Afectiunile pancreatice
- Boli digestive -
Fara niciun dubiu, toate problemele de sanatate ale omului modern sunt determinate de alimentatie! Chinezul are o vorba: „Boala are mai multi tati, dar o singura mama - mancarea!“. Alimentatia noastra s-a chimizat in asemenea masura, incat a devenit agresiva pentru organism, in loc sa-i ofere nutrientii de care are nevoie. Alimentele sunt pline de coloranti, conservanti, arome, amelioratori de gust - mii si mii de substante chimice, pe care organismul le ingera zilnic, fara ca macar sa le recunoasca. Painea are amelioratori, corectori, substante care o fac pufoasa si proaspata, coloranti etc. Laptele se pasteurizeaza si se conserva, ca sa fie valabil un an de zile. Avem organisme vegetale modificate genetic, pentru productii record. Consumam indirect, fara sa stim ce bagam in gura, anabolizante, hormoni, proteine sintetice si somnifere din hrana animalelor, care ajung la maturitate si la greutatea optima, pentru profit, in numai doua-trei saptamani! Inghitim toate aceste „otravuri“, care ajung in ficat, pancreas si rinichi. Aceste trei organe trebuie sa prelucreze aceasta „nebunie alimentara“ pe care o consumam! Alimentatia la romani miroase a genocid! Daca nu ne trezim, daca nu luam masuri sa schimbam din temelii regimul alimentar, sa scoatem aceste substante chimice care ne macina sanatatea, vom asista la o mortalitate din ce in ce mai crescuta in randul populatiei, cauzata de bolile cronice determinate de alimentatia haotica.
„Toate afectiunile moderne sunt date de alimentatie. Ori ne trezim, ori murim cu totii“
Cel mai mare dezastru alimentar, din nefericire, este intalnit la copii! Sucuri, dulciuri, hrana conservata, fast-food - toate chimizate, facute din substante artificiale. Daca motorul masinii merge cu benzina, nu putem sa turnam in rezervor lapte, suc de fructe sau apa de izvor, ca nu mai functioneaza! La fel este si cu organismul uman: a fost creat sa functioneze cu roadele pamantului, nu cu substante chimice de laborator! Nu poate metaboliza atatea chimicale si se blocheaza. De aici apar cancere, diabet, alergii, boli hepatice si cardiovasculare cronice etc. Toate afectiunile „moderne“ sunt date de alimentatie!
Dezastrul vine de la globalizare, de la faptul ca stam pe cel mai rodnic pamant al Europei, dar mancam alimente din import! Copiem „retete de eficienta“ din Occident, fara sa ne dam seama ca majoritatea alimentelor din supermarketuri sunt false, fara nicio valoare alimentara, ca nu contin nutrientii atat de necesari organismului, pentru o buna functionare... In aceste conditii, are rost sa ne mai intrebam de ce ne imbolnavim? Eu cred ca nu!
Acum, din cauza lipsei de informare, parintii isi hranesc micutii cu tot felul de prostii. Am vazut mamici care le cumparau inghetata copiilor si se amuzau teribil cand vedeau ca au limba colorata in albastru sau verde... Dar acele femei nu stiau ca ficatul, pancreasul si rinichii micutilor trebuie sa lupte cu acea culoare si ca tocmai au facut primul pas spre imbolnavire! La fel de periculoasa este si margarina! Trebuie sa se stie ca margarina nu este un aliment! Este plastic, ambalat in... plastic! Chiar am ramas stupefiat sa vad ca margarina este recomandata in special copiilor, in perioada de crestere! E pacat de Dumnezeu ca oamenii sunt inselati cu reclame mincinoase!
Interesant este faptul ca putem analiza valoarea alimentelor prin intermediul animalutelor de casa. Un prieten are un porcusor de Guineea si a observat ca nici nu vrea sa se atinga de morcovii cumparati din supermarket! Imi povestea ca mirosea morcovii si se uita cu ochi mari la el, de parca ar fi vrut sa-i spuna: „Ce ai cu mine, de ce-mi dai sa mananc asa ceva?“. Cand i-a dat morcovi proaspeti, scosi din pamant, din curtea lui, i-a rontait imediat! Incercati valoarea alimentelor cu pisicile - animale foarte inteligente si pretentioase: nu se vor atinge de salamuri sau de crenvursti decat daca sunt „rupte“ de foame!
Noi credem ca daca magazinele nemtesti sau frantuzesti au venit in Romania, noi consumam produse de aceeasi calitate ca in Franta sau Germania. Credem ca produsele sunt ca la ei! Fals! De fapt, sunt ca la noi! Acolo, proprietarul magazinului controleaza calitatea produselor, pentru ca altfel clientul isi pierde increderea in magazin si nu-i mai calca pragul. El aplica buline colorate pe produse - rosii pe cele care contin aditivi, conservanti si alte chimicale periculoase; verzi pe produsele biologice, carora le si garanteaza calitatea. La intrarea in magazin scrie mare, sa vada toata lumea: „Atentie, cumparati pe proprie raspundere produsele cu bulina rosie! Produsele cu bulina verde sunt sanatoase, garantate de magazinul nostru!“. Producatorilor de alimente mai putin sanatoase, la care se aplica bulina rosie, cand vin sa aduca din nou marfa, li se spune: „Stati sa vedem daca s-au vandut produsele... Aaaa, nu s-au vandut! Nu le mai primim! Aliniati-va la standardele de calitate, altfel dati faliment!“. Astfel, ii obliga pe producatorii de alimente sa faca o hrana sanatoasa. Cand se va proceda asa si la noi? Daca vom continua aceasta nebunie alimentara, rasa alba va mai supravietui maximum trei generatii - circa 100 de ani!
„Omule! Fa-ti timp pentru sanatate!“
Ce se intampla cu pancreasul, atunci cand se imbolnaveste?
Sanatatea omului este data de vasele sanguine. Majoritatea bolilor au la baza o cauza vasculara. Daca ar fi sa fac o comparatie plastica, se intampla la fel ca in statele dezvoltate: daca au drumuri bune si autostrazi, au si o economie dezvoltata. Daca opresti soseaua care alimenteaza un oras, il distrugi! Oamenii (celulele) flamanzesc, iar economia (sanatatea organismului) moare!
Legumele, fructele si zarzavaturile proaspete, colorate si aromate, ajuta la mentinerea sanatatii vaselor sanguine - singurele cai prin care substantele nutritive pot ajunge pana la ultima celula a organismului. Toate organele trebuie sa fie bine vascularizate. In diabet, de exemplu, leziunile sunt localizate in creier, ochi, extremitati, cord, rinichi, ficat... - cele mai vascularizate zone din organism.
Din cauza proastei functionari a sistemului vascular, in pancreas incep sa se micsoreze insulele Langerhans, iar celulele care produc insulina dispar incet-incet, insa nu in totalitate - mai raman celulele primare, numite stem, dar acestea nu mai sunt capabile sa secrete insulina. Astfel, pancreasul nu mai secreta nici sucuri digestive, nici insulina, nici glucagon, iar intregul organism este dat peste cap. Pancreasul are dubla functie: un rol endocrin - prin insulina si glucagon si un rol exocrin - prin sucurile care ajuta la digestie. Daca pancreasul nu mai functioneaza corect, nu mai produce suficienta insulina, nu mai metabolizeaza nici glucidele, iar de aici incepe dezastrul! De asemenea, inflamatiile pancreatice dau pancreatite acute sau cronice - boli foarte periculoase, de multe ori mortale! Nu mai vorbesc de cancerul de pancreas - o forma de cancer pentru care nu exista tratament! Sa stiti ca pancreasul este asezat de Dumnezeu foarte ascuns, printre intestine, anume ca sa nu umble oricine la el...
Stresul, viata cotidiana din ce in ce mai agitata influenteaza la fel de brutal buna functionare a pancreasului?
Toate starile noastre sufletesti se rasfrang, intr-un fel sau altul, asupra sanatatii organismului. La fel cum rasul si buna dispozitie ne aduc beneficii in starea generala de sanatate, grijile, supararile si necazurile (de parca n-ar fi oricum o povara a sufletului) ne aduc mari deservicii in buna functionare a organismului, in concluzie, nici pancreasul nu poate fi ferit de aceasta influenta negativa care ne macina sanatatea. „Nu exista boli, ci numai bolnavi“ - spunea Mircea Eliade in „Fragmentarium“. La fel cred ca este si influenta acestor factori asupra organismului. Daca un om este slabit, alimentat necorespunzator sau cu alimente chimizate, iar sistemul sau imunitar nu mai poate face fata factorilor agresivi din exterior, iar pe deasupra, mai are si poveri sufletesti, aparitia bolilor nu mai poate fi oprita. De asemenea, am observat ca oamenii nu mai au timp nici macar pentru ei. Chiar si cand vin la mine, sa-mi ceara ajutorul in diferite cazuri, nu au timp sa asculte nici macar indicatiile de tratament. Se uita la ceas, e evident ca se grabesc undeva. Atunci, le spun: „Asculta, omule! Pentru viata ta, cel mai important lucru este acum sanatatea. Asa ca fa-ti timp!“.
„«Anti bios», in traducere directa, inseamna «impotriva vietii» - astea sunt antibioticele!“
Cantitatile uriase de medicamente pe care le ingeram au si ele legatura cu bolile pancreasului?
Cert este ca apelam la prea multe medicamente „de ultima generatie“, iar acestea au foarte multe efecte adverse. Ma sperie deja faptul ca folosim enorm de multe antibiotice. In tezele mele de doctorat, un capitol intreg l-am dedicat interferentelor anumitor medicamente asupra organismului, in special antibioticele folosite pe cale orala. „Anti bios“, in traducere directa, inseamna „impotriva vietii“ - astea sunt antibioticele! Nu mai sunt cele de demult; acum sunt tot mai puternice si mai periculoase: cefalosporine, care ajung sigur la tinta, dar omoara si tinta pana la urma. In primul rand, trebuie sa se stie ca colonul uman este ca un creier, atat de multe functii are. In el se sintetizeaza vitamine, hormoni, saruri minerale, unele substante se descompun, altele se recompun: sulful, complexul vitaminic B, care interfereaza cu coenzima A, iar aceasta intra in peste douazeci de mecanisme de metabolism. Organismul unui om tratat cu antibiotice este privat de o serie de hormoni, de saruri minerale, vitamine, microminerale, enorm de multe substante care refac colonul. Deci, noi trebuie sa avem grija de asta. Antibioticul omoara tot ce intalneste in cale: si flora bacteriana normala (fiziologica) si cea periculoasa (patologica). Celulele peretelui intestinal sunt si ele afectate.
Diabetologii ar trebui sa ia aminte ca unele antibiotice interfereaza cu ficatul si acesta face o hipergeneza glicemica pasagera. Medicul recomanda cefalosporine pentru ca, vezi Doamne, pacientul are rosu in gat! Nu mai stie domnul doctor de albastru de metilen, de o gargara cu ceai de urzica sau altceva simplu si la cinci zile glicemia pacientului ajunge la 300-400 mg ‰ si ramane asa timp de trei zile, suficient cat sa-l bage in diabet si sa depinda apoi de insulina timp de 30 de ani! Iar asta se intampla pentru ca nu vrem sa intelegem ca organismul uman reactioneaza si el cum poate, in fata atator agresiuni externe. Se deregleaza uneori, dar are puterea sa-si revina, in majoritatea cazurilor. Trebuie doar putina rabdare si sa fie ajutat cu o alimentatie de crutare, cu odihna, cu somn suficient, cu aer curat.
Tratamentele aplicate in afectiunile pancreatice sunt corecte?
Tratamentul alopat al diabetului se face pe doua cai. Diabetul este considerat, oarecum artificial, de tip I si de tip II. De ce artificial? Pentru ca, intr-un final si pacientii cu diabet de tip II vor trece la tipul I. Tratamentul se face cu insulina si cu tablete - enorm de multe si care amelioreaza foarte putin leziunile pancreatice. Intr-un fel, acest tratament conduce pacientii spre un inefabil sfarsit. Noi, aici la Cluj, pe langa cura cu produsul fitoterapeutic Diavit, am schimbat total regimul alimentar si orele de masa ale bolnavilor. Am luat boala in ansamblu si am studiat-o de la cauze pana la stilul de viata al bolnavilor. Ne-am dat seama ca mancarea de seara este glicemia de dimineata; s-a demonstrat ca ea inseamna obezitate, hiperglicemie, produce foarte multe rele. Hiperglicemia in sine nu are relevanta, pentru ca de la 180 mg ‰ in sus, organismul elimina glucoza in urina, are o supapa de siguranta. Hipoglicemia este mai grava, dar daca omul mananca, nu are cum sa faca hipoglicemie, pentru ca organismul este o masinarie perfecta, are rezerve in ficat, transforma grasimea in exces, scoate glicogenul imediat...
In plus, am eliminat si alimentele procesate din hrana bolnavilor. Adica, poate sa-si faca omul salam sau carnati, dar cu mana lui, sa stie ce carne pune, sa-si adauge boia si usturoi dupa gust, nu chimicale, de care nu stie nimeni cine si cum le face. Indiferent de tipul diabetului, avem rezultate peste asteptari. Am monitorizat doar primii 15 bolnavi. Pe acesti 15 bolnavi, dupa sase luni de la vindecarea diabetului, i-am trimis sa-si determine insulinemia si peptidul C - parametri importanti in diabet. Toti au avut acesti parametri normali, viata lor s-a schimbat in totalitate, pana si leziunile oculare li s-au remediat! Va declar un lucru care ma va pune la stalpul infamiei in lumea medicala, dar pe care mi-l asum: din cercetarile noastre, nu exista retinopatie proliferativa diabetica. Este vorba, de fapt, de un simplu edem al retinei, din cauza faptului ca omul nu mananca legume, fructe si zarzavaturi! Vasele sanguine devin friabile, se sparg si se edematiaza retina. Daca se intervine cu laserul si se inchid vasele de sange din ochi, bolnavul orbeste, isi pierde vederea. De aceea, toti diabeticii trebuie sa manance legume, fructe si zarzavaturi colorate (morcov, catina, mere, pere, zmeura, struguri, mure etc.) si atunci nu si-ar mai pierde acuitatea vizuala!
„Diavit are puterea sa refaca celula pancreatica“
De aproape 30 de ani studiati efectele extractului de afine asupra pancreasului. Mai mult, pe baza observatiilor dumneavoastra s-au realizat cateva teze de doctorat in medicina, prin care a fost dovedit stiintific efectul terapeutic al Diavit-ului asupra celulelor pancreatice. La ce rezultate ati ajuns in prezent?
In urma studiilor facute impreuna cu doctoranzii in medicina, am observat ca daca stimulam regenerarea pancreasului - in primul rand printr-o alimentatie corespunzatoare, bogata in sulf organic, apoi cu Diavit, insulele Langerhans se refac in totalitate! Un lucru este cert: Diavit are puterea sa refaca celula pancreatica. Readuce pancreasul in parametrii optimi de functionare si atunci organismul isi produce singur insulina si sucul gastric de care are nevoie.
De asemenea, am identificat vitaminele care asigura elasticitatea peretilor vaselor capilare, dar si sarurile minerale care influenteaza elasticitatea vaselor capilare. Acum am in studiu doua lucrari noi despre diabet - rezultate biochimice si rezultate histopatologice in diabet. Am abordat diabetul total diferit si ma bucur ca am facut asta, pentru ca diabetul este o boala total vindecabila si poate fi usor prevenita, daca revenim la alimentatia sanatoasa pe care au avut-o parintii si bunicii nostri.
Cum se administreaza Diavit si pentru cat timp?
Diavit este un supliment natural obtinut din afine si catina alba. Pe baza experimentelor facute pe animale, am observat ca in diabet scad vitaminele si sarurile minerale - in primul rand magneziul, calciul si zincul. Si atunci, am adaugat catina, ca sa completeze, sa asigure organismului aceste microminerale care se pierd. Practic, in timpul curei se iau cate doua pastile de trei ori pe zi, cu cateva minute inainte de mesele principale. Cura cu Diavit pentru diabet este de lunga durata, ca in orice tratament natural, deoarece actioneaza asupra cauzelor care au declansat boala, respectiv reface in timp insulele Langerhans, distruse din varii motive. Durata totala a tratamentului depinde de vechimea bolii, de tratamentul medicamentos aplicat, de regimul alimentar urmat de bolnav, de activitatea bolnavului, de regimul de miscare al acestuia. De regula, cura se face concomitent cu medicatia recomandata de medic, deoarece actioneaza in timp. Inca din primele zile se constata disparitia constipatiei, dupa circa trei saptamani se amelioreaza vederea, iar dupa 1-2 luni de tratament, bolnavul poate avea hipoglicemie, semn ca pancreasul incepe sa se refaca si sintetizeaza glucidele. Cand glicemia ajunge la 110-120 mg ‰ se scoate o tableta de biguanide sau 1-2 u.i. insulina (din doza de seara). Se continua tratamentul, iar peste o luna se mai scoate o tableta de biguanide sau alte 1-2 u.i. de insulina. Tratamentul se continua pana se ajunge doar la cura cu Diavit. Dupa alte 2-3 luni de cura, se fac analize biochimice, care urmaresc parametrii de normalitate ai pancreasului. Daca acesti parametri sunt optimi, se reduce doza de Diavit cu cate o tableta, apoi se opreste cura.
„Pancreasul are nevoie de sulf pentru a functiona la parametrii maximi“
Dieta alimentara este esentiala in afectiunile pancreatice. In urma studiilor pe care le-am efectuat, am observat ca pancreasul are nevoie de sulf, pentru a functiona la parametrii maximi. Unde gasim sulf natural? In varza, broccoli, conopida, gulii, sfecla, oua, migdale, hrean... Sa nu uitam ca parintii nostri aveau un adevarat cult pentru varza... In stare cruda, varza contine sulf organic, pe care organismul il poate asimila direct. Daca varza este fiarta, atunci contine sulf anorganic. Dar noi avem in colon niste microorganisme care consuma sulful anorganic, il fac organic si prin reactiile chimice din colon ne asigura sulful organic. Sulful nu se depoziteaza in organism; de aceea, trebuie administrat tot timpul! Ar trebui sa mancam varza de cinci ori pe saptamana! Dar oare de cate ori pe an mai mancam noi varza, in conditiile in care in unele orase s-a interzis vanzarea verzei murate in piete, pe motiv ca miroase urat? Sau ce cantitati din alimentele care contin sulf mai consumam noi in mod frecvent? Cati copii mai mananca aceste alimente? Si ne mai miram ca fac diabet la varste fragede? Ce mamica ii da copilului ei usturoi, cum ne dadea noua mama, pe paine prajita? In diabet, tratamentul clasic prelungeste starea de boala. Din pacate, foarte multi medici nu inteleg cat de important este regimul alimentar si recomanda o dieta total inadecvata. De exemplu, copiilor internati in spitale li se dau parizer, crenvursti si pui de complex! Astea toate sunt alimente interzise bolnavului de orice boala. Puii acestia de complex sunt adevarate himere biologice! Ma mir ca veterinarii pun stampila pe eticheta, pentru bun de consum!
Mare atentie cand si cat mancati! Romanii au o vorba care s-a cam uitat, dar in care este ascunsa o recomandare cu mare valoare medicala: „Micul dejun sa-l mananci singur, pranzul sa-l imparti cu prietenii, iar cina s-o dai la dusmani!“. Taranul roman a mancat mereu sanatos, pana acum vreo 20 de ani. El manca bine dimineata, ca pleca la camp, unde lucra pana seara, tarziu. La pranz, manca la camp zeama, carne, branza, oua si legume din gradina lui, stropite numai de Dumnezeu: ceapa, rosii, usturoi, ardei, castraveti... Bea si un vin sau o tuica, sa prinda putere, apoi o lua de rand cu munca, din nou! Venea acasa la amiaza, manca pita cu slana si ceapa care nu mareste colesterolul, cum gresit afirma unii, mai trebaluia si prin batatura, la oratanii si la animale, iar seara inmuia putina mamaliga in lapte proaspat muls si pica in pat de oboseala - nu de televizor, ca cei de astazi... Dar taranul acela nu avea nici boli cronice si nici burta; avea trup de atlet de performanta si muschi de fier.
In ce afectiuni pancreatice s-au observat cele mai bune rezultate ale terapiei cu Diavit?
Evident, in diabet, pentru ca ne-am indreptat toate studiile catre aceasta afectiune a secolului. Insa am avut rezultate bune si in pancreatita cronica, aceste rezultate fiindu-ne comunicate de bolnavii care au luat Diavit din proprie initiativa, vazand indicatia produsului in refacerea celulelor pancreatice. Doar patru persoane, dintre care doi medici veterinari (unul din Targu-Mures, altul din Bucuresti), au vrut sa incerce tratamentul cu Diavit pentru pancreatita cronica. Urmand tratamentul cu Diavit timp de un an de zile, medicii (singurii cu care am tinut legatura) si-au revenit, merg la serviciu si se simt excelent.
Ce doze de Diavit foloseste un bolnav in tratamentul lunar si cat costa acestea?
De regula, un bolnav de diabet ia sase tablete zilnic, in trei doze a cate doua tablete, deci are nevoie de trei flacoane lunar. Un flacon cu 60 de tablete de Diavit costa 15 lei (nu stiu la ce preturi se vinde in magazinele cu produse naturale sau farmacii).
Credeti ca pot fi prevenite afectiunile pancreatice?
Cu siguranta - da, printr-o alimentatie rationala in primul rand, dar mancand roadele pamantului, nu cele obtinute prin procesare chimica. Apoi, miscarea este buna pentru sanatatea intregului organism, dar si pentru pancreas in particular, deoarece efortul fizic ajuta sangele sa preia glucoza din intestin si s-o transporte in muschi, unde este consumata! Efortul fizic este absolut necesar pentru ca glicemia sa se mentina in limitele normale! Diabetul sau pancreatita nu trebuie sa tintuiasca bolnavul la pat! Singurele rezultate nemultumitoare le avem la pacientii obezi, care mananca in nestire. Nu conteaza ce, gust sa aiba! Mananca sa se sature, fara sa rationeze ca mancarea este energie si ca energia trebuie consumata intr-un fel sau altul!
Dupa atatia ani de cercetari si experimente, dupa atata amar de munca in laborator, va simtiti implinit cand aflati ca fostii pacienti s-au vindecat?
Nici nu va inchipuiti cat ma bucur sa aud - mai devreme sau mai tarziu, dar de la 99% din pacienti - ca se simt mult mai bine, ca au renuntat treptat la insulina, ca au scapat de orbire si amputari... Sau cand vad cu ochii mei ca starea lor generala se amelioreaza pe zi ce trece, doar cu Diavit, dieta si miscare! Acesti oameni si-au recapatat viata! Ce poate fi mai minunat de atat?
Unde va pot contacta persoanele interesate de tratamentul cu Diavit?
Cel mai bine este sa fiu contactat la sediul firmei Plantrom din incinta Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Calea Manastur nr. 3-5, de luni pana vineri, intre orele 9-15 sau la tel. 0264/42.52.94 - seara, dupa ora 20.
• Paine neagra sau integrala, cartofi sau orez.
• Paste fainoase.
• Carne slaba (vita, oaie, iepure, pui sau curcan de tara) - fiarta sau la gratar, peste oceanic.
• Lactate si branzeturi.
• Fructe de sezon (toate fructele!) - echivalentul a 1/2 de kg pe zi, samburi de caise si de mar. Bolnavii trebuie sa-si asigure nevoia de dulce din fructe si legume: prune, struguri, caise, piersici, pere, mere, morcovi.
• Zarzavaturi crude - 250 g pe zi.
• Legume crude (in special cele din grupa care contin sulf) - 250 g pe zi, ca atare sau sub forma de salate.
• Oua fierte - trei pe saptamana, pentru sulful din galbenus.
• Vin rosu, sec - un pahar la doua zile - pentru bogatia lui in vitamine si saruri minerale.
• Ulei de masline si ulei de floarea soarelui, obtinute prin presare la rece.
• Ciocolata neagra (85% cacao) - o tableta pe zi.
• Cacao - 1-2 lingurite pe zi (atentie, nu cacao degresata!).
• Ciuperci.
• Nuci, alune, fistic, migdale - neprajite! Scortisoara - 1 g pe zi.
• Miere (in loc de zahar) - 2-3 lingurite pe zi (mierea contine zinc, absolut necesar in procesul de producere a insulinei).
• Cereale - de preferat integrale: grau, orz, ovaz.
• Mamaliga.
• Muraturi.
• Post - minimum 3-4 zile pe luna (fara carne).
• Miscare - cel putin doi kilometri zilnic.
Alimentele care nu trebuie consumate de persoanele cu afectiuni pancreatice sau diabet:
• Paine alba si derivatele ei.
• Margarina, grasimi in exces, dulciuri, bomboane, guma de mestecat. Margarina este, dupa cum spuneam, un plastic ambalat frumos, cu tot felul de arome de gust. Nu este un aliment, nu poate fi sintetizata de organism si se depune pe vasele sanguine. Diabetul este o boala a vaselor, deci trebuie sa luam aminte la asta! Bomboanele si guma de mestecat sunt pline de chimicale.
• Sucuri „colorate“, inghetata - toti colorantii sunt substante chimice care nu pot fi metabolizate de organism. Inghetata contine 15 substante chimice. Inainte, inghetata se facea din galbenus de ou, lapte, miere si vanilie sau fructe. Poate oricine sa-si faca inghetata acasa!
• Mezelurile afumate sunt un adevarat dezastru pentru sanatate! La ora actuala, industria de prelucrare a carnii importa pana si... fum! „Fumul“ este o solutie in care se introduc mezelurile respective, numai ca este cancerigena... Si ati vazut ce incidenta are cancerul de colon la ora actuala! Ele nu sunt afumate traditional, pentru ca asta ar necesita uscare, dezinfectie, presupune timp pentru aromatizare si multe lemne sau rumegus - deci, costuri suplimentare si cantitati mai mici de produs finit.
• Branza topita, in special cea cu arome de sunca, ciuperci etc, care sunt de origine chimica.
• Conservele, inclusiv cele de post.
• Alcoolul inferior, facut din tot felul de chimicale, berea - care nu mai este produsa din malt si hamei, ca pe vremuri!
• Prajelile sunt adevarate „bombe“ cu efect intarziat pentru organism, deoarece prin prajire la temperaturi inalte se sintetizeaza anumiti compusi cancerigeni din ulei, mai ales daca este folosit uleiul rafinat!
• Cafeaua si tutunul trebuie reduse treptat, pana putem renunta la ele din proprie vointa. O cafea mica nu a omorat pe nimeni, dar sunt oameni care beau cafea in loc de apa - 1-2 litri pe zi, ceea ce este foarte mult! Si cred ca n-are rost sa amintesc aici efectele fumatului asupra organismului!
• Sampania pentru copii este un produs fara rost, de „fite“, plin de substante chimice, care nu ar trebui consumat de copii!
• Zaharina si inlocuitorii ei nu au ce cauta in bucatariile romanilor! Se stie de mult ca zaharina este cancerigena, deci nu ar trebui consumata. Oare de ce se mai produce?
• Alimentele incalzite sau gatite la microunde sunt la fel de periculoase. Toti nutrientii valorosi din alimente (enzime, vitamine, microelemente) sunt distrusi sub influenta microundelor, deci nu mai mancam altceva decat... balast! Daca incalzim morcovii la microunde, de exemplu, tot carotenul este distrus!
Prof. univ. dr. Roman Morar, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca; foto: ts-cyberia.net