Tinitusul - o boala provocata de stres?

 
Tinitusul - o boala provocata de stres?

Peste 40 de milioane de oameni din Europa aud zgomote pe care ceilalti nu le percep. Un defect al auzului, care se manifesta la fiecare suferind altfel. In urechea unuia se aude un fasait, altul percepe scrasnituri sau pocnete seci, fluieraturi sau vajaituri. Ultimele cercetari medicale considera tinitusul o boala provocata de stres. De unde si recomandarea ca medicatia curenta pentru stimularea circulatiei sangelui sa fie mai redusa ca pana acum. Adesea, ea le este administrata bolnavilor ani de zile, fara sa se inregistreze niciun progres. In schimb, influenta stresului asupra evolutiei bolii e certa. Multi oameni nu sunt deranjati de zgomotele pe care le aud in urechi, ele sunt suportabile. Prezenta stresului le face, insa, sa devina de nesuportat. Cand din cauza lui simtim, noaptea, crampe in umeri si in zona dorsala, iar in timp ce dormim, scrasnim din dinti, zgomotele din urechi castiga in intensitate.

Internarea suferinzilor in spitale, alaturi de pacienti grav bolnavi, creste frica si agraveaza simptomele. „Cine merge noaptea prin cimitir, de frica, aude fiecare soricel“, spun specialistii de la Clinica medicala psihosomatica din Berlin. Dar tot asa cum o incordare psihica poate inrautati tinitusul, relaxarea il face mai suportabil. Conform ultimelor statistici, la loc de frunte se afla sportul si abaterea gandului de la infernul din urechi. „Fiecare minut in care bolnavul nu se mai gandeste la zgomotul din urechi este un inceput de vindecare“, spun specialistii germani. La capitolul sport, eficienta maxima au gimnastica chinezeasca si yoga, iar la capitolul „abatere“, prezenta cat mai deasa a prietenilor. Dar desi s-ar crede ca ceea ce ii trebuie unui bolnav de zgomote este linistea, medicii spun ca ea este contraproductiva. Mult mai indicat este sa se asculte muzica blanda data incet, sau un CD cu zgomote din natura. Efecte pozitive are si o fantana arteziana in miniatura, montata in odaia bolnavului. Desi pare neverosimil sa combati un zgomot din ureche cu altul, metoda are succes. Multi pacienti reusesc in felul acesta sa-si abata atentia de la tinitus.


Ce a fost la inceput, tinitusul sau stresul?

E posibil ca amandoua. Tinitusul poate sa apara sau sa se agraveze prin angoase, depresii sau stres. Iar un suferind poate reactiona la tinitus prin stres, pentru ca nu suporta zgomotele din urechi. Majoritatea cercetarilor au dus la concluzia ca suferinzii de tinitus au trecut, in majoritate, prin situatii amenintatoare (profesionale, sociale, maritale etc.) de care sunt obsedati in continuare, desi inconstient. Iata de ce terapiile de relaxare si prezenta psihologului sunt atat de necesare.


Ce terapii si-au dovedit eficienta deplina in tinitus?

Pana in prezent, nu exista dovezi ca ar exista un tratament care sa vindece definitiv tinitusul. Dar daca nu exista vindecare, exista speranta. Suferinzii pot invata sa traiasca cu zgomotele din urechi si sa le invinga. Conform unui studiu recent, realizat in Anglia, tratamentele bazate pe stradania de a-i obisnui pe bolnavi sa se acomodeze cu tinitusul au dat rezultate bune, ce le-a imbunatatit calitatea vietii. O asemenea terapie este, de pilda, Tinnitus retraining therapy, bazata pe o combinatie de terapii comportamentale, cu relaxare si antrenamentul auzului.


Internetul e plin de remedii contra tinitusului. Pot fi luate in seama?

In disperarea lor, multi bolnavi de tinitus ar face orice ca sa scape de suferinta si accepta adesea, oferte nesigure, daca nu chiar periculoase. Daca unele dintre ele nu ridica probleme — acupunctura, preparate cu vitamina E, lumanari pentru urechi sau Ginkgo Biloba, cand e vorba de pilule cu administrare interna, in majoritatea lor, antiepileptice, trebuie tras un semnal de alarma, fiindca pot avea efecte secundare grave. La fel de periculos este si tratamentul cu oxigen, practicat in camere de presiune, care in loc sa faca bine, poate provoca surzenie definitiva.


Tratamente externe cu plante

• Coada-soricelului (Achillea millefolium) — este un foarte puternic antialergic si antiinflamator, in special datorita azulenelor, o clasa de principii active cu efecte exceptionale in reducerea inflamatiilor cu cele mai diverse localizari. Se foloseste sub forma de aspiratie nazala, menita sa elibereze caile respiratorii superioare si sa favorizeze decongestionarea spatiului oto-rino-laringian. Iata cum trebuie sa procedati: se oparesc doua lingurite de planta cu o cana de apa clocotita, se lasa sa se raceasca, se filtreaza, apoi se adauga o lingurita de sare grunjoasa, amestecandu-se. Solutia rezultata se pune calduta in causul palmei si se trage pe nara stanga, cu putere (nu creeaza o senzatie foarte neplacuta); se repeta procedura de mai multe ori, dupa care se va face la fel si cu nara dreapta. Este un procedeu de eliberare, de curatare a cailor nazale, care se face mai ales dimineata, la trezire, putandu-se repeta si pe parcursul zilei, daca simtim ca nasul ni se infunda.


Apiterapia

Administrarea de propolis are efecte excelente in tratamentul tinitusului care apare pe fondul infectiilor si inflamatiilor urechii. Se tin cure de cate 4 saptamani, timp in care se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura sau de extract glicolic, de trei ori pe zi, cu putina miere. Are efecte stimulente imunitare si antiinfectioase foarte puternice asupra urechii, sinusurilor si cailor nazale.

Cura cu laptisor de matca se recomanda in cazurile in care tinitusul apare pe fondul sclerozarii nervului auditiv, al unor afectiuni degenerative etc. Acest tratament are efecte tonice, ajuta la refacerea echilibrului sistemului nervos, imunitar si endocrin. In plus, are efecte puternic antidepresive, necesare bolnavilor epuizati de sunetele care nu ii lasa sa se relaxeze, sa-si desfasoare activitatea sau sa comunice normal. Se ia cate un gram de laptisor de matca, zilnic, in cure de 30 de zile.


Ce nu trebuie sa faceti daca aveti tinitus

In cele mai multe cazuri, aceasta afectiune apare la persoane care se suprasolicita, atat la nivelul aparatului auditiv, cat si la nivel psiho-emotional. Ca atare, pentru a preveni aparitia sau agravarea acestei afectiuni, sunt necesare niste masuri de igiena mai putin cunoscute. Iata in continuare cateva interdictii, menite sa ne ajute sa luptam eficient cu tinitusul:

• Renuntati la auditia de muzica la casti, ascultata la volum mare — aceasta poate acoperi in unele cazuri zgomotele imaginare din urechi, dar solicita foarte mult nervul auditiv, putand genera surditate. Ascultatul de muzica la casti este permis (unii medici il considera chiar un mijloc de relaxare extrem de necesar pacientului cu acufene), dar la volum scazut, care va fi stabilit de comun acord cu medicul specialist ORL, singurul in masura sa stie limitele la care zgomotul de acest tip nu este periculos.

• Nu folositi dopurile de urechi — aproximativ 10% dintre cei care ajung sa se confrunte cu aceasta afectiune sunt — culmea ironiei — chiar cei care s-au ferit excesiv de zgomot, folosind dopurile pentru urechi. Acestea favorizeaza acumularea unui exces de secretii la nivelul urechii, ceea ce va atrage dupa sine aparitia de infectii, inflamatii, precum si a altor afectiuni ORL, destul de dificil de tratat.

• Evitati atat deficitul, cat si excesul de igiena la nivelul urechii — nu este nevoie sa mai aducem argumente pentru a justifica de ce este necesar sa pastram igiena urechii. In schimb, excesul de igiena, desi nu pare ca ar putea dauna, o face totusi. Folosirea prea frecventa a betisoarelor pentru urechi, spalatul prea des, eventual cu substante agresive pentru finele epitelii de la nivelul urechii medii, pot favoriza aparitia si agravarea tinitusului.

• Nu consumati alcool, tutun sau cafea — s-a stabilit prin studii foarte riguroase ca toate aceste substante cresc exponential excitabilitatea nervoasa si psihica, agravand, in timp sau chiar imediat, aceasta afectiune.

• Studiati cu atentie prospectul medicamentelor — este un indemn important in conditiile in care, cum spuneam si la inceputul articolului, aproximativ 200 de medicamente, intre care si banala aspirina, pot conduce la aparitia acestor tulburari auditive. Daca un medicament are mentionat in prospect, printre reactiile adverse si tinitusul, cereti medicului curant sa vi-l inlocuiasca cu un altul, mai putin agresiv.


Acupunctura

Da adesea rezultate spectaculoase, mai ales la persoanele la care tinitusul apare pe fondul unor afectiuni reumatice, al unor alergii sau al meteosensibilitatii. Aceasta terapie va fi facuta insa doar de un medic specialist, avizat de Ministerul Sanatatii. Atunci cand este corect facuta, poate avea efecte cu adevarat spectaculoase, de eliminare a sunetelor neplacute din urechi. De regula, este bine sa nu se faca doar 2-3 sedinte de acupunctura, intrerupandu-se atunci cand apare ameliorarea sau disparitia simptomelor, ci minimum 12 sedinte, asa incat efectele de echilibrare energetica sa fie stabilizate. Intre altele, aceasta forma de tratament este foarte eficienta pentru prevenirea si combaterea tinitusului la persoanele supuse unui stres psihic intens, care stau in medii cu multe noxe (cu efect alergen, iritant pentru piele si mucoase etc). De asemenea, este excelenta pentru sustinerea altor terapii, cum ar fi administrarea plantelor medicinale, climatoterapia sau homeopatia.


Homeopatia

Se bazeaza pe asa-numitele remedii homeopatice, obtinute prin diluarea de mii ori, chiar de milioane de ori sau mai mult a unor substante care in concentratii normale ar fi produs simptome asemanatoare bolii care se doreste a fi tratata. Este o terapie de mare subtilitate, trebuie practicata doar de medici avizati in aceasta specialitate, care sa cunoasca foarte bine simptomele si tabloul clinic al pacientului. In momentul de fata, exista cateva medicamente in lume, facute din remedii homeopate si care nu se administreaza individualizat (dupa preceptele clasice ale acestei forme de terapie), ci generalizat, pentru toti cei care sufera de tinitus. Aproape toate aceste medicamente folosesc cateva substante comune:

Carbon Calcar — este un carbonat de calciu impur, obtinut din stratul de mijloc al scoicilor. Aceasta substanta este adecvata pentru cei care sufera frecvent de frig si au probleme cu aceasta afectiune, atunci cand vine frigul.

Lycopodium — se obtine din planta inferioara Lycopodium clavatum sau Lycopodium selago, care se gaseste in molidisuri, in asociere cu muschii care cresc la baza tulpinii arborilor. Se ia mai ales de catre cei la care tinitusul apare si se agraveaza pe fond de anxietate si atacuri de panica.

Cinchona Officinalis — Cinchona sau Chinina este o scoarta de copac, fiind unul dintre cele mai cunoscute remedii ale padurii tropicale. Ca remediu homeopatic are un efect calmant psihic, in cazul tinitusului.

Salicylicium Acidum — este un remediu obtinut din acidul salicilic, principiul activ de baza din aspirina fiind folosit aproape exclusiv pentru urechi, pentru prevenirea imbolnavirii si pentru eliminarea zgomotelor de tip tinitus.


Gestionarea tinitusului

Rareori se intalneste o afectiune mai capricioasa si cu o evolutie mai impredictibila decat tinitusul. Aceasta boala poate dura de la cateva luni sau ani pana la toata viata. Pe urma, poate disparea pentru cateva zile sau saptamani, pentru ca apoi sa reapara, raspunzand la cele mai neasteptate sau chiar ciudate demersuri terapeutice. De pilda, multe persoane au raportat disparitia tinitusului in climatul marin, care — se stie — are un puternic efect antialergic, antiinflamator si imunosupresor. Exista insa si cazuri de pacienti care au observat, fericiti, disparitia zgomotelor din urechi dupa cateva zile de sedere in climat montan, cu o puternica ionizare negativa, care are puternice efecte relaxante psihice, somnifere si favorizeaza refacerea rapida a epiteliilor. La persoanele in varsta, curele de reintinerire, cu regim vegetarian cu multe cruditati, cu remedii cum ar fi laptisorul de matca, in combinatie cu radacini de plante medicinale (ginseng, ginseng siberian, lemn-dulce) au condus la disparitia sau macar diminuarea tinitusului.

Gestionarea acestei afectiuni implica doi pasi:

1. Sa ne acomodam cu ea, sa intelegem ca se poate trai normal chiar si atunci cand percepem acele zgomote deranjante in urechi.

2. Sa cautam cu calm si tenacitate remediul sau remediile care ajuta la diminuarea sau chiar disparitia acestei boli.

Echilibrarea emotionala, prin administrarea de remedii cu efect antidepresiv (sunatoarea si laptisorul de matca sunt uluitor de eficiente in acest domeniu), prin auditia la un volum rezonabil a unor sunete din natura sau a unei muzici pe o frecventa care sa acopere tinitusul, prin efortul de a socializa normal este, asadar, primul si cel mai important pas. Apoi, dupa ce am invatat sa convietuim cu aceasta boala, putem sa ne angrenam cu rabdare pentru a o depasi. Iar paleta larga de remedii prezentate, de la plantele medicinale, la Climatoterapie sau Acupunctura, ne da posibilitatea sa ne gasim cele mai eficiente remedii, dupa metoda nu prea savanta, dar eficienta: „pe incercate“. Nu uitati ca fiinta noastra nu este exclusiv materiala, afectiunile imposibil de rezolvat cu mijloacele medicinii clasice putand raspunde nesperat de bine la rugaciune, la meditatie, la autosugestie pozitiva sau la vizualizarea creatoare.

Asul verde nr. 88, 2011; foto: epochtimes-romania.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa