Totul despre anxietate
Anxietatea este o emotie naturala, legata de o sperietura sau de o teama pasagera. Dar ea poate deveni deranjanta, daca se permanentizeaza sau daca viata cotidiana e dominata de un sentiment de nesiguranta, de o presimtire nefondata a unui pericol iminent. Zilele mai scurte ale toamnei si apropierea iernii accentueaza si ele nesiguranta si spaima. Din fericire, exista metode simple pentru calmarea stresului si a anxietatii, pentru a invata sa ne destindem si sa ne regasim seninatatea. In numeroase cazuri, aceste masuri si remedii naturale inlocuiesc cu succes medicamentele prescrise de medici.
Inecati-va grijile!
• Baia calda este una dintre cele mai agreabile si mai eficiente metode de destindere. Pentru a-i spori efectul relaxant, adaugati cateva picaturi de ulei de levantica (sau pur si simplu flori uscate) si stati in apa parfumata atat cat doriti. Proprietatile relaxante ale lavandei sunt cunoscute si folosite de aproape 2000 de ani, chiar daca originea plantei ramane inca nestiuta. Daca nu puteti face baie, puneti putin ulei esential pe tample si pe frunte si stati linistiti cateva minute.Respirati incet si profund
• Controlul respiratiei poate ajuta la calmarea unei anxietati. Executati respiratia ventrala (abdominala): asezati-va pe un scaun, puneti o mana pe abdomen si inspirati incet si adanc, umfland abdomenul, nu pieptul. Retineti respiratia vreme de cateva secunde, dupa care expirati lent, sugand burta. Repetati, pana ce apare senzatia de relaxare.Beti o bautura calmanta
• Cunoscut drept un „Mos Ene“ eficient, laptele cald (un pahar!) are aceleasi efecte calmante in orice moment al zilei. Laptele contine triptofan, un aminoacid care contribuie la producerea serotoninei, substanta care sporeste senzatia noastra de bine. Bogate in triptofan sunt, de asemenea, bananele si carnea de curcan.• Hameiul, utilizat la fabricarea berii, poseda si el proprietati sedative. Oamenii care-l recoltau inainte vreme chiar sufereau de un fel de somnolenta cronica. Pentru a beneficia de virtutile lui, opariti doua lingurite de frunze uscate cu apa clocotita, lasati sa se infuzeze si beti pana la trei cesti de ceai pe zi.
• Florile de portocal (amar), de lavanda si de lamai intra in compozitia ceaiurilor relaxante. Beti o infuzie inainte de culcare, pentru a adormi mai usor.
Nu agravati simptomele
• Limitati consumul de cafea, de ceai sau de bauturi cu cola, la maximum o ceasca sau un pahar pe zi. Din unele studii reiese ca persoanele foarte anxioase sunt deosebit de sensibile la cofeina.• Limitati, de asemenea, consumul de vin, de bere si de orice alta bautura alcoolica. Chiar daca pentru moment destinde, alcoolul poate face sa creasca anxietatea, imediat ce efectul lui euforizant dispare.
Miscare si... repaus
• Pentru a va destinde, practicati o activitate fizica in aer liber. 30 de minute de mers pe jos, cu pas intins, produce endorfine, substante care atenueaza durerea si creeaza buna dispozitie.• Indiferent daca preferati meditatia, gradinaritul sau contemplarea unui acvariu, oferiti-va pauze de 15 minute, o data sau de mai multe ori pe zi.
Incercati un sedativ natural
• Nu dati inapoi la mirosul neplacut al valerianei: aceasta planta poate calma realmente anxietatea.• Luati zilnic un complex de vitamine B. Acesti nutrienti atenueaza stresul. (Vitamina B6 ii este necesara creierului la producerea serotoninei.) Si lipsa lor poate fi o sursa de anxietate.
Cand sa mergeti la doctor?
O stare de anxietate cronica poate avea repercusiuni asupra sanatatii. Nu ezitati sa consultati medicul daca va simtiti, in mod frecvent, anxiosi, daca nu va puteti concentra sau nu puteti dormi, daca aveti tendinta sa apelati la alcool, mancare pentru a va calma, sau daca va temeti ca veti avea un comportament violent.Trebuie mentionat faptul ca anxietatea poate fi semnul unor maladii sau al unor tulburari organice, grave uneori (hipertiroidie, hipoglicemie, iminenta unui infarct etc.) sau poate fi un efect secundar al medicamentelor. Deci: este foarte important sa stati de vorba cu un medic!
Ce trebuie sa stiti?
Anxietatea este o senzatie de frica, legata de o amenintare sau de un pericol nu prea bine identificate, ori chiar inexistente. Persoanele in cauza se simt nelinistite fara sa stie, de fapt, de ce. Simptomele sunt diferite, in functie de tipul anxietatii — daca e cronica, sau se manifesta prin crize: iritabilitate, dificultati de concentrare, tensiuni musculare, dureri de cap sau de stomac, probleme cu somnul — in primul caz.Si transpiratie abundenta, accelerarea ritmului cardiac, tremurat, respiratie greoaie, ganduri sau comportament necontrolabil — in cel de-al doilea.
Criza de anxietate sau de panica
Spre deosebire de starea anxioasa difuza, criza de anxietate survine in mod brutal si violent. Inima incepe sa bata cu putere, tensiunea arteriala urca vertiginos, respiratia devine dificila, iar persoana in cauza poate avea ameteli sau stari de lesin. Aceste simptome pot semana, uneori, cu un infarct. Crizele de anxietate se pot produce dupa o perioada de stres neobisnuit, cum ar fi un divort sau un deces. Cel mai bun mod de a reactiona este sa nu dramatizati: chiar daca produc ingrijorare, crizele exprima pur si simplu o stare emotionala lipsita de gravitate. Nu exista niciun pericol, criza trece de la sine. Pastrati-va pe cat posibil calmul, incercati sa va controlati respiratia si asteptati sa inceteze criza.Ganditi pozitiv!
Repetarea — in mod frecvent — a unor fraze pozitive poate avea efecte benefice, pentru ca ideea vehiculata de ele sfarseste prin a se ancora in gandurile si in comportamentul nostru. Aceasta tehnica poate ajuta, de asemenea, la infruntarea unor situatii dificile. Iata cateva exemple de astfel de fraze, dar puteti si dumneavoastra sa-i dati frau liber imaginatiei.• Inainte de a intalni persoane necunoscute:
„E o ocazie formidabila de a descoperi o persoana pe care nu o cunosc“.
• Pentru inceputul unei activitati noi:
„Sunt in stare sa fac treaba aceasta. Am competente care ma vor ajuta sa reusesc“.
• Fata-n fata cu eventuali opozanti:
„N-are nicio importanta ca ceilalti cred ca nu am dreptate, atata vreme cat opinia mea este cea mai intemeiata si o exprim cu sinceritate“.
• In fata unui sentiment de nesiguranta:
„Am mai invins, in trecut, asemenea greutati si pot s-o fac si acum“.
• Inaintea unei iesiri in public:
„Am ceva important de spus si toata lumea de-aici vrea sa auda“.
• In fata unui esec:
„Am avut posibilitatea sa incerc cai cu totul noi si sunt gata sa primesc si alte provocari“.
As verde nr. 88; foto: www.npadnews.com