vinegreta. Un fel clasic al bucatariei de bistrou.


Feluri cu praz

• Praz turcesc. Ingrediente: 50 g stafide, 1 kg tulpini subtiri de praz, 6 linguri untdelemn, 150 g de masline fara samburi, 3-4 rosii, sare, piper, 3 linguri de suc de lamaie. Mod de preparare: Stafidele se inmoaie in apa fierbinte. Prazul se curata de partile verzi. Tulpinele albe se spala si se taie in doua pe lung, in marime de 4 cm. Se acopera cu ulei si se pun la calit pe foc mic, acoperit cu capac. Se lasa 10 minute, clatinand cratita, ca sa nu se prinda de fund. Se curata rosiile de pielita, li se scot semintele si se taie pulpa marunt. Stafidele se scurg, maslinele se toaca, se amesteca ambele cu rosiile, adaugandu-se 1/2 lingurita de sare si o priza buna de piper. Se pun peste praz si se lasa sa mijoteasca 30 de minute, pe flacara mica. Se serveste rece, asezonat cu suc de lamaie.

• Tort de praz. Ingrediente: pentru aluat - 2 1/2 cani faina, 150 g unt taiat bucati, 2-3 linguri suc de lamaie, 1-2 linguri apa. Pentru umplutura: 30 g unt, 2 felii de sunca taiate subtire, 4 tulpini de praz taiate fin, 1-2 linguri otet alb, 1/4 cana faina, 1 cana lapte, 2 oua batute, 1 cana de cascaval ras, 1 lingurita piper pulbere, un ou pentru glasat, ierburi proaspete pentru garnisit. Mod de preparare: Se porneste cuptorul la 210 grade. Se unge o forma rotunda de budinca cu unt topit. Aluatul: se amesteca faina cu untul, pana cand compozitia devine faramicioasa. Se adauga sucul de lamaie si aproape toata apa. Se framanta 30 de secunde, pana ce aluatul devine uniform. Daca e nevoie, se mai pune apa. Se inveleste in folie de plastic si se pune 30 de minute in frigider. Umplutura: se incinge untul, se prajeste in el sunca, pana ce devine crocanta. Se adauga prazul si se lasa sa se inmoaie 5 minute. Se adauga faina si otetul. Se ia de pe foc. Adauga laptele, putin cate putin, amestecand. Se pune din nou pe flacara si se amesteca, pana ce sosul da in clocot si se ingroasa. Se lasa sa raceasca usor. Se adauga ouale, cavalul si piperul. Se ia 2/3 din aluat si se acopera cu el forma. Se pune umplutura. Aluatul ramas se intinde cu sucitorul si se pune peste umplutura, ca un capac. Se taie marginile si se unge cu ou batut. Se fac 3 despicaturi adanci in aluat, ca sa iasa aburii. Se coace 30-40 de minute, pana ce tortul devine galben-maroniu. Se garniseste cu ierburi aromate tocate si se serveste taiat felii.

Asul verde nr. 88, 2011; foto: www.culinar.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa